Cum şi-a ratat cariera o poliţistă din Ploieşti: „A fost o prostie şi o curiozitate de-a mea“

O poliţistă din judeţul Prahova a fost trimisă în judecată de către procurorii DIICOT din Ploieşti sub acuzaţia de acces ilegal la un sistem informatic.

Femeia, care a lucrat ca agent de poliţie în cadrul Secţiei 4 din Ploieşti, a accesat ani la rând baza de date a Poliţiei (DEPABD) pentru a căuta informaţii personale despre soţia şi socrii fratelui său.

Poliţista le-a mărturisit anchetatorilor că a accesat DEPABD pentru a afla ziua de naştere a rudelor fratelui său pentru a le trimite mesaje de ”La mulţi ani!”.

”Acţiunile sale de interogare a bazei de date vizând datele cu caracter personal ale persoanei vătămate au mai fost motivate şi prin faptul că dorea să verifice ziua de naştere a acesteia pentru a transmite urări, precum şi pe fondul unor vizite pe care urma să i le facă la domiciliu, necunoscând adresa exactă, care îi era necesară comunicării prestatorilor de servicii de taximetrie (…) Necesitatea obţinerii adresei complete o justifică prin faptul că trebuia să ajungă urgent la domiciliul fratelui şi cumnatei (…) Iniţial, a încercat să obţină informaţia legată de adresă prin contactarea telefonică a fratelui şi cumnatei, însă aceştia nu au răspuns apelurilor”, se arată în rechizitoriu.

A ACCESAT DATELE RUDELOR FRATELUI EI DE 38 DE ORI
Procurorii au o cu totul altă părere şi au arătat că baza de date a IGPR a fost accesată în mod ilegal de către poliţistă de 38 de ori din 2013 şi până în 2017, fără ca persoanele verificate să fie implicate într-o anchetă sau o cercetare care să justifice căutările.

Isabela Anamaria Tănase, poliţista incriminată, a ajuns în situaţa de a fi anchetată de către procurorii DIICOT incitată fiind de către fratele său, şi el inculpat acum în acelaşi dosar. Bărbatul se afla în divorţ şi avea un conflict atât cu fosta soţie, cât şi cu rudele acesteia. Astfel că a profitat de faptul că sora lui este poliţistă şi a rugat-o să-i ofere anumite date personale despre rudele fostei sale soţii. Conform legii, un poliţist poate accesa baza de date doar dacă persoanele verificate sunt parte într-o anchetă.

A CONTINUAT SĂ ACCESEZE BAZA DE DATE ŞI DUPĂ ANCHETA DISCIPLINARĂ
Isabela Tănase nu a intrat în baza de date a IGPR folosind contul şi parola ei, ci a apelat la ajutorul colegilor de serviciu. Mai mult, poliţista a continuat să intre fără drept în DEPABD chiar şi după o anchetă disciplinară din acelaşi motiv.

În faţa procurorilor, Isabela Tănase a declarat că accesarea bazei de date cu caracter personal ”a fost o prostie şi o curiozitate de-a mea pentru a afla despre aceşia date de naştere pentru a le ura «la mulţi ani», am crezut întotdeauna că o să ţin minte aceste date, dar de fiecare dată uitam şi verificam în bază”, se arată în rechizitoriu.

Dosarul său se află acum pe rolul secţiei penale a Tribunalului Prahova, iar în data de 8 iulie instanţa urmează să pronunţe sentinţa.

Cât timp va dura procesul, Isabela Tănase a fost detaşată de la Secţia 4 din Ploieşti la arhiva Serviciului Cazier, acolo unde nu mai are acces la baza de date a Poliţiei Române.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram (click aici)!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.