Pe fondul tensiunilor din interiorul USL, în ultimele zile UDMR a devenit o formaţiune tot mai curtată de partidele din actuala coaliţie de la putere, în vederea obţinerii unui sprijin politic parlamentar cât mai larg, în cazul ruperii alienţei dintre Crin Antonescu şi Victor Ponta. Profitând de situaţie, aşa cum au făcut-o şi cu alte ocazii după 1989, cea mai mare formaţiune a etnicilor maghiari din România plusează şi cere arborarea steagurilor secuieşti pe clădirile publice unde ungurii sunt majoritari.
Preşedintele UDMR Covasna, Tamas Sandor, a declarat ieri că „Uniunea nu poate fi cumpărată cu săli de sport şi drumuri” şi că negocierile pentru o eventuală intrare la guvernare nu ar putea avea loc decât după ce comunitatea maghiară ar obţine dreptul de a-şi folosi în mod liber simbolurile naţionale.
„Nouă nu ne trebuie cinci săli de sport în plus, pe noi nimeni nu ne-ar putea cumpăra politic cu 100 de kilometri de drumuri, ci ne interesează principiile. Mai concret, posibilitatea de a folosi simbolurile locale, judeţene şi cele naţionale (ale comunităţii maghiare). Rezolvarea acestor probleme ar putea fi o condiţie premergătoare unei eventuale negocieri”, a declarat Tamas Sandor pentru Agerpres, subliniind că în momentul de faţă nu există niciun fel de negocieri legate de posibilitatea intrării UDMR la guvernare în cazul ruperii USL.
El a amintit că, în 2012, premierul Victor Ponta a invitat UDMR să intre la guvernare şi chiar există un acord semnat, însă acest lucru nu s-a mai întâmplat din cauza opoziţiei liderilor PNL şi PC, respectiv Crin Antonescu şi Dan Voiculescu. Despre acest protocol a amintit recent şi premierul Victor Ponta. Deasemenea, liderul PSD Ilie Sârbu a declarat la rândul lui că din punctul de vedere al social-democraţilor acest document este încă valabil şi că în cazul ruperii USL, postul de ministru al culturi ar putea reveni UDMR.
Pe de altă parte Tamas a mai adăugat că UDMR poate să vină oricând în sprijinul partidelor româneşti pentru a „stabiliza” viaţa politică, dar în niciun caz fără rezolvarea condiţiilor preliminare enunţate. Conform Agerpres, el a apreciat faptul că premierul Victor Ponta a înţeles necesitatea de a coopta la guvernare reprezentanţii minorităţii maghiare „pentru asigurarea armoniei şi păcii sociale”. Aceste afirmaţii sunt o aluzie la unele declaraţii mai recente ale premierului Victor Ponta, care a vorbit despre importanţa includerii în “structuri politice” a minorităţii maghiare, argumentând că, „dacă laşi o minoritate în afară, acea minoritate se radicalizează”.
Cu toate acestea, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a anunţat marţi la rândul lui că protocolul semnat în 2012 cu USL nu mai este valabil şi că deocamdată nu se pune problema împărţirii ministrelor cu USD (PSD+PC+UNPR) pentru că nu crede că liberalii vor renunţa la guvernare.
“Există miniştri pe funcţii. Ar fi foarte incorect să spun eu ce am vrea să facem… Eu nu sunt foarte convis că se va întâmpla (că se va rupe USL) (…) Au nişte probleme familiale, trebuie să le rezolve, nu avem de ce să fim invitaţi în acest moment. Sper că foarte repede USL va găsi o soluţie ca să meargă mai departe şi să avem un Guvern care să meargă mai departe aşa cum au fost votaţi, ei nu au fost votaţi să guverneze doar un an sau doi.(…) Acel protocol nu mai este valabil, dar principiile sunt valabile”, a spus Kelemen Hunor. Sursa: FrontPress.ro
SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:
ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!
DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:
sau prin PayPal: