CUM ÎI AJUTĂ „GENA” PE ROMÂNI SĂ LUPTE CU CORONAVIRUSUL


Diferențele genetice între locuitori ar explica de ce unele țări sunt mai afectate decât altele de pandemia de coronavirus. Este concluzia la care au ajuns cercetătorii de la Universitatea din Gent (UGent). Studiile specialiștilor belgieni arată că există o legătură evidentă între o anumită genă – ACE1 – și modul în care evoluează maladia COVID-19, potrivit cotidianului belgian Le Soir. Ar fi și cazul României, în care se înregistrează mai puține victime decât în anumite țări occidentale. 

Țările din Europa de Est, precum și țările scandinave, ar fi „favorizate” în lupta cu COVID-19, din punctul de vedere al cercetătorilor belgieni. În țările scandinave, numărul morților este mult mai mic decât media, iar în țările din Balcani, numărul morților este, de asemenea, relativ scăzut. În schimb, COVID-19 a lovit devastator în nordul Italiei, în Spania ori în New York. Provinciile belgiene Limbourg și Hainaut au fost, de asemenea, foarte afectate.

Cum suntem „protejați” de gena ACE 1
Impactul coronavirusului este determinat de anumite caracteristici genetice, au descoperit cercetătorii de la UGent. Potrivit specialiștilor, cu cât mai mulți cetățeni au polimorfism D al genei ACE1 (polimorfismul fiind variația între indivizi a secvenței de gene), cu atât mai puține decese au fost înregistrate în țara respectivă.

„În general, cu cât mergi mai mult către Europa de Est, cu atât este mai comun polimorfismul D al genei ACE1”, spune profesorul Joris Delanghe, citat de Le Soir. „În același timp, puteți vedea că severitatea epidemiei COVID-19 scade pe măsură ce treci din Europa de Vest către Europa Centrală și de Est„, a mai spus cercetătorul.

Până la 41% dintre diferențele de contaminare între țări pot fi explicate prin frecvența acestui polimorfism specific, au precizat cercetătorii. Oamenii de știință au găsit informații în bazele de date despre frecvența fiecăruia dintre aceste polimorfisme în rândul populațiilor din 25 de țări din Europa, Orientul Mijlociu și Africa de Nord. Când au comparat aceste date cu cele de la Universitatea Johns Hopkins cu privire la numărul de infecții și decese în aceste țări, au găsit o asociere evidentă pentru una dintre aceste gene, gena ACE1.

Sursa: cancan.ro

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *