Ciclon devastator. „Se va produce un dezastru, nu există aproape nici o îndoială”

Ciclonul Haishen se îndreaptă cu mare putere spre Japonia, au anunțat meteorologii.

Autoritățile au luat de măsuri de urgență pentru a începe evacuarea a mii de persoane din calea ciclonului.

Un ciclon extrem de violent se îndrepta sâmbătă către sud-vestul Japoniei, unde autorităţile au ordonat evacuarea a mii de locuitori, avertizând în legătură cu vânturi extrem de puternice, însoţite de ploi abundente şi valuri înalte.

O navă care transporta animale a naufragiat din cauza unei furtuni puternice. După căutări intense, abia doi marinari au avut norocul să fie salvați.

Meteorologii au anunțat că Haishen este aşteptat să sosească începând de sâmbătă seara, însoţit de rafale de vânt de 290 km/h, ceea ce îl face o furtună „violentă”.

Sâmbătă după-amiază, furtuna se apropia de Okinawa, sudul Japoniei, şi urma să se îndrepte spre Kyushu (vest) duminică seara sau luni dimineaţă.

„Există un risc de vânturi record, ploi abundente, valuri puternice şi furtuni violente”, a declarat Yoshihisa Nakamoto, un oficial al serviciului meteorologic, într-o conferinţă de presă, cerând evacuări în amonte şi „prudenţă maximă”.

„Se va produce un dezastru, nu există aproape nici o îndoială”, a declarat Yuhei Takamura, un oficial guvernamental.

Circa 4.600 de persoane din Tarumizu, pe insula Kyushu, au primit ordin să-şi evacueze rapid casele, în timp ce autorităţile au sfătuit locuitorii din alte părţi ale insulei să se pregătească de sosirea furtunii.

Oamenii au fost evacuați din calea dezatrului cu ajutorul unui elicopter military de pe aeroportul Kagoshima, pe insula Kyushu.

Satoshi Sugimoto, un alt oficial al serviciului meteorologic, a declarat că pot fi aşteptate valuri la fel de mari ca un tsunami.

Anunțul extrem al meteorologilor

Oficialul nipon a afirmat că, dacă meteorologii emit un asemenea avertisment, înseamnă că „aceasta este ultima şansă de a fugi”.
Pe insula Minamidaitojima, la est de Okinawa, circa 1.300 de locuitori au primit ordin de evacuare.

„Facem apel la toţi locuitorii insulei să fie în stare de alertă maximă, deoarece vânturile sunt din ce în ce mai puternice şi ameninţă să fie violente”, a declarat Hidehito Iha, un membru al guvernului local.

Aproape o sută de zboruri au fost suspendate, iar trenurile de mare viteză, Shinkansen, se vor opri începând de luni în vestul arhipelagului, potrivit agerpres.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram (click aici)!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.