Criza din Ucraina: NATO trimite avioane de recunoastere in Romania

awacs

NATO a decis sa trimita in Romania avioane de recunoastere, cu scopul de a monitoriza situatia din Ucraina. Ministerul Apararii Nationale a confirmat informatia si a precizat ca aeronavele de tip AWACS ale NATO vor efectua zboruri in spatiul aerian romanesc, in zonele si pe rutele prestabilite, conform aprobarii Consiliului Nord-Atlantic.

Unda verde pentru aceasta operatiune a fost data luni, conform BBC, care citeaza un purtator de cuvant al NATO.

Acesta a transmis ca zborurile de recunoastere vor avea loc pe teritoriile statelor care fac parte din alianta nord-atlantica.

NATO a calificat masura ca fiind „potrivita si responsabila”, menita sa apere siguranta aliantei.

Statele Unite ale Americii au trimis deja aliatilor din Europa sase avioane de vanatoare de tip F-15 si vor incepe un exercitiu de antrenament cu 12 avioane F-16 in Polonia.

Citiți și:  Cutremur in Europa dupa ANUNTUL fostului său consilier pentru Siguranță Națională: Trump ar putea retrage SUA din NATO

Decizia a venit inaintea referendumului de duminica, 16 martie, cand cetatenii din Crimeea vor alege daca se alatura sau nu Rusiei. Atat Occidentul cat si Ucraina sustin ca acest referendum este ilegal.

In cursul zilei de luni, barbati inarmati, despre care se crede ca sunt membri ai militiilor locale sau soldati rusi, au ocupat Spitalul Militar din Simfeopol, Crimeea. Agresorii au amenintat personalul si un numar de 30 de pacienti.

Directorul spitalului a fost fortat sa urce intr-un autobuz, unde a stat jumatate de ora.

Consiliul Suprem din Crimeea, reunit joi, a luat masura fundamentala ca Republica Autonoma Crimeea sa se alature Rusiei ca subiect defereal, a declarat Rustam Temirgaliev – prim-vicepremier. Parlamentul Crimeii a votat unanim o motiune de alipire la Rusia.

Citiți și:  Rusia amenință direct România: „Tentativele provocatoare nu vor rămâne fără răspuns. Să se gândească serios la urmări!”

Referendumul privind viitorul Crimeii va avea loc pe 16 martie, a mai anuntat Temirgaliev. Cetatenii ce vor merge la urne vor fi intrebati daca vor ca peninsula sa devina parte din Federatia Rusa sau sa ramana ca regiune autonoma a Ucrainei.

Criza din Crimeea a inceput dupa ce Opozitia a preluat puterea la Kiev. In urma a patru luni de proteste extrem de violente, presedintele Viktor Ianukovici a fugit in Rusia. Acesta a preferat relatiile stranse cu Moscova, in defavoarea relatiilor cu U.E., ceea ce a declansat valul de proteste din Ucraina.

M.W.

Distribuie acest articol! Îți mulțumim!

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile