CRIZA COVID-19 in Romania. NEWS ALERT. Pensiile, salariile și concedierile de bugetari, pe masa guvernului!


Restructurarea cheltuielilor bugetare dă frisoane reci bugetarilor și pensionarilor. Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat „reevaluarea” tuturor cheltuielilor bugetare, evitând cuvântul restructurare. Această „reevaluare” nu poate fi decât în jos, nu crede nimeni altceva. Guvernul avea în plan aşa ceva, dar după alegerile anticipate. Ghinion! Anticipate n-au mai fost, ba a venit şi o pandemie groaznică.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că, săptămâna viitoare, va emite un nou decret prin care se va prelungi starea de urgență pe teritoriul național cu încă 30 de zile, întrucât vârful epidemiei de coronavirus încă nu a fost atins. Iar aceasta nu este singura veste proastă pe care șeful statului a ținut să o anunțe, constată JURNALUL NAȚIONAL. Criza din sănătate va fi urmată, inevitabil, de o criză economică, motiv pentru care Guvernul a fost mandatat să mărească ținta de deficit bugetar, cu efecte negative directe asupra sectorului bugetar.

Ministrul Finanțelor, Florin Câțu, a evitat să spună dacă vor mai avea loc creșterile de pensii și de alocații programate pentru a doua parte a anului sau se va recurge din nou la o reducere a salariilor bugetarilor. Ministrul dă asigurări că în acest moment nu există un asemenea proiect, dar atrage atenția că actuala criză din sănătate va avea repercusiuni, anunță EVENIMENTUL ZILEI.

„Înseamnă presiune pe buget și da, va trebui să luăm câteva decizii importante în ceea ce privește cheltuielile pentru tot anul. Nu pot să vă spun acum care sunt acele categorii de cheltuieli, pentru că analiza este în curs”, a declarat ministrul Florin Cîțu, luni seara, la DIGI24.

Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, a declarat luni, după şedinţa de Guvern, că toate cheltuielile bugetare vor fi reevaluate, ţinând cont de faptul că 8 miliarde se vor duce pe şomaj şi concedii medicale. „Va trebui să luăm decizii importante la rectificarea bugetară. Putem amâna o parte din cheltuieli”.

Întrebat dacă poate da asigurări că nu vor fi tăieri de salarii, ministrul a răspuns negativ, anunță ADEVĂRUL. „Vă spun că în acest moment nu există, nu ne uităm la un astfel de proiect în Ministerul de Finanţe. Nu există aşa ceva, nu ne uităm la aşa ceva, dar ne uităm la reevaluarea cheltuielilor pentru întregul an 2020 şi acolo sunt multe cheltuieli şi unele cu impact major unde putem face economii sau care pot fi amânate pentru 2021″, a spus el.

Pe de altă parte, în ceea ce priveşte majorarea pensiilor din septembrie şi posibilitatea ca aceasta să se mai aplice, Florin Cîţu a răspuns că la începutul anului au fost alocaţi bani în buget pentru aceasta, dar totul depinde de execuţia bugetară, amintește GÂNDUL.

Oamenii se întreabă dacă se ia în calcul și o restructurare a aparatului bugetar, susține DIGI24. La această observație, ministrul a răspuns: „Nu, am spus că în acest moment, nu există în lucru la Ministerul Finanțelor Publice așa ceva. Deci, nu, nu ne uităm la așa ceva. Ne uităm la cheltuieli, e adevărat, dar în ceea ce privește aparatul bugetar, știți foarte bine, acest guvern a început cu 16 ministere în loc de 27, fiecare minister și-a făcut o reorganizare, eu am terminat reorganizarea ANAF, urmează și reorganizarea Ministerului Finanțelor Publice, digitalizarea”. Cu toate acestea, bugetarii care lucrează de acasă, de exemplu, în regim de telemuncă, deja nu primesc anumite sporuri pe această perioadă, a reamintit Florin Cîțu.

Deficitul bugetar pentru 2020 crește semnificativ, odată cu măsurile luate pentru contracararea efectelor economice și sociale determinate de epidemia de coronavirus, anunță COTIDIANUL. Deficitul bugetar, din cauza eforturilor pentru salvgardarea Covid-19, „poate să ajungă până în 10% – 12% – 14% din PIB, probabil, ceea ce este enorm”, a spus României libere analistul economic Ion Radu Zilişteanu.

Deocamdată liberalii ezită să umble la buzunarele românilor, dar România riscă să ajungă în incapacitate de plată chiar în preajma alegerilor, posibil cele parlamentare simultan cu cele locale. Se pare că a înţeles şi guvernul acest lucru. Criza economică și, implicit, socială pe care pandemia mondială de COVID-19 o va genera și în România este evidentă și iminentă. ROMÂNIA LIBERĂ susține că tocmai din acest motiv, undeva și logic, în cadrul și în jurul actualului guvern se discută despre măsuri de austeritate. Este de înțeles că avem nevoie, mai mult ca oricând, de o gestionare lucidă a banului public.

Sursa: ziare.ro

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *