Clinical Infectious Diseases: A apărut un un nou tip de CORONAVIRUS!

Un nou tip de coronavirus despre care se crede că a apărut la câini a fost detectat în rândul pacienţilor spitalizaţi cu pneumonie. Acesta ar putea fi poate fi al optulea tip de coronavirus cunoscut ce provocă boli la om dacă este confirmat ca agent patogen, se arată într-un studiu publicat în revista Clinical Infectious Diseases.

Secvenţierea genomică suplimentară a constatat că noul coronavirus, denumit CCoV-HuPn-2018, împărtăşea caracteristicile altor coronavirusuri despre care se ştie că au infectat pisici şi porci, dar a fost în mare parte similar cu un virus despre care se ştie că a infectat câini. Cercetătorii afirmă că au prelevat probe de tampon nazal de la 301 de pacienţi cu pneumonie la un spital din Sarawak (Malaezia), iar opt dintre eşantioane au avut rezultat pozitiv pozitiv la testarea pentru acest tip de coronavirus canin, relatează Le Point.

De asemenea, noul tip de coronavirus conţine o mutaţie care nu a fost găsită în niciun coronavirus canin cunoscut, dar a fost prezentă în tulpini umane precum SARS-COV şi SARS-COV-2, virusul din spatele pandemiei COVID-19. Cercetătorii afirmă că descoperirile lor au indicat faptul că virusul a trecut recent de la animale la oameni, dar a subliniat că sunt necesare mai multe studii pentru a determina dacă acesta poate fi transmis şi între oameni. De asemenea, nu este încă foarte clar dacă virusul ar putea îmbolnăvi oamenii, observând că este posibil să fie doar „transportat” în căile respiratorii ale pacientului, fără a provoca boli.

Până în prezent există şapte coronavirusuri despre care se ştie că provoacă boli la om: patru dintre ele cauzează răceala obişnuită, iar trei care cauzează bolile cunoscute sub numele de SARS, MERS şi COVID-19.

Sursa: dcbusiness.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!