COVID-19. Bolnavii vor fi depistați de câini polițiști!

Poliția chiliană a început să dreseze câini pentru a-i repera pe bolnavii infectați cu virusul SARS-CoV-2, detectând prezența virusului în transpirația lor.

Câinii selecționați în acest sens, trei golden retriever și un Labrador, cu vârste de 4 și 5 ani, erau până acum folosiți pentru depistarea drogurilor, substanțelor explosive sau a persoanelor disparate, potrivit poliției.

Acest program, înscris și el în cel al combaterii epidemiei Covid-19, este fructul colaborării între Poliția Națională din Chile (Carabineros) și specialiștii Universității Catolice din Chile.

Inițiative similar au avut loc recent și în Franța și în Marea Britanie.

Câinii au 330 de milioane de senzori olfactivi și o capacitate de a detecta mirosurile de 50 de ori mai mare decât oamenii.

„Virusul firește nu are miros, ci mai degrabă infecția care generează modificări ale metabolismului”, care, la rândul lor, se traduc într-o varietate particulară de transpirație pe care o „poate repera câinele”, a explicat Fernando Mardones , profesor de epidemiologie veterinară, pentru AFP.

Potrivit acestuia, s-a dovedit că câinii pot detecta boli precum tuberculoza, infecții parazitare și chiar unele stadii incipiente ale cancerului.

De asemenea, câinii pot percepe mici modificări ale temperaturii pielii, ceea ce poate ajuta la a se stabili dacă o persoană este febrilă.

De asemenea, câinii au șanse extrem de reduse de a fi contaminați cu virusul SARS-CoV-2, potrivit Organizația Mondiale pentru Sănătatea Animalelor.

Câinii au început să se antreneze în urmă cu o lună și lucrează la probe de transpirație prelevate de la pacienții spitalizați la clinica Universității Catolice.

Experții speră că această brigadă canină anti-Covid-19 va fi operațională până în august. Câinii pot fi trimiși să lucreze în locuri aglomerate și frecventate precum gările, aeroporturile, transportul în comun sau dispensarele.

Chile a anunțat, marți, 1836 de noi cazuri de infectare cu virusul SARS-CoV-2, cifră care reprezintă cel mai scăzut nivel în ultimele două luni.

Începând cu 3 martie, Chile a înregistrat 319.493 de cazuri de infectări cu virusul SARS-CoV-2. Peste 11.000 de persoane au murit, potrivit unui raport al ministerului chilian al Sănătății.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *