Comisia Europeană da o lovitura IN PLIN Guvernului de la București. Breaking news!

Contracția economică în trimestrul doi al anului în curs a fost, în comparație cu precedentele trei luni, de minus 12,3%, în cazul României. Media UE raportată de Eurostat este mai mică decât regresul PIB consemnat în țara noastră.

Eurostat, serviciul statistic al Comisiei Europene, a publicat marți datele cu privire la evoluția economică din trimestrul doi a economiilor din UE.

Forul continental contrazice încă o dată optimismul debordant al guvernanților de la București.

Scădere mai mare decât media UE
”Vi se spunea ca avem una dintre cele mai mici scăderi ale PIB-ului din Uniunea Europeană. Fals, vedeți (…), avem scădere ușor mai mare decât media UE.

Fakenewsuri demontate de către Eurostat.”, a comentat economistul Adrian Câciu datele statistice publicate de Comisia Europeană.

”Vi se spunea ca rata șomajului nu scade vertiginos și că, spre deosebire de alte țări, România a reușit sa mențină locurile de muncă.

Fals și aici, avem o scădere de 3,4%, față de trimestrul similar din anul trecut.”, a explicat cunoscutul economist.

Astfel, în rândul statelor membre pentru care sunt disponibile datele pentru trimestrul doi din 2020, comparativ cu precedentele trei luni, cel mai sever declin s-a consemnat în Spania (minus 18,5%), Croaţia (minus 14,9%), Ungaria (minus 14,5%), Grecia (minus 14%), Portugalia (minus 13,9%), Franţa (minus 13,8%), Italia (minus 12,8) şi România (minus 12,3%).

Cele mai semnificative scăderi de când se publică datele
La polul opus se află Lituania (minus 5,5%), Estonia (minus 5,6%), Irlanda (minus 6,1%), Letonia (minus 6,5%) şi Danemarca (minus 6,9%).

În trimestrul doi din 2020, PIB-ul a înregistrat un declin de 11,8% în zona euro şi de 11,4% în UE, comparativ cu precedentele trei luni, arată datele publicate marţi de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat).

Acestea sunt cele mai semnificative scăderi de când se publică datele, respectiv 1995, economia europeană fiind marcată de măsurile de izolare adoptate de majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene pentru a stopa răspândirea pandemiei de coronavirus.

În primul trimestru din 2020, PIB-ul a înregistrat un declin de 3,7% în zona euro şi de 3,3% în UE, comparativ cu precedentele trei luni.

Comparația cu 2019
De asemenea, în trimestrul doi din 2020, comparativ cu perioada similară din 2019, zona euro a înregistrat o scădere de 14,7% şi UE un recul de 13,9%, după un declin de 3,3% şi, respectiv, 2,7%, în primele trei luni din 2020.

Sunt de asemenea cele mai semnificative scăderi de când se publică aceste date, respectiv 1995.

În rândul statelor membre pentru care sunt disponibile datele pentru trimestrul doi din 2020, comparativ cu perioada similară din 2019, cel mai sever declin a fost în Spania (minus 22,1%), Franţa (minus 18,9%) şi Italia (minus 17,7%), iar cel mai redus în Irlanda (minus 3,7%), Lituania (minus 4%) şi Finlanda (minus 6,3%).

În trimestrul doi din 2020, comparativ cu perioada similară din 2019, economia României s-a contractat cu 10,5%.

Capital.ro

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *