Covid, declarat boală profesională. Pacienții sau rudele acestora pot primi despăgubiri

Mai mulți bani pentru medicii și asistentele care s-au îmbolnăvit de Covid
Comisia Europeană a emis o recomandare pentru statele membre prin care se cere declararea Covid ca boală profesională, în special în sectorul medical și al asistenței sociale, unde riscurile de contactare a virusului au fost și sunt ridicate, susține Comisia. Astfel, pentru cei care s-au îmbolnăvit de Covid, legislația statelor UE trebuie să prevadă despăgubiri, care să se acorde și rudelor, în cazul deceselor acestora.

Recomandarea (UE) 2022/2337 a Comisiei Europene, emisă la sfârșitul lunii noiembrie a acestui an, prevede introducerea Covid pe lista bolilor profesionale. Pandemia de Covid-19, susține Comisia, a afectat toate statele membre de la începutul anului 2020, cauzând perturbări majore în toate sectoarele și serviciile și afectând sănătatea și siguranța lucrătorilor din întreaga Uniune Europeană. În prezent, situația epidemiologică din UE legată de Covid-19 s-a îmbunătățit, în principal datorită disponibilității pe scară largă a vaccinurilor, dar rămâne dificilă, în special având în vedere posibilele noi valuri de Covid-19 și apariția unor variante ale virusului SARS-CoV-2, precum și a unor cazuri de Covid de lungă durată, se arată în Recomandarea Comisiei Europene. Astfel, Covid va putea fi considerat boală profesională dacă a fost cauzat de activitatea de prevenire a bolilor, de asistență medicală și socială și de asistență la domiciliu sau, în contextul pandemiei, în sectoarele în care există o epidemie în activități în care s-a dovedit existența unui risc de infectare. În ceea ce privește activitățile economice, sunt necesare existența unui „context pandemic” și existența unei „epidemii în activități în care s-a dovedit existența unui risc de infectare”. Statele membre vor trebui să definească o „epidemie” în conformitate cu legislația sau practicile naționale și să ia în considerare că există un risc dovedit de infectare în activitățile pentru care s-a stabilit o legătură de cauzalitate între activitatea desfășurată în cadrul acestor activități și expunerea crescută la SARS-CoV-2.

Se urgentează emiterea legislației
Raportul Eurostat din 2021, intitulat „Posibilitatea de a recunoaște Covid-19 ca fiind de origine profesională la nivel național în UE”, a arătat că majoritatea statelor membre recunosc Covid-19 ca boală profesională sau ca accident de muncă, în conformitate cu condițiile definite la nivel național. ”Este necesar ca Recomandarea să fie un instrument principal pentru prevenirea bolilor profesionale la nivelul UE. În plus, este, de asemenea, important să fie sprijiniți lucrătorii infectați, în special cei suferinzi de Covid-19, precum și familiile care au pierdut membri ai familiei din cauza expunerii profesionale. Fără a aduce atingere legilor sau reglementărilor naționale mai favorabile, se recomandă ca statele membre să introducă cât mai curând posibil în legislația, în reglementările sau în dispozițiile administrative naționale privind bolile profesionale recunoscute științific care pot beneficia de despăgubiri și care fac obiectul unor măsuri preventive”, se arată în documentul oficial al Comisiei Europene.

Drepturile lucrătorilor
Recomandarea Comisiei solicită statelor UE să ia măsuri pentru a introduce în legislația, în reglementările sau în dispozițiile administrative naționale dreptul unui lucrător la despăgubiri pentru boli profesionale și în cazul în care lucrătorul suferă de o afecțiune care nu este menționată în lista europeană, dar despre care se poate dovedi că are origine și că este de natură profesională. Totodată, țările membre ale Uniunii Europene trebuie să se asigure că toate cazurile de boli profesionale sunt raportate și să compatibilizeze în mod treptat statisticile lor privind bolile profesionale cu lista europeană, astfel încât informațiile privind agentul sau factorul cauzator, diagnosticul medical și sexul pacientului să fie disponibile pentru fiecare caz de boală profesională.

via Claudia Marcu, Ziarul National

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *