COVID-19 in Romania. Anunț MAJOR despre pensii. Acum este oficial


Starea de urgență declarată în contextul epidemiei de coronavirus aduce și o veste bună pentru pensionarii care au datorii de achitat, având în consecință sume oprite din pensie. O ordonanță de urgență a fost deja publicată în Monitorul Oficial.

Veste mare pentru pensionarii cu datorii! Popririle pe pensii încetează să se mai aplice, fără ca beneficiarul să facă vreun demers în acest sens.

Astfel, popririle aplicate veniturilor obținute din pensii se suspendă în perioada stării de urgență, declarată ca urmare a epidemiei de coronavirus, plus încă 60 de zile după terminarea acesteia, prevede OUG nr. 32/2020, care a fost deja publicată în Monitorul Oficial.

Nu este nevoie de o cerere
”Se suspendă sau nu încep măsurile de executare silită prin poprire a creanțelor bugetare, fiscale și comerciale care se aplică asupra drepturilor lunare plătite prin casele teritoriale de pensii.

Măsurile de suspendare a executării silite prin poprire asupra sumelor plătite de casele teritoriale de pensii se aplică, prin efectul legii, de către aceste instituții fără alte formalități din partea beneficiarilor acestor drepturi”, precizează actul normativ.

În consecință, nu va fi nevoie de o cerere sau de un act din partea pensionarului pentru ca parte din veniturile acestuia să nu mai fie reținute.

Datoriile vor fi recuperate ulterior
Trebuie precizat însă că datoriile nu vor fi pur și simplu șterse în lunile în care nu vor fi încasate, ci ele vor fi recuperate ulterior.

De exemplu, sumele reținute în luna aprilie se vor restitui în luna mai, odată cu plata pensiilor, urmând ca acestea să fie recuperate după ce trec cele 60 de zile de la data încetării stării de urgență.

Momentan, starea de urgență este decretată pentru perioada 16 martie – 14 aprilie, dar aceasta poate fi prelungită. În cazul în care nu se va întâmpla însă acest lucru, recuperarea sumelor aferente popririlor se va putea face abia din a doua jumătate a lunii iunie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *