CURTEA CONSTITUTIONALA A DECIS: Tortionarii pot fi judecati. Raspunderea penala pentru omor nu se prescrie

Curtea Constituţională a decis, astăzi, cu majoritate de voturi, că articolul din Codul Penal prin care a fost înlăturată prescripţia răspunderii penale pentru omor este constituţional.

Preşedintele CCR, Augustin Zegrean, a declarat că torţionarilor nu li se aplică prescripţia infracţiunilor comise.”Cu majoritate de voturi, Curtea a respins excepţia de neconstituţionalitate a articolului 125 din Codul Penal. Concret, să zicem, cum s-a spus în presă, prescripţia infracţiunilor comise de torţionari, cum spuneaţi dumneavostră, nu se împlineşte, deci nu se aplică prescripţia. Faptele nu se prescriu. Adică, mai exact, faptele de crimă, de exmplu, nu sunt prescriptibile, nici răspunderea penală, nici executarea pedepsei”, a spus Augustin Zegrean, potrivit Agerpres.

În 21 noiembrie, CCR a decis repunerea pe rol pentru 12 decembrie a excepției ridicate de Nicolae Jr. Trebuian, care a contestat constituționalitatea dispozițiilor art. 125 alin.3 din Codul penal.

Citiți și:  Răsturnare de situație - CCR răspunde FERM la decizia Curții de Justiție a Uniunii Europene: deciziile noastre rămân general obligatorii

Anterior, în 15 octombrie, CCR a amânat soluționarea excepției din cauza imposibilității constituirii completului de judecată. Excepția a fost dezbătută prima dată în ședința publică din 24 septembrie.

În octombrie, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) și-a exprimat îngrijorarea privind posibila blocare a dosarelor Revoluției ca urmare a soluționării unei excepții de neconstituționalitate de către Curtea Constituțională a României.

Președintele executiv al IICCMER, Andrei Muraru, a transmis la acea dată judecătorilor CCR o scrisoare privind situația care ar fi creată odată cu admiterea excepției de neconstituționalitate a Legii 27/2012.

„Legea 27/2012 are implicații inclusiv în ceea ce privește cercetarea și judecarea persoanelor responsabile pentru decesele înregistrate în contextul evenimentelor din decembrie 1989. O admitere a excepției de neconstituționalitate în cauza legată de imprescriptibilitatea infracțiunilor pentru care nu s-au împlinit încă termenele de prescripție ar însemna ca persoanele responsabile pentru infracțiunile de omor nu vor mai putea fi trase la răspundere penală. Consecința ar fi că faptele de la Revoluție pentru care nu se îndeplinise termenul de prescripție în martie 2012 (și care deveniseră astfel imprescriptibile) vor fi prescrise definitiv, deci nu se mai poate atrage răspunderea penală a făptuitorilor. Toate denunțurile vor fi soluționate prin rezoluții de neîncepere a urmăririi penale. Precizăm că modificarea din 2012 nu are niciun efect asupra faptelor de omor pentru care termenul de prescripție a răspunderii penale era deja împlinit”, se arăta în scrisoarea adresată CCR.

Citiți și:  ULTIMA ORĂ CCR anunță că respinge hotărârea Curții de Justiție a UE privind supremația dreptului european

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram (click aici)!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.