“Jurnalism înseamnă să publici ceea ce cineva nu vrea să fie publicat. Orice altceva e publicitate.” - George Orwell

DETALII AICI.
NATIONALSTIRI

Cine este femeia care a ascuns sute de tone de gunoaie: asociată încă din 2017 cu mafia deşeurilor din Italia. Localnici revoltaţi: „Sper că-l iei acasă!“

gbbg

Cele peste 700 de tone de deşeuri descoperite recent de inspectorii Gărzii de Mediu Bihor abandonate şi ascunse în satele Ineu şi Vadu Crişului au fost depozitate acolo de muncitorii a două firme româneşti controlate de o bihoreancă despre care presa italiană scria încă din 2017 că, în complicitate cu mafia de pe Peninsulă, transformă România în groapa de gunoi a Italiei.

Femeia se numeşte Georgeta Trifa Solonca şi a reuşit să introducă în ţară în 2019 cele 700 de tone de deşeuri, prin intermediul a două firme, Intrarom Service, unde Trifa Solonca este unica proprietară, şi Gaz&Oil Gross Group, în care s-a asociat cu un anume Adrian Grossu.

În total, după cum au stabilit comisarii Gărzii de Mediu, cele două firme au adus în România 38 de transporturi de deşeuri, toate din Italia, camioanele trecând graniţa prin punctele de trecere ale frontierei Borş şi Nădlac, sub pretextul că se află în tranzit ori au ca destinaţie o societate de valorificare (adică cele care deţin incineratoare şi instalaţii pentru reciclarea deşeurilor şi transformarea acestora în materie primă).

În realitate, deşeurile – hârtie, cartoane, textile sau cauciuc – au fost ascunse în în grajdurile părăsite ale unor foste Cooperative Agricole de Producţie (CAP) din satele Ineu şi Vadu Crişului, unde au şi fost găsite, în final, de comisarii Gărzii de Mediu Bihor.

Fostă angajată a unui cotidian local şi condamnată în anii ‘90 la închisoare pentru înşelăciune, Georgeta Trifa Solonca se ocupă de astfel de afaceri de ani de zile, cotidianul italian Il Mattino dezvăluind încă în 2016 că, prin firma Intrarom Service aduce în România gunoaiele mafiei italiene.

Înfiinţată în 2007, firma a declarat ca obiect de activitate “Alte activităţi de servicii suport pentru întreprinderi neclasificate altundeva”, însă în realitate, conform propriului site, intermedia importuri de gunoaie în România.

Deşeurile erau colectate de la firme din regiunea Campania, inclusiv Napoli şi ajungeau în România însă “Filiera romena” a picat, spuneau ziariştii, după o perioadă, când s-a aflat că gunoaiele urmau să fie pur şi simplu aruncate în depozite de deşeuri şi nu prelucrate.

Primarul Vincenzo Figliolia a respins categoric solicitarea, nu doar din pricina poluării, ci şi pentru că Intrarom Service nu precizase nici originea şi nici destinaţia deşeurilor.

Femeia avea atunci legături cu personaje controversate din Italia, fiind asociată într-o altă firmă de apartament cu trei italieni: Marraffa Giuseppe Antonio, Monna Gianni şi Caserta Antonio, toţi trei au fost anchetaţi în ultimul deceniu pentru afaceri ilegale cu gunoaie în Italia, Marraffa şi Monna fiind chiar condamnaţi în toamna anului 2017 la câte 1 an şi 2 luni de închisoare.

IA-LE ACASĂ

Bihoreanca a scăpat, însă, de anchete, până acum când comisarii Gărzii de Mediu Bihor au sesizat Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, solicitând anchetarea ei şi a celor două firme, Intrarom Service şi Gaz&Oil Gross Group pentru depozitele ilegale de deşeuri descoperite în Ineu şi Vadu Crişului. Totodată, cele două firme au încasat trei amenzi de câte 60.000 lei pentru depozitele clandestine.

Descoperirea a iscat revoltă şi în rândul localnicilor din cele două sate care au asaltat-o pe Trifa cu mesaje pe contul ei de Facebook în care îi cer să-şi ia gunoaiele şi să le ducă acasă. “Povesteşte-ne tu nouă ce faci cu gunoiul strâns la Ineu! Sper că-l duci acasă, da?”, a comentat o internaută pentru ca, o alta, să-i spună pe şleau să-şi ia gunoiul şi să-l ducă la părinţii ei.

După cum a relatat, însă, adevarul.ro, comisarii Gărzii de Mediu Bihor vor dispune procedura de „take-back“. Concret, comisarii vor lua legătura cu autorităţile din Italia, ţara de origine a deşeurilor şi, în funcţie de decizia comună, vor returna întreaga cantitate de deşeuri ori le vor valorifica în România pe cheltuiala italienilor. „La rândul lor, autorităţile din ţara de origine se vor îndrepta împotriva firmelor de unde au fost preluate“, a mai explicat şeful Gărzii de Mediu Bihor. Cazul este şi în atenţia Direcţiei Regionale Antifraudă Oradea.

SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

Mai multe DETALII găsiți aici: SUSȚINEȚI PROIECTUL "NATIONALISTI.RO".

DONEAZĂ MAI JOS:

Lasă un răspuns

Back to top button

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.