Copii români obligaţi să înveţe în maghiară

Gheorgheni-maghiara

REVOLTĂTOR: În localitatea Gheorgheni, din România, copii români studiază în maghiară

Părinţii şi-au luat dicţionare

„Fiica mea plânge de când a început şcoala”

Într-un sat aflat la doar 5 kilometri de Cluj-Napoca, mai mulţi copii români merg la grădiniţă sau la şcoală cu predare în limba maghiară. ISJ a aflat de la REALITATEA TV şi a căutat soluţii.

La şcoala din satul Gheorgheni nu există secţie în limba română, iar cei şapte copii români studiază în maghiară. Părinţii a şase dintre ei sunt revoltaţi, întrucât copiii lor nu înţeleg limba, iar educatoarele sau învăţătorii nu le traduc lecţiile. Ei cer clasă în limba română sau microbuz şcolar care să îi ducă pe micuţi în Cluj-Napoca. Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Cluj a dispus de urgenţă o anchetă la sesizarea REALITATEA TV, pentru a găsi o soluţie.

Bunicii şi părinţii povestesc că elevii nu învaţă nimic.

„Pe maghiari îi adună să le citească o poveste, le explică, iar copiilor români le spun să ia jucăriile şi să se joace într-un colţ. Absolut nimic nu au învăţat, nici în română, nici în maghiară. Acuma, când a început anul, le-au dat părinţilor lista cu ce rechizite trebuie în limba maghiară.”

– a povestit o bunică.

Citiți și:  ALERTĂ NAȚIONALĂ. Ungaria, cu ajutorul UDMR, cumpără Transilvania bucată cu bucată

Părinţii spun că se chinuie cu dicţionare şi că, la rândul lor, au probleme la şedinţele cu părinţii, care sunt tot în maghiară.

„Şi cu dicţionarul e greu. Una îţi dă dicţionarul dacă pui un cuvânt, alta dacă pui o frază. La şedinţă am o problemă, ţin şedinţe netraduse. La sedinţele cu părinţii ni s-a spus că nu e obligatoriu să se traducă, dar, dacă dau un ban, trebuie să ştiu pentru ce-l dau.”

– explică şi o mămică.

„Fiica mea plânge de când a început şcoala, că numai maghiară se vorbeşte”, susţine o altă mămică. „Nu o înţeleg pe învăţătoare, zice pe ungureşte. Nu înţeleg nici eu, nici colegii mei”, se destăinuie unul dintre cei şapte copii care au ghinionul de a vorbi doar limba română.

Directorul şcolii nu a fost de găsit. O educatoare ne-a spus că ea le traduce copiilor. „Eu, cel puţin, traduc la copii ca să înţeleagă, la grădiniţă. La şcoală nu ştiu ce se întâmplă”.

Părinţii nu au mers la inspectoratul şcolar să depună plângere. La sesizarea REALITATEA TV, şeful inspectoratului a dispus un control. Un inspector a mers să stea de vorbă cu părinţii. Aceştia nu au ieşit tocmai mulţumiţi de la întâlnire.

Citiți și:  ALERTĂ NAȚIONALĂ. Ungaria, cu ajutorul UDMR, cumpără Transilvania bucată cu bucată

„Anul şcolar viitor s-ar putea să ni se acorde secţia română. Pentru clasele I-IV, anul acesta cică e prea târziu, că posturile se dau de la guvern”, a spus un părinte.

Inspectorul şcolar general Valentin Cuibus a declarat, însă, că situaţia s-a rezolvat.

„Vineri măsura va fi aprobată în consiliu de administraţie şi de luni şcoala din Gheorgheni va avea o învăţătoare de limba română. Am aflat şi că anul viitor vor mai intra nouă copii români, aşa că vom avea două clase începând din 2015.”

– a spus Cuibus.

Şeful ISJ Cluj a mai afirmat că directoarea şcolii din comuna de care ţine satul Gheorgheni, Feleacu, nu ştia de existenţa copiilor români, lucru ascuns de coordonatoarea şcolii cu probleme. În urma acestei situaţii, ea riscă să fie schimbată din funcţie. Sursa: Starea Natiunii

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

6 comentarii

 1. tot georgiana

  Eu personal cred ca nu am inteles…. GHIORGHIENI UN SAT LA 5 KM DE CLUJ?……..

  • da… in Cluj-Napoca este un cartier numit Gheorgheni, dar de asemenea la aproxiumativ 5 km de oras se poate gasi si un sat Gheorgheni. cel mai usor e sa urmaresti centura someseni-turda si il vei gasi. Nu ar trebui sa suportam asa ceva din pacate. Traim in Romania, nu Ungaria. Nu cred ca este corect sa inchidem ochii.

 2. Gheorghe Mihalache

  Nu conteaza unde,Covasna sau orice alt judet.Suntem in ROMANIA,se vorbeste ROMANESTE,IN PRIMUL RAND si apoi in UNGURESTE.Inainte de orice suntem ROMANI.Credeti ca in UNGARIA se vorbeste INTAI ROMANA SI APOI MAGHIARA N U ..Ce a fost in trecut a fost stimati VECINI (oamenii de rand sunt si acum la fel SUNT OAMENI ,dar vorba din stramosi PESTELE DE LA CAP SE IMPUTE).Acum traiti in ROMANIA.Si o alta vorba ,, PADURE FARA USCACIUNI NU VEZI,, .Daca neaparat vreti totul in Ungureste ,mergeti in Ungaria . OAMENII NORMALI VOR LINISTE SI PACE , vor sa-si cresca copii in armonie,liniste,bucurie cu ceilalti copii fie Maghiari Turci Rusi sau alte nationalitati, DEPARTE DE ORGOLIILE ,,,C O N D U C A T O R I L O R ,,,.Nici una din celelalte nationalitati conlocuitoare nu vor ce vreti VOI ,CONDUCATORI AI ETNIEI MAGHIARE DIN ROMANIA.Am prieteni Maghiari si toti se poarta ca niste OAMENI cu Romanii.Din pacate am vazut si exceptii,care au stat langa CAP.Eu unul nu fac deosebire,pentru mine toti sunt OAMENI<indiferent de nationalitate.

  • astia is o natie''maghiara'' aia din ungaria is unguri nici ei nu se inteleg intre ei deci is doar niste tatari ca tigani nostri si acum sa trecem la istorie va zic pe scurt: un ungur avea un cal si sui cu el pe deal si deacolo vazu o vale si dadu sa faca o baie …si pe cand sa iasa afara pwla haine pwla cal cine o fost primu in ardeal?

 3. natia asta ii o natie de spurcaciuni nici cu tigani nostri nu avem atatea probleme cate avem cu astia cum ar fi tigani nostri sa ceara autonomie in spania cum fac boschetari astia aici:))) sau sa puna pe sate sau pe orase tablita de la sat in tiganeste sau sa le facem scoli cum le tre la fraieri astia avem zeci de mi de studenti straini la facultatile noastre din toata lumea si au invatat romaneste da boschetari astia de unguri isi fac de cap

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *