Covid-19. Simptom NEȘTIUT până acum. Este primul care apare

După mai bine de șase luni de când noul coronavirus a dat lumea peste cap aducând durere, panică și confuzie, provocând o profundă criză sanitare dar și una economică, din care nimeni nu știe cum și când vom ieși, oamenii de știință spanioli au descoperit care este, de fapt, primul simptom al bolii generată de SARS-CoV-2.

Este vorba despre enantem, o puternică erupție ce apare pe membrana mucoasă a cavității bucale. Potrivit specialiștilor spanioli această manifestare este, cel puțin deocamdată, primul simptom al infectării cu noul virus. Rezultatele studiului efectuat în acest sens au fost publicat în revista JAMA Dermatology.

La studiu au participat 21 de pacienți covid-19, cu vârste cuprinse între 40 și 69 de ani. La 29% dintre aceștia a fost identificată această erupție din cavitatea bucală. Autorii articolului subliniază, totodată, că enantemul se instalează cu două zile înainte de alte simptome cunoscute ale bolii, precum pierderea mirosului și al gustului, temperatură ridicată, tuse seacă, dureri musculare și altele.

Un alt studiu, realizat, de această dată, de medicul endocrinolog Zukhra Palow, ajunge la concluzia că persoanele care s-au vindecat de covid-19 pot manifesta un simptom mai puțin obișnuit – frisonul. Oamenii pot tremura de frig chiar și la câteva zile de la externare și fără să prezinte ale semne. De ce? Pentru că, explică Zukhra Palow, pe durata bolii este afectat sistemul de reglare termică a organismului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.