COD ROSU tardiv. Cei patru COPILASI AU MURIT înecați

Institutul Național de Hidrologie a emis în această seară la ora 21.00 un cod roșu de inundații pe râul Nișcov care curge dinspre jud. Prahova înspre jud. Buzău (Tisău, Haleș, Grăjdana, Mierea, Nișcov, Vernești) și se varsă în râul Buzău.

Din păcate codul roșu este tardiv întrucât ce a fost mai rău a trecut, iar acum nici nu mai plouă în zonă. Avertizarea va expira mâine dimineață.

Reamintim, patru copilași între nouă luni și șase ani au fost luați de ape la Sângeru, jud. Prahova aproape de hotarul cu jud. Buzău, cu casă cu tot!

”Pârâul, pe care îl treceai cu pasul, a devenit imediat o Dunăre. O casă în care locuiau soțul de 26 de ani, soția de 22 de ani și cei patru copii ai lor, doi băieți și două fete, cel mai mare de șase ani, cea mai mică de șase luni, a fost luată cu totul de ape. Soția a fost salvată de noi la un kilometru mai jos, unde se agățase de o rădăcină din malul unei grădini, dar copiii, toți adunați pe o saltea, n-au mai putut fi găsiți. Pompierii îi caută, dar sunt șanse minime de a mai găsi pe cineva în viață”, a declarat pentru AMPress, primarul Gheorghe Radu din Sângeru

Tatăl copiilor își plânge disperarea, iar mama a fost luată de un echipaj SMURD și dusă la spital. Din casa nefericitei familii nu a rămas decât temelia.

La Mireș, sat aparținător comunei Sângeru, alte două femei au fost luate de ape, dar ambele au fost salvate, parțial de noroc. Comuna, una dintre cele mari ale județului Prahova, a trăit prima oară o asemenea tragedie.

UPDATE, orele 20,30: Fetița de trei ani, găsită în mâl, la circa un kilometru de casa luată de ape a fost intens resuscitată, dar fără rezultat. Plămânii, așa cum a declarat unul dintre salvatori, au aruncat afară noroi, iar timpul de la înec pânâ când a fost găsită a fost de circa două ore. Copila nu a mai putut fi salvată. Ea a fost găsită la mică distanță de locul în care mama ei rezistase agățată de creanga unui pom, iar apele erau încă puternice.

”Din fericire, dacă există fericire în nenorocire, mama supraviețuitoare s-a agățat de un pom din grădina casei în care m-am născut. Am căutat, venit de la București în clipa declanșării potopului, dimpreună cu pompierii, sperând să salvez o viață măcar. De sub ochii mei a fost scoasă din mâl fetița de trei ani. Am căutat cu mâinile în mâl. Degeaba. Dumnezeu îneacă satul meu și nu știu de ce”, spune poetul Lucian Avramescu, găsit între cei care se agățau de speranța că măcar un copil e în viață.

Cei patru copii au fost luaţi de ape cu tot cu casă. Mama lor a reuşit să se agaţe de rădăcina unui copac, iar un vecin a reuşit să o salveze la timp. Nu acelaşi lucru s-a întâmplat cu cei patru copii ai familiei.

Ulterior, o fetiță de trei ani a fost găsită înecată. Ceilalți copii, un bebeluş de nouă luni şi alţi doi copii de 4 şi 6 ani, sunt cel mai probabil decedați de asemenea, dar trupurile lor nu au fost încă găsite.

„Vor avea loc scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu efecte severe de inundaţii locale şi creşteri rapide de debite şi niveluri cu posibile depășiri ale COTELOR DE PERICOL în bazinele râurilor Nișcov și Cricovul Sărat” – sursa Institutul Național de Hidrologie

Ca urmare a precipitațiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale COTELOR DE PERICOL pe râurile din bazinul hidrografic al râurilor Nișcov și Cricovul Sărat, județele Buzău și Prahova.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram (click aici)!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.