“Jurnalism înseamnă să publici ceea ce cineva nu vrea să fie publicat. Orice altceva e publicitate.” - George Orwell

DETALII AICI.
GENERAL

Colapsul de pe urmă al omenirii. Prezicerea cu privire la prăbușirea civilizației umane

centrul pamantului 50989000

O prezicere din anul 1972 cu privire la prăbușirea civilizației umane în anii 2040 pare să se împlinească sub ochii noștri. În următoarele două decenii, societatea se va confrunta cu sfârșitul său, potrivit raportului „The Limits to Growth”, realizat de o echipă de oameni de știință de la MIT. Din cauza lăcomiei privind creșterea economică, civilizația va fi sortită colapsului.

Guvernele și corporațiile și-au făcut un scop din creșterea economică, indiferent de costuri, ceea ce nu ar reprezenta neapărat o „grozăvie” dacă nu am vorbi despre colapsul societății umane drept consecință a unor astfel de ținte. Prezicerile publicate în cadrul raportului citat, redactat în anul 1972, par să se împlinească. Există, însă, și o veste bună.

Societatea umană, în pragul colapsului
Potrivit raportului citat, resursele naturale vor ajunge, pe parcursul timpului, să fie foarte limitate astfel încât creșterea economică va deveni imposibilă. Drept consecință, bunăstarea va atinge și ea niveluri scăzute considerabile.

Unul dintre scenariile prezentate în cadrul raportului, „Business as Usual” (BAU), subliniază că, în anul 2040, creșterea economică globală va atinge apogeul, după care se va prăbuși, alături de populația mondială, disponibilitatea alimentelor, dar și a resurselor umane. Condițiile de trai vor ajunge într-un punct drastic.

Acest scenariu nu înseamnă sfârșitul omenirii, însă cu siguranță reprezintă un moment de cotitură pentru societate.

Colapsul economic este, din păcate, inevitabil
După aproape jumătate de secol, Gaya Herrington, cercetător la firma de consultanță KPMG, a demarat mai multe cercetări cu privire la aspectele documentate de oamenii de știință de la MTI. Astfel, Herrington a ajuns la concluzia că starea actuală a lumii corespunde foarte bine cu două dintre scenariile prezentate în raportul citat.

Astfel, un anume scenariu BAU și un altul ce poartă numele de Comprehensive Technology (CT), lansează ipoteza conform căreia dezvoltările în domeniul tehnologiei vor ajuta la reducerea poluării, dar și la sporirea resurselor de hrană. Asta în ciuda faptului că resursele naturale dispar, de-a lungul anilor.

Lipsa resurselor naturale, însă, va conduce, potrivit celor două scenarii, la un declin abrupt al creșterii economice. Cu alte cuvinte, un colaps din acest punct de vedere este inevitabil, dacă se menține trendul prezent.

Dezvoltarea vaccinurilor anti-COVID-19 ne demonstrează un lucru de căpătâi
Există, însă, și o veste bună, potrivit cercetătoarei Herrington: prezicerile pot fi evitate. „Ambele scenarii indică faptul că o continuare a modului în care desfășurăm acum afacerile, adică o creștere economică continuă, nu este posibilă”, a declarat Herrington, potrivit Science Alert.

Scenariul „Stabilized World” (SW) vorbește despre posibilitatea de a evita colapsul prezis de echipa de la MTI. Deși populația, poluarea și creșterea economică ating niveluri semnificative și în acest caz, oamenii decid, în ultimă instanță, să-și țină în frâu dorințele privind creșterea economică exagerată, de bună voie.

„Scenariul SW presupune că, pe lângă soluțiile tehnologice, prioritățile societății globale se schimbă. O schimbare a valorilor și politicilor înseamnă, printre altele, o familie mai redusă, o disponibilitate perfectă a contracepției, o alegere deliberată de a limita producția industrială și un accent considerabil pe sănătate și educație”, a explicat Herrington.

Ipoteza lansată în acest ultim scenariu poate să pară de domeniul SF-ului, având în vedere faptul că nivelurile de dioxid de carbon din atmosferă continuă să crească, însă cercetătoarea Herrington susține că o schimbare a atitudinii autorităților în acest sens nu ar fi prea târzie.

În timp ce dezvoltarea unor vaccinuri imunizatoare împotriva coronavirusului, pe perioada pandemiei, rămân o dovadă a ingenuității umane, este, cu siguranță, posibil, ca oamenii să găsească soluții și pentru a combate criza climatică actuală, a conchis cercetătoarea Gaya Herrington.

Sursa: evz.ro

SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

Mai multe DETALII găsiți aici: SUSȚINEȚI PROIECTUL "NATIONALISTI.RO".

DONEAZĂ MAI JOS:

Lasă un răspuns

Back to top button

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.