COVID-19, informația care face înconjurul lumii! Breaking news

China luptă cu toate puterile să nu fie făcută responsabilă, în mod oficial, de debutul pandemiei de coronavirus. Oficialii de la Beijing au încercat să amâne din acest motiv şi misiunea experţilor OMS, însă totul a fost, în cele din urmă, rezolvat. UPDATE: Directorul OMS salută decizia Chinei de a da undă verde anchetei privind originea virusului.

UPDATE: Organizaţia Mondială a Sănătăţii a salutat luni ştirea conform căreia China a autorizat intrarea pe teritoriul său a unei echipe de experţi internaţionali cu misiunea de a ancheta originea coronavirusului, relatează Reuters.

“Aşteptăm cu nerăbdare să lucrăm îndeaproape cu omologii noştri chinezi în cadrul acestei misiuni critice de identificare a sursei virusului şi a căii sale de pătrundere la populaţia umană”, a scris pe Twitter directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Experţii OMS au fost deseori criticaţi pentru modul în care au intervenit în criza COVID-19, iar acum încearcă să îndrepte această imagine prin vizita programată în China. Misiunea OMS are ca scop declarat anchetarea originilor noului coronavirus.

Totul a fost însă îngreunat de partea chineză, care nu doreşte să fie făcută responsabilă în mod oficial pentru debutul pandemiei. Situaţia a fost, de fericire, deblocată luni.

Joi, 14 ianuarie, va începe misiunea experţilor OMS în China
Echipa de experţi ai OMS, aşteptată în China încă de săptămâna trecută, îşi va începe în sfârşit misiunea joi, a anunţat luni Ministerul Sănătăţii chinez, citat de France Presse şi Reuters.

Este o vizită este extrem de sensibilă pentru Beijing, autorităţile din China dorind să evite orice responsabilitate în pandemia ce a ucis peste 1,9 milioane de oameni în întreaga lume. Programată iniţial săptămâna trecută, ea a fost anulată în ultimul moment din lipsa tuturor autorizaţiilor necesare pentru echipă.

“După discuţii, echipa de experţi ai OMS (…) se va duce în China începând cu 14 ianuarie pentru inspecţii. Ei vor efectua cercetări în comun cu oamenii de ştiinţă chinezi cu privire la originile COVID-19”, se arată în comunicatul Ministerului chinez al Sănătăţii.

Critici rare din partea lui Tedros Adhanom Ghebreyesus la adresa Chinei
Este de aşteptat ca anchetatorii să fie plasaţi în carantină la sosirea pe teritoriul chinez. Alte detalii despre modalitatea efectivă în care se va desfăşura vizita nu au fost deocamdată comunicate. Comisia Naţională de Sănătate chineză, care a anunţat data, nu a oferit detalii cu privire la itinerariul echipei.

Săptămâna trecută, şeful OMS şi-a exprimat regretul că anchetatorii săi nu s-au putut duce în această ţară. A fost una dintre puţinele replici critice ale acestuia faţă de China.

Beijingul pune la îndoială originea chineză a virusului
Unda verde a chinezilor vine la exact un an după anunţul primului deces în China din cauza a ceea ce era la acea vreme doar un virus misterios. De atunci, ţara a reuşit să elimine practic maladia de pe teritoriul său, potrivit AFP. Autorităţile de la Beijing nu ratează nicio ocazie de a pune la îndoială originea chineză a virusului, în timp ce iniţial au dat vina pe o piaţă din Wuhan unde erau vândute animale vii.

Dar China nu a reuşit să împiedice ca preşedintele în exerciţiu al SUA, Donald Trump, să acuze cu regularitate autorităţile de la Beijing de răspândirea “virusului chinez” pe planetă. Liderul american vorbea chiar de faptul că totul ar fi început dintr-un laborator de virologie din Wuhan, oraşul din centrul ţării unde a apărut virusul la sfârşitul anului 2019.

Şi, ca semn de nervozitate, puterea comunistă a condamnat la sfârşitul lunii decembrie la patru ani de închisoare o “jurnalistă cetăţeană”, Zhang Zhan, care a relatat despre carantina din Wuhan.

Sursa: capital.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *