“Jurnalism înseamnă să publici ceea ce cineva nu vrea să fie publicat. Orice altceva e publicitate.” - George Orwell

DETALII AICI.
GENERAL

CUTREMUR GIGANTIC în SUA și Canada. Cel mai mare DEZASTRU poate RESCRIE ISTORIA unui întreg CONTINENT – scenariul unui expert

cutremur 2

Unul dintre cele mai devastatoare cutremure din istoria recentă a fost cel de 9 grade pe scara Richter, din 2011, de pe coasta Tohoku, din Japonia. Seismologii din toată lumea fuseseră sceptici cu privire la o asemenea mega-mișcare, când, în cercurile lor, s-a vorbit de acest lucru, în 2005. Acum toată lumea are mai multă grijă, iar un specialist american avertizează cu privire la marele seism care poate lovi America. Îl va asculta cineva?

Chris Goldfinger este un paleoseismolog la Universitatea de Stat din Oregon și printre puținii care cunosc îndeaproape falia Cascadia, linia de pe coasta de vest în care poate fi „citit” viitorul sumbru al continentului american. Într-un interviu acordat, în 2015, pentru New Yorker, specialistul vorbește despre „Cutremurul cel Mare”.

Cu o lungime mai mare de 800 de kilometri, zona de subducție acoperă întreaga distanță dintre California, USA, și Insula Vancouver, Canada. Aici, două plăci tectonice se întâlnesc, iar una alunecă sub cealaltă (subducție), încet, dar sigur.

Placa tectonică Juan de Fuca, acea masă imensă de crustă și manta care, împreună cu celelalte astfel de bucăți de Pământ, se mișcă încetișor pentru a rearanja continentele și oceanele planetei, are o suprafață de 24.000 de kilometri pătrați. Alunecând sub placa Americii de Nord, întâlnește rezistență. Rocile sunt și ele, într-o oarecare măsură, elastice.

Placa americană nu se duce peste Juan de Fuca, cel puțin nu deocamdată, pentru că opune suficientă rezistență. Dar acest lucru nu se poate întâmpla la infinit. În fapt, America de Nord este compresată spre est și se bombează în sus, la rate de 3-4 milimetri, până la 30-40 de milimetri pe an.

Totuși, când presiunea ajunge la craton, masa imutabilă din centrul continentului, placa nord-americană va sări ca dintr-un arc, spune specialistul. Dacă doar o zonă din Cascadia alunecă atunci, cutremurul produs va di între 8.0 și 8.6 grade pe scara Richter. Dacă toată falia se duce, vom vedea un seism de 8.7 până la 9.2, „Cutremurul cel Mare”.

În acel moment, marginea nord-vestică a continentului, din California până în Canada, și placa continentală adiacentă vor cădea cu până la 2 metri și se vor deplasa între 10 și 100 de metri în vest, pierzând, imediat aproape, toată altitudinea câștigată pe parcursul secolelor. Pentru că mișcarea, într-o anumită măsură, va avea loc sub nivelul mării, o mare cantitate de apă va fi dizlocată. Sub formă de tsunami, o parte va pleca spre Japonia, iar alta spre coasta de nord-vest, lovind-o la doar 15 minute după producerea seismului.

În zona respectivă, 362.000 de kilometri pătrați vor fi de nerecunoscut. De la Seattle, Tacoma, Portland, Eugene, Salem (capitala statului Oregon) și până la Olympia (capitala statului Washington). Peste 7.000.000 de oameni trăiesc în acea zonă. Atunci, ei vor fi afectați de cel mai mare dezastru natural din istoria SUA, scrie autoarea.

SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

Mai multe DETALII găsiți aici: SUSȚINEȚI PROIECTUL "NATIONALISTI.RO".

DONEAZĂ MAI JOS:

Lasă un răspuns

Back to top button

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.