COLESTEROLUL – INSELACIUNEA SECOLULUI ?

colesterol

Colesterolul, o problema? Mijloacele media au introdus o adevarata anxietate generala: teama de colesterol. Oameni de o splendida sanatate telefoneaza la cabinet si cer, cu o voce tremuranda programare pentru “colesterol”.Buletinul de analize le adanceste angoasa, aducandu-i pe marginea disperarii. “Am doua sute. E grav, dom’ doctor ?”Raspundem: nu, nu este grav.
Valoarea normala a colesterolului in Romania este 280 mg la 100 de ml de sange.
Daca este asa, cum s-a ajuns totusi ca marea majoritate a laboratoarelor tiparesc buletine de analize pe care deja valori de 181 de mg % sunt trecute ca anormal de mari ?
Ei bine, aici este o alta poveste. Una discret rusinoasa pentru tagma noastra medicala, dar care totusi trebuie spusa.
Secretul este ca scaderea valorii normale a colesterolului in sange a urmat o curba paralela si cu putin ulterioara descoperirii unor medicamente care au proprietatea de a scadea colesterolul.
Astfel, in anii ‘80, singurul medicament cu aceasta proprietate principala era acidul nicotinic.

Acesta era foarte ieftin si, dealtfel, avea reactii adverse importante, care il faceau de utilitate atat de restransa, incat era departe de a trezi interesul firmelor de medicamente.
De aceea, cei care vor deschide orice carte de medicina anterioara anului 1980, vor citi acolo valoarea normala a colesterolului, care este de 280 mg %, asa cum am spus. Intervalul 260-280 mg % impunea atentie si regim, dar nu tratament medicamentos.
Odata cu descoperirea unor medicamente mai specifice, care scad colesterolul in mod mai eficient, mai scumpe si aflate sub patent, interesul firmelor de medicamente pentru aceasta clasa a crescut enorm.
Cum numarul pacientilor cu hipercolesterolemie reala era mic, specialistii in marketing au facut diferite socoteli, din care a reiesit ca, daca valoarea normala ar cobori de la 280 la 260 si medicilor li s-ar induce ideea ca este neaparat nevoie de tratament medicamentos cronic peste aceasta valoare, firmele producatoare ar avea numai de castigat.
Cum, cel putin oficial, valorile normale din fiziologie nu sunt stabilite de firmele de medicamente, ci de medici in baza unor studii, au inceput a se intruni “varfurile cercetarii medicale”, mai intai in congrese o data la doi ani prin capitale europene, mai nou in congrese anuale prin locatii mult mai exotice.
La astfel de “intruniri stiintifice mondiale”, de regula insotite de un bogat program cultural-artistic (de la degustari de licori la safari) exista deja obiceiul ca medicii participanti sa prezinte lucrari “stiintifice”, in care se pretinde, folosindu-se cu multa maiestrie posibilitatile largi ale statisticii, ca valorile normale sunt mai mici decat se credea, ca exista riscuri serioase pentru sanatate la valori care ar fi fost O.K. inainte de congres, ca aceste date noi ridica serioase probleme de sanatate publica etc.
Sa mai observam ca ceea ce este valabil pentru colesterol este valabil si pentru valoarea normala a tensiunii arteriale si (in masura ceva mai mica) pentru glicemie.
Extrapoland, putem prevedea inca de pe acum ca, daca maine va aparea un medicament care sa modifice grupa sangvina, poimaine o mare parte dintre cititorii acestei pagini vor afla ca sufera de o grupa sangvina de-a dreptul toxica.
Tratamentul hipercolesterolemiei
Daca valoarea colesterolului este pana la 260 mg %, nu este necesar nici un tratament, asa cum am spus mai sus, deoarece nu putem vorbi de hipercolesterolemie in aceasta situatie.
Daca valoarea colesterolului este intre 260 si 279 mg %, este recomandabila tinerea unui regim cu evitarea excesului de colesterol, impreuna cu repetarea determinarii colesterolului si a fractiilor sale (raportul HDL versus LDL, daca nu a fost facut)
Daca valoarea colesterolului este intre 280 si 299 mg % este necesar un regim hipocolesterolemiant, cu evitarea smantanei, untului, laptelui gras, carnii grase si cu limitarea numarului de galbenusuri la 4 pe saptamana (albusurile nu contin colesterol). \
Se recomanda un regim bogat in peste (minimum 2 kg pe saptamana) si folosirea cu generozitate a cimbrului si usturoiului.
Toate fructele sunt indicate, dar merele ocupa primul loc in aceasta privinta.
Din 6 in 6 luni se face evaluarea rezultatelor regimului, dozandu-se atat colesterolul total, cat si fractiile lui.
Daca valoarea colesterolului este de 300 mg % sau peste, recomand tratament medicamentos.
De regula cu Vasilip o tableta de 10 mg pe zi imediat inainte de masa principala, sau o alta schema in functie de datele culese la consultul medical.
Reevaluare dupa 3 luni, pentru a vedea daca dozele sunt eficiente.
Tipuri de intrebari frecvente:
Am colesterolul 245, buletinul de analiza imi da aceasta valoare in chenar negru si in dreptul ei scrie: “above normal range”.
Sefa laboratorului, cand mi-a inmanat buletinul de analiza, m-a rugat sa stau jos.
Vecinii si cei din familie sunt ingroziti de cat de mult colesterol am, iar medicul cardiolog mi-a prescris sa iau 6 tablete de Sortis pe zi, spunandu-mi ca in caz contrar am sa fac infarct.
Ce este de facut ?
Raspuns: daca inca nu ati citit articolul acesta, cititi-l.
Laboratorul da valorile normale in functie de ce valori normale se introduc cu ajutorul tastaturii, nu in functie de valorile medii a unui grup de 85, 90 sau 95 % dintr-un esantion considerat sanatos, asa cum ar trebui, potrivit unei definitii stiintifice a “normalului”.
Vecinii si cei din familie sunt victimele campaniilor media, iar cardiologul ar vrea sa primeasca invitatie si sponsorizare si la congresul de anul viitor de la  Ouagadougou  .
Daca nu credeti toate acestea, intrati in primul anticariat si uitati-va in orice carte de medicina anterioara anului 1980 si vedeti cat este colesterolul normal.
Am auzit ca uleiul de porumb nu contine colesterol, e adevarat ?
Raspuns: nici un ulei nu contine colesterol, deoarece plantele nu sunt capabile sa sintetizeze colesterol ca atare.
Deci, orice fruct sau leguma sau cereala este la fel de buna din punctul de vedere al regimului in cazul unei hipercolesterolemii, iar un numar mic de plante sunt in mod deosebit indicate, de exemplu: merele, usturoiul, cimbrul.
Este esential sa nu mancati de loc: carne grasa si smantana si sa mancati cat mai putine galbenusuri de ou, care sunt saci cu colesterol. Dimpotriva, pestele este foarte indicat. Orice fel de peste si cu precadere, in mod paradoxal, pestele gras.
Desi laptele si multe branzeturi contin colesterol, ele nu cresc in mod semnificativ colesterolul daca sunt folosite in cantitati prudente.
Tratamentul medicamentos al colesterolului are reactii adverse ?
Raspuns: Orice medicament, incepand cu banala aspirina, are reactii adverse.
Cu deosebire un tratament cronic, care se ia cu lunile si anii, are posibile riscuri.
Aceasta nu inseamna sa nu luam medicamente de loc, ci sa o facem atunci cand, in urma unui rationament medical, medicul nostru considera ca beneficiul scontat este mai mare decat riscul potential.
Urmez un regim strict vegetarian, si totusi colesterolul meu nu scade sub valoarea de 280 mg %.
De unde atata colesterol, daca eu in ultimele saptamani am mancat numai urzici si mere ?
Raspuns: Aceasta situatie (relativ rara) in care va aflati se explica printr-o tulburare reala de metabolism.
Asa cum spuneam, celulele animale sintetizeaza colesterol, iar cele umane nu fac exceptie. Uneori aceasta sinteza este in exces.
Va trebui sa urmati un tratament medicamentos, in principiu toata viata, tratament in lipsa caruia exista un mare risc sa suferiti de una sau mai multe din numeroasele boli favorizate de excesul de colesterol: cardiopatia ischemica, accidentul vascular cerebral, etc.
Am colesterolul marit, dar nu suport sa mananc peste, iar usturoiul imi face rau. Ce este de facut ?
Raspuns: In loc de peste, puteti folosi numeroasele suplimente alimentare care contin acizi omega-nesaturati, iar in loc de usturoi, incercati tablete de usturoi de la farmacie. De asemenea, la farmacie sau la plafar mai puteti gasi combinatii din plante pentru ceaiuri hipolipemiante.
Colesterolul meu total este normal, dar raportul HDL-LDL nu este bun. Ce trebuie sa fac ?
Raspuns: afectarea raportului dintre “colesterolul bun”, adica HDL si “colesterolul rau”, adica LDL are importanta mai ales in cazurile in care colesterolul normal este crescut sau are valori la limita.Deci, in cazul dv nu se poate vorbi de hipercolesterolemie.
O importanta mai mare acordata pestelui in alimentatie ar fi indicata, totusi.
Mereu aud despre marea problema a colesterolului crescut. Dar eu am colesterol scazut, sub limita normala. E vreo problema ?

Raspuns: nu, deoarece nu exista boli care sa fie declasate de prea putin colesterol, asa cum exista in cazul invers. Totusi, unele studii sugereaza o legatura intre colesterolul scazut (sau la limita inferioara) si depresie, fara a se putea preciza daca e vorba de o legatura de tip cauza-efect sau de o corelare de alta natura.

Dr Mihnea DRAGOMIR

Completare- toti bolnavii care au murit de inima in ultima vreme au murit cu colesterolul foarte mic. E un adevar dovedit statistic.Colesterolul marit nu produce moartea.

Distribuie acest articol! Îți mulțumim!

nicio vizualizare
loading...
Subscribe
Notify of
guest
4 Comments
Cele mai vechi
Cele mai noi Cele mai votate
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Ovi
Ovi
5 ani in urma cu

Partea I

Problema "colesterolului" este inca o problema falsa, rezultata din necunoastrea principiilor de functionare al organismului uman. Este adevarat ca unele procese sint extrem de complicate dsar asta nu este o scuza a gindirii defectuoase. Cind nu intelegi ceva taci, nu incepi sa aberezi.

Foarte mult timp oamenii nu au inteles modul in care grasimile (lipidele), substante esentiale pentru functionarea organismului, ajung in celule in conditiile in care nu sint solubile in plasma (singe). De exemplu o bucata de unt pusa in apa nu o sa se dizolve.
Raspunsul la aceasta problema a fost gasit foarte tirziu (in jurul anilor '70). Practic grasimile "se lipesc" de anumite proteine care sint solubile in apa (sau in plasma din singe). Substanta nou creata se numeste "lipoproteina" si este formata dintr-o molecula de grasime si o proteina.

Mecanismul de transport al grasimilor este similar cu procesul de curatare a mizeiei de pe haine cu apa si sapun. Moleculele de sapun au o parte hidrofila si una hidrofoba. Partea hidrofila este atrasa de moleculele de apa iar de partea hidrofoba "se agata" moleculele de grasime sau murdarie. Astfel murdaria (grasimile) de pe haine se dizolva in apa daca se amesteca cu sapun.

Similar lipoproteinele sint formate dintr-o proteina care are o parte hidrofila si una hidrofoba. Prin atragerea unei lipide de partea hidrofoba se formeaza liporoteina. Lipoproteina este solubila in apa (plasma) din cauza partii hidrofile (care se atrage cu moleculele de apa).

Neintelegerea acestor procese (mai ales de catre medici) a dus la o confuzie grava asupra problemei depunerilor de pe artere.

In primul rind aceste depuneri nu sint numai de colesterol, sint de grasime, in general. Grasimi sint multe (zeci de substante diferite) cu diferite proprietati si functii in organism.
Colesterolul este o grasime vitala, de exemplu intra in componenta tuturor membranelor celulare din organism (cu asta cred ca am spus totul despre importanta acestui compus chimic).

In al doilea rind se pare ca nimeni (in afara de mine 😀 ) nu a observat o problema de logica (elementara): se vorbeste de "colesterol bun" (HDL) sau "rau" (LDL) numai ca nu stiu cita lume stie de unde vin prescurtarile respective. LDL vine din engleza "Low Density Lipoprotein" (lipoproteine cu densitate mica) iar HDL este prescurtarea de la High Density Lipoprotein (lipoproteine cu densitate mare). O intrebare: a vazut cineva cuvintul "colesterol" in prescurtarile anterioare?
In realitate ceea ce romanii (inclusiv medicii din pacate) numesc "analize de colesterol" sint in realitate analize ale nivelului lipoproteinelor din singe.
Acest nivel variaza in functie de foate multi factori, de aceea este foarte greu de clasificat in "nivele bune" sau "rele".
De exemplu daca un om depune efort sustinut si i se face o analiza a lipoproteinelor o sa constatam nivele foarte mari, din cauza ca la efort muschii consuma grasimi (care sint "arse" pentru a se obtine energie mecanica). Aceste nivele, in aceste conditii, sint absolut normale din cauza ca grasimile "arse" de muschi se transporta prin singe sub forma de lipoproteine.

Ovi
Ovi
5 ani in urma cu

Partea a II-a

In al treilea rind unii au observat, tirziu, ca in realitate ficatul produce aproximativ 70% din colesterol astfel incit dietele drastice fara colesterol au efect ZERO. Eu sint sigur ca daca cineva o sa tina dieta si nu consuma deloc colesterol ficatul o sa produca 100% din necesarul de colesterol. REpet, aceasta grasime este esentiala pentru functionarea organismului.
Mai nou am auzit ca unii rataciti au produs medicamente (pe care alti rataciti le prescriu) care sa inhibe producerea de colesterol de catre ficat. Eu ii avertizez pe cei care citesc aceste rinduri sa nu ia astfel de medicamnete daca nu vor sa isi termine foarte rapid calatoria prin aceasta lume. Astfel de medicamente (daca exista) produc dereglari majore ale functionarii ficatului, un organ esential pentru organism. Aceste dereglari vor duce foarte rapid la complicatii majore in organism si in cele din urma la groapa.

In al patrulea rind daca se citesc atent "studiile" medicale o sa vedem ca nivelul crescut de colesterol din singe (care de fapt este in sine o aberatie, asa cum am vazut mai sus) creste riscul unor boli cardiovasculare. RISCUL.
Cu alte cuvinte nivelul ridicat de lipoproteine in singe NU implica aparitia depunerior de grasime.
Cu alte cuvinte existe persoane cu nivel ridicat de lipoproteine ("colesterol" cum ii zic amatorii (medici, babe, etc)) care nu au depuneri de grasime pe vasele de singe.
Iar daca acest nivel nu determina (obligatoriu) depuneri de grasime insemana ca nu este (singur) responsabil pentru aparitia acestora.

Tinind cont de cele de mai sus avem si raspunsul partial la intrebarea: de ce se depun totusi grasimi pe artere? Motivul este foarte simplu: lipoproteinele "se rup" in singe, in loc sa se descompuna in celulele din tesuturi, acolo unde in mod normal ar trebui sa ajunga grasimile respective.
Motivele din cauza carora se intimpla acest lucru este o alta discutie. Studiul acestor motive este raspunsul la problema depunerilor.
Din ce am vazut eu pina acum lipoproteinele sint descompuse in singe de catre radicalii liberi. Asta e o poveste separata, lunga si interesanta. Cu alte cuvinte daca limitam nivelul radicalilor liberi din singe o sa limitam descompunerea lipoproteinelor in singe si depunerile de grasime de pe artere.

Ovi
Ovi
5 ani in urma cu

Pentru cei care sint interesati, teoria relativitatii a lui Einstein are de asemena probleme grave de principiu (judecata) care practic o desfiinteaza.

facebook.com/Einstein.Mistake

sabrina
sabrina
5 ani in urma cu

Nu înceta nici o clipă să cauţi ocaziile favorabile, care de-abia aşteaptă să le descoperi. Asta scrie celebrul Colin Turner în cartea ”Născut pentru succes”. Căutăm urgent colaboratori part-time care vor să câștige bani în timpul liber, într-un proiect unic la nivel mondial. Oferim contract de comision. Pentru mai multe detalii, trimiteți mesajul PROIECT la adresa de email rodica9@gmx.net