Cum a reuşit Guccifer să spargă contul Corinei Creţu şi să bage spaima în familia Bush

micul-fum

Hackerul român Guccifer a devenit cunoscut după ce băgat spaima în mai multe vedete şi nume din politica românească şi internaţională. Acum, el se află în spatele gratiilor, unde a fost intervievat de reporterii „New York Times“.

Într-un articol intitulat „Pentru Guccifer, să fie hacker a fost uşor. Să fie puşcăriaş este greu.”, Marcel-Lehel Lazăr, omul din spatele pseudonimului Guccifer, şi-a spus povestea. Acesta a fost prins pe 22 ianuarie, anul acesta, după ce, timp de doi ani, a reuşit să îi păcălească pe agenţii FBI.

„Îi aşteptam, dar şocul a fost foarte mare pentru mine. E greu să fii hacker, dar e şi mai greu să-ţi acoperi toate urmele“, a declarat Guccifer, pentru „New York Times“, din penintenciarul Arad. Acesta trebuie să ispăşească o sentinţă de şapte ani.

Înainte să devină Guccifer, nume care vine de la „stilul lui Gucci şi lumina lui Lucifer“, Marcel a fost taximetrist. Bărbatul de 47 de ani era şomer de câţiva ani şi nu avea cunoştinţe tehnice şi nici echipamente sofisticate. Din spatele unui computer obosit, Marcel a învăţat rapid o îndeletnicire nouă. În multe feluri, acesta a arătat tuturor cât de uşor poţi fi infractor pe Internet şi cum poţi sta cu un pas în faţa oamenilor legii dacă ai nişte cunoştinţe rudimentare.

„Nu era cu adevărat un hacker, ci doar un tip foarte deştept, foarte răbdător şi foarte persistent“, a declarat Viorel Badea, procurorul care s-a ocupat de caz. Guccifer este cunoscut pentru faptul că a făcut publice o serie de auto-portrete realizate de fostul preşedinte american George W. Bush, că a arătat tuturor „flirturile“ dintre Corina Creţu, membră a Parlamentului European, şi Colin Powel, dar şi că a obţinut numeroase fotografii şi mesaje private ale unor vedete naţionale şi internaţionale. „Este vorba doar despre un român sărac care voia să fie faimos“, a mai declarat Badea.

Lazăr a reuşit să spargă toate conturile ghicind parolele fiecărei persoane vizate. În loc să folosească viruşi sofisticaţi sau alte unelte specifice infractorilor cibernetici, el căuta pe Internet cât mai multe informaţii despre ţintele lui, informaţii pe care le folosea pentru a răspunde întrebărilor de securitate necesare obţinerii unei parole. Pentru a sparge parola Corinei Creţu, el s-a chinuit şase luni de zile.

„Trucul“ nu era unul nou pentru arădean. Lazăr a mai făcut puşcărie în 2011, după ce, sub pseudonimul „Micul Fum“, a accesat, în acelaşi fel, conturile personale ale unor vedete autohtone precum Bianca Drăguşanu, Laura Cosoi, Corina Caragea sau Dragoş Moştenescu.

În ciuda condamnării din 2011, Guccifer a dat dovadă de aroganţă şi credea că nu va fi niciodată prins. Pe 6 iunie 2013, el a început să se laude pe site-ul publicaţiei americane „The Smoking Gun“, lăsând un comentariu stâlcit în limba engleză. „Nu sunt îngrijorat. Cred că voi schimba proxiurile, voi juca table pe Yahoo, mă voi uita la televizor şi mă voi juca cu fiica şi cu restul familiei mele“, scria acesta.

O zi mai târziu, totuşi, un anunţ al şefului SRI George Maior l-a pus pe jar. Acesta a declarat că în curând îl va captura pe „Micul Guccifer“. Lazăr a crezut că autorităţile române făcuseră legătura dintre „Micul Fum“ şi „Guccifer“, aşa că a început să-şi facă bucăţi componentele de computer, într-o încercare disperată de a-şi acoperi urmele. Maior a spus, mai târziu, că în momentul în care a făcut anunţul, nu ştia că hackerul mai fusese prins în trecut şi a recunoscut că doar încerca să îi minimizeze importanţa.

Care a fost, totuşi, motivul pentru care Guccifer a acţionat cum a acţionat? El nu a furat niciun ban şi nici nu a încercat să şantajeze pe nimeni. Se pare că este vorba de o doză mare de paranoia. „Lumea este condusă de un grup de conspiratori, numit Consiliul Illuminati, format din oameni foarte bogaţi, familii nobile, bancheri”, s-a apărat acesta, într-un manifest scris de mână pe care l-a citit reporterilor. El a spus că nu avea niciun interes să spargă conturile vedetelor, ci doar s-a întâmplat să dea peste ele încercând să pătrundă în vieţile private ale altor persoane.

Acum, Guccifer împarte celula cu încă patru persoane şi nu are acces la un computer. Toate gândurile şi teoriile conspiraţioniste le scrie de mână într-un carneţel. „Am încălcat legea, dar să execut şapte ani într-o închisoare de maximă securitate? Nu sunt un criminal sau un hoţ. Ce am făcut a fost drept“, a mai declarat el. – Sursa: Adevarul

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Un cometariu

  1. costel ultramodel

    sa-mi bag pula in marile puteri…firmele farmaceutice sunt ridicate in slavi si nu le plac inventiile revolutionare..[oamenii inteligenti nu sunt respectati mai ales in ro],si din nou ; ,,cand totul se duce pa pula sa nu va para rau ca va pare bine„.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *