Cîțu a dat drumul la măcel în spitale prin ordonanţa de urgență care absolvă de la răspundere medicii ce produc victime, după ce îi „tratează” de C0vid

Guvernul Cîţu a adoptat în şedinţa de luni, 29 martie, o ordonanţă de urgenţă care prevede, printre altele, că în perioada stării de alertă medicii de alte specialităţi decât boli infecţioase sau ATI vor putea îngriji pacienţi COVID-19, cu respectarea protocoalelor medicale, fără să răspundă pentru malpraxis.

Anunţarea de către ministrul Sănătăţii, săptămâna trecută, a acestei ordonanţe de urgenţă a stârnit un interes major, cu numeroase reacţii critice. Pe de altă parte, medicii din spitalele suport COVID au fost puşi, în ultimul an, în situaţia de a trata pacienţi cu COVID-19, deşi aveau alte specializări, în condiţiile în care asigurarea de malpraxis acoperă doar procedurile şi tratamentele din cadrul specializării. Numeroşi medici din spitale suport COVID erau nevoiţi să ceară suport de specialitate de la medici de infecţioase, prin telefon, notând oficiale în fişe de unde au obţinut informaţiile şi de ce au procedat în acest fel.

Citiți și:  Florin Cîțu AMENINTA coalitia. Este scandal urias. News alert

Potrivit art. 19 al proiectului de Ordonanţă de Urgenţă, medicii de orice specialitate pot acorda asistenţă bolnavilor de COVID-19, în limita protocolelor aprobate de Ministerul Sănătăţii. În urma acestei modificări, medicii care nu sunt specializaţi în infecţioase sau ATI nu vor răspunde pentru eventuale daune. Răspunderea va exista doar dacă s-au efectuat proceduri şi s-au aplicat tratamente în afara protocoalelor.

„Art.19 (1) Pe durata stării de alerta declarată potrivit Legii nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cu modificările și completările ulterioare, medicii prevăzuți la art.386 alin.(1) și (11 ) din Legea nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, republicată, cu modificările și completările ulterioare pot acorda asistență medicală în afara specialității, persoanelor diagnosticate cu COVID-19 în baza și în limitele protocoalelor de practică medicală, aprobate prin ordin al ministrului sănătății, potrivit art.16 alin.(1) lit.g) din Legea nr.95/2006, republicată, cu modificările și completările ulterioare, care se publică în 9 Monitorul Oficial al României, Partea I în termen de 15 zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență.

Citiți și:  Cîțu, MESAJUL care a a pus internautii pe jar

(2) Medicii prevăzuți la alin.(1) nu sunt răspunzători pentru daunele și prejudiciile produse în exercitarea profesiunii desfășurate în condițiile alin.(1)”, se arată în proiectul de OUG.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram (click aici)!