CONSERVATORISMUL, noua ideologie oficiala a RUSIEI?

După prăbuşirea Uniunii Sovietice, Rusia a căutat să-şi recâştige statutul de mare putere politică, economică şi militară. Experţii de la Kremlin au realizat că acest lucru nu este de ajuns şi au căutat să ofere lumii şi alternative ideologice, după ce comunismul s-a prăbuşit spectaculos. Mai nou, Moscova se pare că şi-a găsit doctrina cu care se simte cel mai confortabil şi cu care poate marşa şi în politica externă: conservatorismul. 

Aluzii la ideologia conservatoare, care se bazează pe valorile tradiţionale şi inclusiv o colaborarea cu Biserica, au fost făcute iclusiv de preşedintele Vladimir Putin, oficializându-se astfel oarecum noul drum al Moscovei. Acestuia i s-a alăturat şi capul Bisericii Ortodoxe din Rusia, patriarhul Kirill.

kirill-putin

Întrebat de un jurnalist de televiziune dacă valorile conservatoare se opun dezvoltării, înaltul prelat a oferit un răspuns amplu prin care a lămurit această chestiune. “Nu împiedică dezvoltarea, pentru că prin “conservatorism” se înțelege mai mult decât păstrarea trecutului. Am vorbit despre asta de multe ori, comparând-o cu atitudinea persoanei normale față de gunoi. Gunoiul este, in mod asemanator, un produs al trecutului, dar nu păstrăm gunoiul, ci il aruncăm afară. Vreau să spun că de fapt conservatorismul păstrează valorile. Acest lucru conduce la o întrebare foarte importantă, însă: care valori și cine determină aceste valori? Conservatorismul este, prin însăși natura sa, religios. De ce? Pentru că ceea ce este de valoare reală pentru om, nu sunt acele valori pe care le-a creat pentru el însuși, ci acele valori care sunt definite de către Dumnezeu Însuși. Dumnezeu este măsura adevărului. Când cineva acceptă aceste valori, ca adevăr absolut și le apără și le protejează, acela este un conservator al acestor valori”, a declarat patriarhul într-un interviu televizat.

“Liberalismul este o înțelegere eronată a libertății. O înțelegere eronată a libertatii este aceea conform careia tu însuți ești începutul și sfârșitul, alfa și omega. În Sfânta Scriptură se afirmă că Iisus Hristos este Alfa și Omega, în timp ce aici se spune că omul este alfa și omega. Te poți gândi la propriile valori și sa le consideri absolute. Unde duce acest lucru? El duce la atomizarea societății. Acest lucru conduce la crearea unui sistem care nu este viabil. Cel mai important, acesta duce la o situație în care se pot justifica viciile cuiva, păcatele și crimele, construind valori în așa fel încât la un moment dat fiecare va trebui să împărtășească aceste valori cu alții. Ceea ce vedem astăzi, este o escaladare a orientărilor vieții păcătoase, care este o consecință directă a ceea ce noi numim liberalism, liberalismul autentic și nu de tip convențional, care este legat de politica sau economie”, a mai spus capul Bisericii Ortodoxe din Rusia. Sursa: FrontPress.ro

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *