fbpx
NATIONAL

Consiliul Local Timisoara a INTERZIS vanzarea AUROLACULUI

Cu scopul combaterii vagabondajului şi cerşetoriei, consilierii locali din Timişoara au aprobat în şedinţa de joi un proiect de hotărâre care prevede interzicerea comercializării pe raza municipiului a produselor chimice cunoscute sub denumirea de aurolac (lacul pentru vopsit elemente metalice conţinând solvenţi cu efecte halucinogene). Deasemenea, s-a interzis şi consumul acestui produs în spaţiul public. Proiectul nu a fost însă avizat juridic de secretarul Ioan Cojocari, care susţine că nu există nici un temei legal care să susţină acest demers.

Proiectul de hotărâre a fost introdus de social-democratul Radu Ţoancă la propunerea prorectorului Universităţii de Medicină şi Farmacie “Victor Babeş” Timişoara, Dan V. Poenaru.

„Utilizat ca drog, aurolacul se inhalează prin deschizătura unei pungi de plastic aplicată ermetic pe orificiile respiratorii (…) Acest drog este rapid absorbit în plămâni, trece în circulaţia sangvină după care este distribuit imediat la nivelul sistemului nervos şi al altor organe. Afectează creierul prin hipoxie (…) Afectarea sistemului nervos central pe termen lung este tradusă prin instalarea modificărilor de personalitate. Iniţial consumatorul nu este agresiv, însă ulterior, pentru a procura drogul, e capabil de acte de tâlhărie şi asasinate (…) Consumul de aurolac are un efect devastator asupra sănătăţii consumatorului. Deşi mulţi oameni nu privesc inhalantul ca făcând parte din categoria drogurilor deoarece efectele sunt puternice dar de foarte scurtă durată, consumul îndelungat duce la probleme grave de sănătate, inclusiv la deces”, se arăta în fundamentarea proiectului de hotărâre semnată de consilierul PSD.

Fostul viceprimar al Timişoarei, ţărănistul Adrian Orza, a venit la rândul lui cu un amendament, care să interzică şi consumul de aurolac în spaţiul public, nu numai comercializarea acestui produs. Primarul Nicolae Robu a considerat că proiectul de hotărâre poate fi completat cu această propunere.

Cel care s-a împotrivit a fost secretarul Primăriei, care a adus argumente de ordin juridic. „Proiectul nu e legal şi nu îl vizez de legalitate. Nu are competenţe în domeniu consiliul local (…) Noi nu putem interzice vânzarea de bronz aluminiu printr-o hotărâre de consiliu local pentru că dumneavoastră ştiţi foarte bine, nu îl folosesc doar aurolacii, îl folosesc toţi cetăţenii Timişoarei la tâmplărie, să-şi facă soba şi aşa mai departe…”, a declarat secretarul Ioan Cojocari. “Eu nu fac politică şi vreau să vă spun că nu voi aviza o asemenea hotărâre, pentru că nu este legală. În România există Ministerul Sănătăţii sau alte organe care pot cere ori decide asupra interzicerii comercializării unor produse periculoase”, a mai spus acesta.

“Nu există temei legal să amendăm comercianţii care vând aurolac”, a spus la rândul lui Dorel Cojan, adjunctul şefulului Poliţiei Locale din Timişoara.

La final nu s-a stabilit nicio sancţiune sau cum va fi pusă în practică noua hotărâre iar edilul şef nu exclude să fie atacată în instanţă de către cei care comercializează astfel de produse. Nicolae Robu a ţinut să adauge că iniţiativa s-a dorit a fi un semnal la adresa consumului de aurolac de către persoanele fără adăpost. Sursa:FrontPress.ro

Articole conexe

Lasă un răspuns

Back to top button

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Aceste informații pot fi utile și altor persoane.