Povestea unui mare jaf. Cum a fost prădat un şef al Fiscului de 500.000 de euro

Sentinţa de condamnare a uneia dintre cele mai puternice grupări de spărgători de lux din vestul ţării arată modul în care fostului şef al Fiscului din Oţelu Roşu i-a fost furat un seif cu aproape 500.000 de euro, scrie Adevărul.

Tribunalul Timiş a pronunţat, la începutul lunii august, o primă sentinţă într-un dosar DIICOT în care a fost trimisă în judecată o grupare de spărgători de lux acuzată că, în perioada 2013-2017, a dat spargeri de sute de mii de euro, una dintre ele la casa fostului şef al Finanţelor din Oţelu-Roşu, judeţul Caraş-Severin, de unde au furat un seif cu echivalentul a aproximativ 500.000 de euro. Sentinţa, prin care au fost pronunţate pedepse cuprinse între doi ani şi o lună de închisoare cu suspendare şi 19 ani şi trei luni, scoate la iveală modul în care a fost planificat şi pus în practică furtul din casa şefului Fiscului din Oţelu Roşu, Petru Lupşac, în timp ce bărbatul era în vacanţă, în Thailanda, împreună cu soţia.

Li s-a dus vestea că sunt plini de bani

Potrivit sentinţei pronunţate de Tribunalul Timiş, şeful Fiscului din Oţelu Roşu, a cărui familie derula şi afaceri cu fier vechi, a ajuns să fie prădat de hoţi după ce în oraş i s-a dus vestea că e plin de bani şi are maşini scumpe. „În tot oraşul s-a auzit că deţine în casă suma de 500.000 de euro, pe care doreşte să o investească!”, a declarat un martor din dosar.

Bărbatul a povestit că la începutul lunii ianuarie, în timp ce era într-o sală de păcănele a rămas fără bani, cerându-le mai multor persoane să îl împrumute. Aflat în local, unul dintre cei care avea să fie pus ulterior sub acuzare, i-a spus bărbatului să îi ceară lui Lupşac. Martorul i-a scris şefului Finanţelor pe Facebook, iar acesta i-a scris înapoi că nu poate răspunde pentru că e plecat în concediu în Thailanda.

Informaţia că Lupşac e în Thailanda a ajuns şi la urechile hoţului. Ştiind pe cineva care i-a lucrat acasă lui Lupşac, hoţul a întrebat dacă e adevărat că soţii Lupşac deţin în casă un seif cu 500.000 de euro. „Cu aceeaşi ocazie, i-a spus martorului că, în cazul în care îl ajută cu această informaţie, va fi răsplătit cu o sumă de bani, precizând că cunoaşte mai mulţi «băieţi profesionişti» respectiv «echipa lui Păşan din Timişoara» care pot să săvârşească sustragerea acestuia”, au arătat procurorii DIICOT. După ce s-a asigurat că soţii Lupşac sunt într-adevăr în Thailanda, hoţul şi-a anunţat tovarăşii din Timişoara, care au mers la Oţelu-Roşu pentru a comite furtul.

Au intrat în casă de două ori

În seara jafului, în timp ce unul dintre hoţi patrula pentru a se asigura că nu vine poliţia, patru hoţi au intrat în casa lui Lupşac folosind chei potrivite. Hoţii au intrat la primul etaj al locuinţei după care s-au deplasat în dormitorul părţilor civile unde, într-un dulap, au găsit un mic seif mobil în care se aflau 3.000- 4.000 euro, 150 gr bijuterii aur, 2 chei BMW X6, dar şi telecomanda de la garaj.

După două seri, având telecomanda de la garaj, hoţii s-au întors în Oţelu Roşu fără a-l mai chema pe cel care le-a dat pontul. Astfel, după ce au studiat cu o seară înainte zona, cu ajutorul telecomenzii, hoţii au intrat în garaj şi au furat seiful, pe care l-au încărcat într-un microbuz Mercedes Sprinter. La încărcarea seifului, hoţii s-au folosit de mai multe cauciucuri găsite în garaj şi de răngi. În timpul manevrelor, mânerul seifului s-a rupt, fiind găsit la faţa locului de poliţişti.

Victima, pusă să îşi justifice averea după jaf

După jaful al cărui victimă a fost, Petru Lupşac, a intrat în vizorul Agenţiei Naţionale de Integritate. În urma unui proces care a durat mai mulţi ani, Comisia de Control a Averilor a anulat mare parte din raportul ANI, arătând că cea mai mare parte din averea lui Lupşac este justificată, dispunându-se confiscarea unei sume de 208.564 lei, reprezentând valoarea depunerilor efectuate de terţe persoane în conturile familiei Lupşac.

În recurs, Curtea Supremă a dispus, în iunie 2021, confiscarea, de la Lupşac, a unei sume de 390.000 de lei care nu a putut fi justificată. Într-un alt proces, fostul şef al Fiscului a fost achitat pentru fals în declaraţii după ce a demonstrat în instanţă că a vândut pălincă, prune, mere şi fân în valoare de 218.000 de lei. Dacă sentinţa de condamnare a hoţilor care l-au prădat rămâne definitivă, Lupşac va trebui să primească de la spărgători 4.000 de euro şi aproxiamtiv 1,8 milioane lei.

Sursa: comisarul.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *