Coronavirus in Romania. „Sincer? Dezastru!” Rafila spune cât de „pregătit” era sistemul medical pentru pandemie


Președintele Societății de Microbiologie, Alexandru Rafila, spune că spitalele din România nu erau bine pregătite pentru criza cu care se confruntă acum.

„Nu sunt chiar așa de optimist, pentru că sunt două probleme majore”, a declarat Rafila.

„Una e legată de infrastructura spitalicească, care în multe părți este învechită și nu permite organizarea de circuite distincte pentru pacienții cu coronavirus și pentru celelalte categorii de pacienți, și să nu uităm, celelalte categorii de pacienți trebuie tratate și îngrijite și trebuie să punem presiune pentru menținerea unui nivel acceptabil de servicii medicale, pentru că altfel vom avea probleme foarte serioase”.

„A doua problemă este legată de existența în interiorul spitalelor a unor structuri funcționale de control a infecțiilor decare vă spuneam, adică laborator de microbiologie, epidemiolog și o persoană care se pricepe la partea de boli infecțioase, fie că este specialist de boli infecțioase sau de altă specialitate”, a mai spus președintele Societății de Microbiologie.

Citiți și:  Rasturnare de situatie! Ce se întâmplă cu formularul digital de călătorie

Alexandru Rafila a adăugat că „există nevoia ca aceste structuri, care sunt definite inclusiv din punct de vedere legal, să fie funcționale. Din păcate în multe spitale nu sunt funcționale, fie din lipsă de personal, fie din alte motive administrative”.

„Nu putem să funcționăm în felul ăsta”
„Sunt 250 de epidemiologi în țară, peste 100 sunt la direcțiile de sănătate publică, mai rămân pentru spitale vreo 100 și ceva, or noi avem 400 de spitale. Nu putem să funcționăm în felul ăsta”, a mai spus Rafila.

„De ani de zile discutăm de infecțiile associate actului medical (nosocomiale- n.red.), microbiologia a fost mereu marginalizată, a fost făcută nefuncțională printr-un ordin al fostului ministru”, a mai spus președintele Societății de Microbiologie.

Citiți și:  Rafila recunoaște că pregătește DEBARCAREA lui Raed Arafat

„Stăm pasivi, nu reacționăm nicicum înainte să se întâmple, și apoi ne întrebăm mioritic de ce s-a întâmplat”, a încheiat Alexandru Rafila, la Digi24 TV.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *