fbpx
OPINII

Cum a ajuns Buzăul viesparul corupției românești

colaj

Județul Buzăul se află pe primul loc din țară în ceea ce privește corupția din rândul demnitarilor, cel puțin raportându-ne la numărul parlamentarilor sau reprezentanților autorităților publice locale aflați în diverse stadii ale urmăririi penale sau trimiși în judecată. În ultima lună a anului trecut, președintele Consiliului Județean, Cristinel Bîgiu, primea șpagă într-o cutie de whisky și a fost arestat pentru luare de mită, fiind urmat, la o scurtă distanță, de primarul orașului Nehoiu, Florentin Lungu, care a fost arestat și el, pentru nu mai puțin nouă capete de acuzare privind fapte de corupție.

Președintele Consiliului Județean, un număr important de parlamentari – dintre care unul și-a și ispășit condamnarea -, primari și un fost prefect sunt pe lista DNA și își așteaptă, în arest sau în stare de libertate, sentințele în procesele în care sunt judecați pentru fapte de corupție. Toți aceștia transformă județul Buzău într-unul cu totul special pentru procurorii Direcției Naționale Anticorupție, din perspectiva politicienilor grei prinși cu șpagă și afaceri ilegale. Până acum, la Buzău au fost prinși mai mulți politicieni corupți decât în orice alt județ al României.

CITESTE SI: Un destept din PSD ii apara pe PONTA si pe DRAGNEA

Alături de președintele suspendat al Consiliului Județean, Cristinel Bîgiu, aflat și acum în arest preventiv, și de primarul, tot suspendat, al orașului Nehoiu, plasat, între timp, în arest la domiciliu, alte nume sonore ale Buzăului completează tabloul demnitarilor cercetați sau judecați pentru corupție.

• Senatorul Victor Mocanu (PSD) a fost ales în 2012 în Parlamentul României. În decembrie 2013, DNA l-a trimis în judecată pentru fapte de corupție făcute în perioada în care fusese președinte al Consiliului Județean Buzău. Mocanu a condus județul între anii 2004-2012, iar în 2000-2004 a fost vicepreședinte acestei instituții. Acuzațiile DNA: a încheiat contracte ilegale de furnizare a unor echipamente medicale.

• Primarul orașului Buzău, Constantin Boșcodeală (PSD), este trimis în judecată de procurorii DNA în două dosare de corupție. În 2012, el a fost ales pentru al cincilea mandat de edil și conduce orașul din 1996. În cazul lui Boșcodeală, acuzațiile procurorilor sunt de abuz în serviciu și privesc direcționarea unor fonduri publice sau inginerii imobliare cu. Cele două dosare sunt pe rolul instanțelor din Dâmbovița și Brașov.

• Comisar al Gărzii de Mediu, Paul Beganu a fost prefect al județului Buzău în perioada 2009-2012, susținut de PDL. În 2012, el a candidat fără succes pentru un fotoliu de ­se­nator. La sfârșitul lunii noiembrie 2014, Beganu a fost arestat pentru că ar fi primit o șpagă de un milion de euro, în cursul unei anchete legate de retrocedarea ilegală a peste 5.000 de hectare de pădure, prejudiciul depășind 21 de milioane de euro.

CITESTE SI: UN PRIMAR MIZERABIL: Constantin BOŞCODEALĂ regreta arestarea lui BÎGIU

Gheorghe Coman (PC), zis „Deputatul Auto”, a fost ales, în 2012, în Camera Deputaților, iar un an mai târziu a fost prins în flagrant când primea șpagă: bani și o sticlă de whisky. Coman este singurul parlamentar din istorie care a recunoscut că a primit șpagă. Sentința: un an cu executare. În septembrie 2014, Coman a fost eliberat din penitenciar.

• Deputatul Marian Ghiveciu (PSD) a fost ales din 2008 în Parlament și este acum la al doilea mandat. În decembrie 2011, DNA l-a trimis în judecată pentru fapte de corupție din perioada 2005-2006, alături de doi funcționari de la Cadastru. Ghiveciu era administrator al unor firme și a cumpărat mai multe terenuri în baza unor acte de proprietate emise nelegal. Procesul trenează pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție.

• Deputatul Titi Holban (UNPR) a fost ales din 2008 în Parlament și este acum la al doilea mandat. ,,Necazul“ său a început în iunie 2014, atunci când a fost învinuit pentru trafic de influență: ar fi primit 10.000 de euro pentru a interveni pe lângă un inspector-șef la una din Direcțiile Regionale Antifraudă. În iulie, deputații au respins ridicarea imunității pentru arestare.

OPINIA va publica, în serial, cazurile care i-au adus pe respectivii demnitari în atenția procurorilor anticorupție, alături de considerații care pot face lumină asupra încren­găturilor care au transformat lumea politică buzoiană într-un veritabil viespar al corupției.– Articol de Calin Bostan, Opinia Buzau

CITESTE SI: VICTORIE DNA: Fostul prefect buzoian, Paul Beganu, REȚINUT azi-noapte și introdus în arestul IPJ

follow us on google news

Intră pe canalul de Telegram!

78 782089 telegram logo navigator universal a3 80gsm white printer

Articole conexe

Lasă un răspuns

Back to top button

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Aceste informații pot fi utile și altor persoane.