Cum te fura bancile: Banca Transilvania

Pentru ca ultimele articole au implicat foarte mult biserica si pentru ca nu vreau sa-mi transform blogul intr-unul pe care sa scriu exclusiv despre mizeriile pe care biserica romana le face (chiar daca am suficiente subiecte incat sa scriu pana la pasti), voi incepe o serie in care voi povesti cam cum te jecmanesc si te fura bancile din Romania. Sunt cazuri concrete, am dovezile care m-ar ajuta intr-un eventual proces (sau procese) si nici nu imi este frica de judecata. Articolul despre Banca Transilvania este primul din aceasta serie de trei. Urmeaza Credit Europe Bank si Volksbank. Sa incepem.

In 2006, adica acum opt ani, Denisa lucra la Mesagerul Hunedorean. Intr-o zi a venit dom’ sef Lepadatu cu o idee foarte faina: sa le faca tuturor angajatilor card la Banca Transilvania, card pe care sa le vireze salariul si pe care sa mai aiba si o linie de credit, cardul fiind valabil pana in septembrie 2007. Tinand cont ca educatia financiara in 2006 era aproape zero (creditul cu buletinul era la putere, sa nu uitam asta), a parut o idee buna in randul angajatilor. Asa ca au semnat cu totii. Inclusiv Denisa care, la acea vreme, avea 22 de ani.

Prin urmare, Denisa s-a pricopsit cu un descoperit de cont cu limita de 700 de lei. In momentul in care a plecat de la ziarul la care lucra, Banca Transilvania i-a blocat cardul. Imediat, nu au stat foarte mult pe ganduri baietii.

Atat ca i-au blocat si ultimii bani pe care trebuia Denisa sa-i ia de la Mesagerul Hunedorean, 500 de lei. A fost un pic de scandal atunci, s-au cerut tot felul de acte, tot felul de drumuri, bataie de cap si asa mai departe pana cand Denisa a zis “Ba, io-mi bag ceva in banii aia! Nu-mi mai trebuie!” si si-a luat gandul de la ei. Asa ca aia 500 de lei, ultimul salariu de la Mesagerul Hunedorean, au ramas pe cardul cu pricina, CARD BLOCAT DE Banca Transilvania.

Opt ani mai tarziu, adica saptamana aceasta, Denisa se trezeste cu somatie de executare silita de la un executor judecatoresc cum ca datoreaza mizeriei de Banca Transilvania vreo 1.200 de lei (nu-s multi bani, dar nici pe strada nu-i gasesti in fiecare zi). In plic era si decizia judecatoreasca definitiva, in conditiile in care Denisa nu a primit NICIODATA vreo instiintare ca are un proces pe rol la care trebuie sa se prezinte pentru a se apara cumva.

Ce s-a intamplat? Pai e simplu. De pe cardul ala BLOCAT, SUSPENDAT SI EXPIRAT DIN 2007, Banca Transilvania si-a luat comisioane multi ani. Cand cei 500 de lei s-au terminat, Banca Transilvania a inceput sa-si ia comisioane din linia de credit. Si, linie de credit fiind, banii scosi din cont erau cu dobanda. Adica ei luau banii lor si tu trebuia sa platesti si dobanda si banii pe care si-i trageau ei de pe CARDUL TAU BLOCAT, SUSPENDAT SI EXPIRAT.

Sa recapitulam:
1. Primesti un card de credit de la firma, card pe care nu l-ai solicitat. Dar daca a luat toata lumea…
2. Nu te bagi in banii bancii, te multumesti cu banii tai.
3. Pleci de la firma si banca iti blocheaza si suspenda cardul chiar daca tu aveai si banii tai pe el.
4. Nu iti poti scoate salariul de pe card pentru ca au blocat contul din cauza ca nu mai lucrezi la firma respectiva.
5. Dupa ani buni ani in care NU TE-A ANUNTAT NIMENI CA AI O DATORIE (abia anul trecut au inceput sa planga dupa banii pe care tot ei i-au halit), te trezesti dator bancii si cu executorul judecatoresc la usa.

Da, nu banca e jegoasa si te fura, tu esti prost pentru ca ai semnat un contract adus de angajatorul care a venit cu “o idee buna”. Asta in conditiile in care “nu-ti era frica sa ramai fara serviciu daca nu semnezi ce zice seful”, asa cum nu-i era frica niciunui alt angajat. Ca d-aia au semnat toti pentru noul card de credit de la Banca Transilvania.

Nu degeaba e cunoscuta Banca Transilvania drept “banca oamenilor intreprinzatori”. 🙂

Articol de Sebastian Bargau

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram (click aici)!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.