Cum îşi terorizează un cămătar clienţii. Femeie ameninţată în timp ce-şi plimba copilul de 2 ani: „Nu mă interesează că frate-tău e gabor!“

Un bărbat din Galaţi care împrumută bani cu dobândă cămătărească de 50% a ameninţat cu moartea mai multe persoane ca să le determine să-i plătească sume exagerate. Dacă victimele nu se conformau, cămătarul venea la locul de muncă al acestora ca să le intimideze.

Curtea de Apel Galaţi l-a condamnat definitiv la 2 ani şi 2 luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere a pedepsei pe Mihai Cristian Dima, un individ extrem de periculos din Galaţi, pentru şantaj şi camătă.

Cămătarul a fost obligat şi să-i achite daune materiale de 5.000 de lei unei femei pe care a împrumutat-o cu bani cu dobândă cămătărească şi pe care a terorizat-o apoi ca să îi plătească sume exagerate de bani. Judecătorii au menţinut sechestrul asigurator instituit de procurorul de caz asupra sumelor de 950 euro şi 1.400 de lei, ridicate de la Mihai Cristian Dima în vederea confiscării speciale.

Bărbatul obişnuia să frecventeze un bar din cartierul Ţiglina I din Galaţi şi era cunoscut că dă bani cu camătă. O femeie a făcut greşeala de a împrumuta 400 de lei de la acesta, acceptând să plătească o dobândă de 50% pe săptămână. În două luni, femeia i-a plătit 1.600 de lei cămătarului. După ce a restituit primul împrumut, a împrumutat alţi 600 de lei cu aceeaşi dobândă, însă nu a mai reuşit să plătească sumele exagerate pe care cămătarul i le cerea, astfel că individul a început să o ameninţe.

Femeia le-a declarat ulterior poliţiştilor că pentru cei 600 de lei i-a plătit cămătarului în decursul unui an nu mai puţin de 13.000 de lei, dar acesta susţinea că tot îi datora bani. Pentru că a refuzat să îi mai dea vreun ban, individul a ameninţat-o că îi răstoarnă copilul de 2 ani din căruţ.

Femeia s-a speriat foarte tare, mai ales după ce cămătarul ameninţat-o că o va bate şi va intra peste ea în casă. A discutat cu fratele său care este poliţist, iar acesta a încercat să poarte o discuţie civilizată cu cămătarul, însă individul a început să îl ameninţe, spunându-i ”că nu îl interesează că este gabor”.

Citiți și:  Educație la MAI: Șefii te vor milițian, nu polițist!

Ulterior, bărbatul şi soţia lui au dat buzna la locul de muncă al femeii, spunându-i că „o vor urmări peste tot şi o vor bate”, că „nu-i interesează că fratele ei este poliţist” şi că „dacă nu-i dă bani în continuare, le va arăta el familiei sale!”.

I-a smuls portofelul din mână unui poliţist care îi datora bani

Soţia cămătarului a venit cu o altă versiune vizavi de cele întâmplate. Conform declaraţiei sale, femeia s-ar fi dus la magazinul unde lucrează persoana vătămată, precizând că dorea să-i reproşeze o eventuală relaţie extraconjugală pe care Mihai Cristian Dima ar fi avut-o cu aceasta. Şi asta pentru că victima îl apela telefonic pe cămătar, dar şi pentru că ar fi fost jignită de către aceasta în legătură cu un defect pe care îl are la nas.

Fiind terorizată constant de cămătar, femeia i-a făcut plângere la poliţie pentru şantaj şi camătă. Cu ocazia cercetărilor, poliţiştii au identificat mai multe persoane care au luat cu împrumut bani cu camătă de la Mihai Cristian Dima. Una dintre acestea este poliţist în cadrul Poliţiei de Frontieră şi le-a declarat colegilor săi că ar fi luat un împrumut de 500 lei cu dobândă de 50% pe lună.

Pentru că nu a reuşit să restituie banii în termenul impus de cămătar, după ce a luat salariul, s-a întâlnit cu individul, cu intenţia de a-i restitui o parte din împrumutul de 500 lei, respectiv suma de 375 lei. A scos portofelul din buzunar, din care a luat 375 lei şi i-a înmânat cămătarului. Acesta, văzând că nu-i dă toată suma de 750 lei pe care o pretindea, i-a smuls portofelul din mână şi a plecat, zicându-i că îi va înapoia portofelul în momentul când îi va da toţi banii.

Poliţistul avea în portofel pe lângă alte acte şi cartea de identitate şi legitimaţia de serviciu. A doua zi a făcut rost de bani de la mama sa care era în Italia şi a achitat datoria către cămătar, care i-a restituit portofelul cu acte, însă fără a-i spune că a făcut şi copii xerox după cartea de identitate şi legitimaţia de serviciu.

Citiți și:  Educație la MAI: Șefii te vor milițian, nu polițist!

Ulterior, cu ocazia percheziţiei efectuate la domiciliul cămătarului, s-au găsit 2 coli A4 cuprinzând copii xerox după cartea de identitate şi legitimaţia de serviciu a poliţistului. O altă persoană care a luat bani cu camătă de la Mihai Cristian Dima le-a declarat anchetatorilor că a luat ajuns să îi plătească 3.500 de lei pentru 500 de lei împrumutaţi, iar ca să îl determine să achite sumele de bani, individul l-ar fi ameninţat cu o puşcă.

Ce au găsit poliţiştii la percheziţia domiciliară

Mihai Cristian Dima a negat permanent că dă bani cu camătă, susţinând că s-a confirmat doar că acorda împrumuturi şi că la rândul său se împrumuta, fără să se dovedească că oferea sume de bani pentru care percepea dobândă şi nici intervalele de timp în cadrul cărora trebuiau restituite împrumuturile.

Judecătorii Curţii de Apel Galaţi au fost însă de altă părere, bazându-se pe probele administrate de anchetatori. De pildă, în urma interceptărilor telefonice, individul a primit un mesaj de la o persoană neidentificată cu următorul conţinut : „Am nevoie de 150 de euro. Poţi să mă ajuţi pentru 2 săptămâni plus dobânda pe care o pui”.

De asemenea, din cuprinsul celorlalte comunicaţii interceptate a rezultat fără dubiu faptul că Mihai Cristian Dima se ocupa cu acordarea de împrumuturi către diverse persoane, calculând de obicei dobânzi foarte mari, în funcţie de sume, perioada de împrumut şi persoana împrumutată.

Cu ocazia percheziţiei domiciliare efectuate la domiciliul bărbatului au fost găsite numeroase înscrisuri privind contracte de împrumut şi xerocopii de pe actele de identitate aparţinând altor persoane, din care a rezultat în mod evident cu ce se ocupa.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram (click aici)!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.