COVID, folosit ca pretext de instaurare a autoritarismului

Un document al Civil Liberties Union for Europe, intitulat „Sănătatea Democrațiilor Noastre, compromisă de numeroși lideri europeni în 2020” arată cum susținătorii autoritarismului în Ungaria și Polonia s-au folosit de pretextul pandemiei pentru a submina standardele democratice.

De asemenea, democrațiile puternice în mod tradițional au reușit să dezamăgească, susține documentul.

Tentative de împiedicare a publicării unor investigații jurnalistice au fost consemnate în Italia, Croația și Slovenia. În Spania, sunt nominalizate brutalitatea poliției și îngrădirea libertății de exprimare prin legile penale existente.

Însă cele mai grave schimbări s-au produs în țări cu probleme îndelungate în ceea ce privește democrația și statul de drept, iar aici documentul nominalizează Bulgaria și România.

Această prăpastie dintre așteptările maselor și deciziile conducătorilor nu a făcut decât să pună paie pe un foc ce mocnește de mai multe săptămâni, cu proteste în mai multe state europene.

Citiți și:  Dr.Fauci arunca BOMBA: Nu vom scăpa niciodată!

Aceste tensiuni se fac simțite și la nivelul conducerii Uniunii Europene, ai cărei cei mai importanți lideri nu reușesc să se pună de acord asupra combaterii pandemiei și a celor mai bune căi de urmat.

Șase țări au primit 10 zile ultimatum să explice restricțiile impuse, considerate foarte dure de conducerea Uniunii. Este vorba despre Germania, Belgia, Danemarca, Suedia, Finlanda și Ungaria.

Alte trei scandaluri au lovit la vârful UE.

Primul este cel al politizării campaniei de vaccinare. UE este divizată de decizia de suspendare, respectiv continuare a vaccinării cu produsul AstraZeneca în statele blocului.

Tot o divizare se constată și când vine vorba de vaccinul rus Sputnik V, pe care, de pildă, Ungaria l-a autorizat fără să țină cont de faptul că serul rusesc nu este aprobat la nivelul UE.

Citiți și:  OMS Europa: Peste 50% dintre europeni vor fi infectati cu Omicron în următoarele șase până la opt săptămâni. Valul uriaș va duce la prăbușirea sistemelor medicale din întregul continent

În ceea ce privește AstraZeneca, sunt teorii care spun că scandalul nu este străin de tensiunile post-Brexit. În plus, AstraZeneca este cel mai ieftin dintre cele autorizate în Uniune: de 5-6 ori mai ieftin decât cele produse de Pfizer și Moderna.

Iar referitor la Sputnik V, state mari precum Germania și Italia ar negocia în secret cu producătorul rus în vederea achiziției de doze.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram (click aici)!