MILITAR

Cum l-au localizat americanii pe generalul Qasem Soleimani în ciuda tuturor măsurilor de securitate luate de acesta

a4x
Generalul iranian se pare că a fost însoţit pe aeroportul din Damasc de patru soldaţi iranieni, membri ai Gardienilor Revoluţiei.

Acesta se afla într-un vehicul cu geamuri fumurii şi a fost transportat până la scara avionului Airbus A320 al companiei Cham Wings. Qasem Soleimani urma să plece la Bagdad, potrivit agenţiei Reuters care reconstituie ultimul traseu urmat de general.

Niciuna dintre persoanele menţionate mai sus nu figura pe lista pasagerilor, potrivit unui angajat al companiei aeriene.

De asemenea, se pare că generalul a preferat să nu folosească un vion personal din motive de securitate, aşa cum specifică o sursă din securitatea irakiană care cunoştea măsurile de siguranţă luate de Qasem Soleimani.
La scurt timp după aterizarea pe aeroportul din Bagdad, convoiul care îl însoţea pe general a fost atacat cu rachete trase de o dronă americană, astfel comandantul forţei Quds, unitatea de elită a Gardienilor Revoluţiei, a fost asasinat.

Printre persoanele asasinate se afla şi Abu Mahdi Muhandis, unul dintre şefii Forţelor de Mobilizare Populară (PMF), o entitate guvernamentală irakiană care regrupează miliţiile din ţară, în principal şiite.

Descoperirile făcute de anchetatorii irakieni

Autorităţile irakiene au deschis o anchetă la câteva minute după producerea incidentului, potrivit declaraţiilor date pentru Reuters de doi reprezentanţi ai serviciilor de securiate irakiene.
Aceştia şi-au concentrat în mare parte eforturile prin descoperirea modului în care presupuşii informatori din interiorul aeroporturilor din Damasc şi Bagdad ar fi putut colabora cu armata americană.

Informaţiile prezentate de agenţia Reuters au fost obţinute în urma discuţiilor cu doi membri ai serviciilor de securitate implicaţi în ancheta efectuată în Irak, doi angajaţi ai aeroportului din Bagdad, doi ofiţeri de poliţie şi doi angajaţi ai companiei siriene Cham Wings Airlines.
Coordonatorul anchetei este Falih al Fayadh, consilier pentru securitatea naţională la Bagdad şi comandant al PMF.

Reţeaua de informatori de la aeroportul din Bagdad

O sursă din securiatea irakiană a menţionat că anchetatorii ar fi avut probe care indicau că „o reţea de spioni” din interiorul aeroportului din Bagdad a divulgat informaţii referitoare la măsurile de securitate luate la sosirea generalului.

Persoanele suspectate că au fost implicate în asasinarea lui Qasem Soleimani sunt doi membri ai serviciilor de securitate ale aeroportului irakian şi doi angajaţi ai Cham Wings, compania care a re sediul în Damasc – „unul la aeroportul din Damasc şi altul la bordul avionului”, potrivit sursei menţionate.
În plus, cei patru suspecţi, care se află în stare de libertate, ar face parte dintr-o reţea de informatori mult mai mare, care transmite informaţii armatei americane, potrivit aceleeaşi surse.

În ceea ce îi priveşte pe cei doi angajaţi ai companiei aeriene suspectaţi că au colaborat cu armata americane, doi reprezentanţi ai serviciilor de securitate aeriene au declarat că sunt anchetaţi de seviciile de informaţii irakiene.

De unde ar fi fost transmisă prima informaţie despre Qasem Soleimani

Primele elemente ale anchetatorilor din Bagdad „sugerează că prima informaţie despre Soleimani a venit de la aeroportul din Damasc”, potrivit unui membru al serviciilor de securitate irakiene. Se pare că misiunea informatorului de pe aeroportul din Bagdad era să transmită informaţii despre sosirea ţintei şi detalii despre convoiul de care era însoţit.
Serviciul de presă al agenţiei de securitate naţională irakiană nu a transmis niciun comentariu. De asemenea, şi Departamentul american al Apărării a refuzat să comenteze un posibil rol al informatorilor din Irak şi din Siria.

Statele Unite ale Americii au fost cu ochii pe general înainte de asasinat

Se pare că Statele Unite ale Americii au supravegheat îndeaproape activităţile şi deplasările lui Qasem Soleimani, potrivit declaraţiilor oferite de reprezentanţi americani pentru agenţia Reuters. Totuşi, aceştia nu au precizat şi modalitatea prin care au reuşit să îl localizeze atât de exact pe general.

După asasinatul lui Qasem Soleimani, anchetatorii au analizat toate mesajele şi apelurile telefonice făcute de personalul aeroportuar pentru a descoperi cine a transmis informaţii armatei americane, potrivit unui reprezentant al serviciilor de securitate irakiene.

Alătură-te celorlalți 44 de abonați.

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți, prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

paypal donate button 1

Lasă un răspuns

Back to top button

Dacă ți-au plăcut articolele și dorești să ne susții, orice DONAȚIE este binevenită.

X

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.