Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită:
NATIONALSTIRI

Cum arată laserul de la Măgurele, cel mai puternic din lume

lsm3

O performanţă românească ar putea duce la o revoluţie în medicină, dar şi în multe alte domenii. Laserul de la Măgurele a ajuns la cea mai mare putere din lume. Cercetătorii români au reuşit să opereze până la 7 PetaWatts. Aceştia promit că laserul va intra în teste pentru 10 PetaWatts. Iar experimentele ar putea ajuta la găsirea unui leac pentru cancer sau pentru a descoperi altfel universul. O echipă Observator vă arată ce înseamnă cel mai mare proiect ştiinţific din România. Şi acum – cel mai puternic de pe planetă.

Cel mai puternic laser din lume se află într-o cameră în care este foarte important să păstrăm umiditatea, temperatura şi un număr cât mai mic de particule de praf.

De aceea, cei care au voie să intre aici trebuie să poarte un echipament special. Noi primim bonetă, halat şi protecţie pentru încălţăminte.

OAN DANCUŞ, directorul departamentului de lasere: Modul în care se lucrează este cu mare, mare atenţie, de aia şi pornirea sistemului nu se face direct la 10 PW, taie asta – toate componentele necesare pentru 10PW sunt în camera laser, totul este acolo dacă am vrea să riscăm foarte tare mâine am putea să încercăm să tragem 10PW.

10 pettawatts înseamnă 10 milioane de miliarde de watts. O putere enormă, concentrată într-o raza de lumină, care nu poate fi văzută cu ochiul liber. Dar care le permite geniilor să facă experimente care să schimbe lumea.

ANTONIA TOMA, membru al echipei de operare: Necesită să repetăm cât de mult posibil pentru că sistemul laser este un echipament complex, un echipament scump şi nu ne permitem să facem greşeli cu el.

IOAN DANCUŞ, directorul departamentului de lasere: Într-o tara de la granita Europei se intampla un astfel de eveniment e foarte important. Ne ajuta sa intelegem universul din jurul nostru, sa ne imbunatatim un pic viata.

Se caută inclusiv noi modalităţi de tratare a cancerului. În plus, cu ajutorul laserului vom putea avea un sistem medical de imagistică mult mai perfomant.

În acest moment, pe locul al doilea că putere, în lume, este laserul de 4PetaWatts din Coreea de Sud.

Însă cel mai mare proiect ştiinţific din România a fost prins şi într-o dispută la nivel european. Guvernul a solicitat intervenţia Comisiei Europene după ce un consorţiu european a întârziat instalarea unui sistem de fascicul luminos gamma. Contractul este în valoare de 66 de milioane de euro.

SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:

sau prin PayPal:

Lasă un răspuns

Articole conexe

Back to top button

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.