Cu câţi bani din salariu rămân o asistentă, un profesor şi un director de bancă după ce plătesc ACELAŞI COŞ de produse pentru MASA DE PAŞTE

cos

160 de lei este preţul unui coş minim pentru masa de Paşte. Suma reprezintă un sfert din salariul minim net din România.

Pentru masa de Paşte, preţul minim al cumpărăturilor în hipermarketuri este de 160 de lei, potrivit unui calcul efectuat de gândul. Aceşti bani reprezintă un sfert din salariul pe o lună al unei asistente nou intrate în sistemul medical de stat românesc.

Reporterii gândul au vizitat hipermarketurile cu câteva zile înainte de Paşte, unde au umplut un coş cu ingrediente sau alimente gata preparate pentru un meniu de bază în ziua de Paşte. Coşul a inclus pulpă de miel, lapte, ouă, caşcaval, salam, unt, făină, zahăr, bere, ceapă, cartofi, roşii, salată, o băutură răcoritoare, o sticlă de apă minerală, una de vin, un kilogram de portocale, o figurină de ciocolată, cafea, precum şi vopsea de ouă.

Pentru toţi cei circa 900.000 de români angajaţi cu salariul minim pe economie, de 636 de lei net, cuantumul coşului de bază pentru masa de Paşte reprezintă un sfert din salariul lor lunar – 25,15 %.

Gândul a calculat câţi bani cheltuiesc din salariul lor pentru masa de Paşte o parte dintre românii care lucrează în sistemul de stat, dar şi privat. Calculul a fost realizat în baza delaraţiilor de avere făcute publice, dar şi a datelor obţinute de gândul din partea mai multor surse din piaţă.

tabel-cos-meserii-3

O asistentă medicală, meserie printre cele mai prost plătite din România, scoate cei mai mulţi bani din buzunar în raport cu venitul lunar. Masa pentru ziua de Paşte reprezintă un sfert din salariul ei. La polul opus se află preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), în persoana lui Mişu Negriţoiu, care, dacă ar opta pentru acelaşi coş de Paşte, ar plăti doar 0,25% din salariul lui. Salariile de la ASF sunt printre cele mai mari de la stat în România.  În urma informaţiilor apărute în presă legat de salariile de la ASF, vicepreşedintele instituţiei, Daniel Dăianu, propunea, la începutul lunii martie, reducerea cu 30% a salariilor şefilor de la ASF. La finalul lunii, proaspătul preşedinte al instituţiiei, Mişu Negriţoiu, declara că reducerea de 30% poate fi o variantă, dar că în nicio instituţie nu se poate aplica un procent la nivel liniar.  De altfel, românii cu venituri ridicate se pot desfăta cu o multitudine de delicatesuri care se găsesc şi în hipermarketuri, nu numai în magazinele de lux. Un coş cu astfel de produse costă, cel puţin, aproape 2.500 de lei, potrivit unui calcul gândul publicat luni.

Preţul coşului de Paşte în varianta gândul este insignifiant şi pentru şeful Tarom. La un salariu de 44.900 de lei, belgianul Christian Heinzmann scoate din portofel doar 0,35% din venitul lunar.

În acelaşi timp, pentru o stewardesă a companiei, coşul minimal de Paşte reprezintă 3,58% din salariul minim de 4.460 de lei pe care îl câştigă pe lună.

Pentru un medic rezident, al cărui salariu de bază net nu depăşeşte 890 de lei, coşul de Paşte în valoare de 18% reprezintă 18% din salariu. Un procent aproximativ plăteşte pentru masa de Paşte şi o cameristă de la hotelul de patru stele Novotel din Capitală.

De cealaltă parte, cuantumul mesei de Paşte al unui profesor titular, cu dirigenţie, definitivat şi opt ani vechime în sistemul de stat, precum şi al unui muzeograf cu studii superioare şi cu o vechime de 5 ani este acelaşi cu al unui lucrător comercial debutant la McDonald’s. Toţi trei câştigă un salariu de 1.000 de lei. – Sursa: Gandul

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *