COVID-19. Avertismentul unui mare biolog. „Omenirea și-a făcut-o cu mâna ei”


Biologul american de prin plan Thomas Lovejoy afirmă că pentru a opri viitoarele epidemii trebuie ca oamenii să dea dovadă de mai mare respect pentru natură.
Vastul comerț ilegal cu specii de animale sălbatice și intruziunea excesivă a omului în natură sunt motivele pandemiei cu noul coronavirus, apreciază Thomas Lovejoy (foto) . El spune că nu este vorba de o „răzbunare a naturii”, ci omenirea „și-a făcut-o cu mâna ei”.

Oamenii de știință descoperă că între două și patru noi virusuri sunt create în fiecare an ca urmare a atingerii și agresivității umane a lumii naturale. Iar oricare dintre acestea s-ar putea transforma într-o pandemie, potrivit lui Thomas Lovejoy, care a inventat termenul „diversitate biologică” în 1980 și este adesea denumit „nașul” biodiversității.

„Această pandemie este rezultatul intruziunii noastre persistente și excesive în natură și a vastei activități de comerț ilegal cu specii sălbatice, în special în piețele de animale sălbatice, piețele umede din Asia de Sud și piețele de carne din Africa. A fost doar o chestiune de timp”, a declarat Lovejoy, cercetător principal la Fundația Națiunilor Unite și profesor de științe ale mediului la Universitatea George Mason.

Comentariile sale au fost făcute cu ocazia publicării unui raport al Center for American Progress,care susține că Statele Unite ar trebui să își intensifice eforturile pentru a lupta împotriva comerțului cu animale sălbatice, în combaterea pandemiilor, scrie The Guardian.

Piețele umede sunt piețele tradiționale în care se vând animale vii (de crescătorie și sălbatice), precum și fructe, legume și pește, deseori în condiții nesanitare.

Aceste piețe se găsesc în toată Asia și Africa, asigurând traiul a sute de milioane de oameni. Piața umedă din orașul chinez Wuhan, despre care se crede că este sursa Covid-19, avea la vânzare o serie de animale sălbatice, inclusiv vulpi, șobolani, veverițe, lupi și salamandre.

Lovejoy a declarat că separarea animalelor sălbatice de animalele de crescătorie din aceste piețe ar reduce semnificativ riscul de transmitere a bolilor.

Pandemia va costa economia globală un miliard de dolari în acest an, potrivit Forumului Economic Mondial, comunitățile vulnerabile fiind cele mai afectate și aproape jumătate din toate locurile de muncă din Africa ar putea fi pierdute.

„Nu este răzbunarea naturii, ne-am făcut-o noi înșine. Soluția este de a avea o abordare mult mai respectuoasă asupra naturii, care include abordarea schimbărilor climatice și tot restul”, a declarat Lovejoy.

Este clar necesară o acțiune urgentă asupra comerțului cu animale sălbatice, a spus dr. Amy Dickman, biolog conservator la Universitatea din Oxford, dar care s-a declarat „alarmată” de apelurile pentru interzicerea „oarbă” a comerțului cu animale sălbatice.

Experții sunt divizați asupra modului interzicerii acestui comerț, unii exprimându-și temerile că cei mai vulnerabili vor fi lipsiți de mijloace de subzintență.

Dr Dickman este unul dintre cei peste 250 de semnatari ai unei scrisori deschise către Organizația Mondială a Sănătății și Programul Națiunilor Unite pentru Mediu care declară că orice tranziție trebuie să contribuie –și nu să dăuneze – la mijloacele de subzistență a persoanelor cele mai vulnerabile, mulți depinzând de resurse sălbatice pentru supraviețuire.

Alți semnatari sunt reprezentanți ai African Wildlife Foundation, Societății Zoologice din Frankfurt și ai UICN (Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii).

„Covid-19 produce costuri sociale și economice fără precedent țărilor și comunităților, cei săraci și vulnerabili fiind cei mai afectați. Legăturile presupuse ale virusului cu o „piață umedă” chineză au dus la apeluri pentru interzicerea piețelor umede și la restricționarea sau încetarea comerțului, a utilizării medicinale și a consumului de animale sălbatice. Cu toate acestea, interdicțiile și restricțiile fără discriminare pot fi nedrepte și ineficiente”, arată semnatarii scrisorii.

Oamenii de știință și ONG-urile se tem că restricțiile excesiv de simpliste și oarbe vor crește sărăcia și inegalitatea, ducând și la creșterea criminalității. Acest lucru ar putea accelera exploatarea și extincția anumitor specii din sălbăticie, avertizează autorii scrisorii.

Sursa: evz.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram (click aici)!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.