GENERAL

CICLONUL care a devastat Europa va lovi România? Explicațiile EXPERTILOR meteorologi

CICLON

Dezastrul făcut de ciclon în Germania, Belgia și Franța a îngrozit întreaga Europă. Și, potrivit meteorologilor, acesta a migrat către sud estul Europei.

Duminică, o furtună a făcut prăpăd în Cluj-Napoca și în localitățile apropiate, zeci de străzi fiind inundate, copacii doborâți și acoperișurile smulse. Vineri, în județul Alba a plouat torențial, în 5 ore căzând peste 220 de litri de apă pe metru pătrat. Sute de case au fost inundate sau distruse și zeci de drumuri blocate.

Ploi și vijelii sunt anunțate până marți dimineață în aproape toată țara. Administrația Națională de Meteorologie, care a emis o avertizare cod portocaliu, a avertizat că vor urma averse torențiale, descărcări electrice, vijelii și grindină. În unele zone, cantitățile de apă care vor cădea în interval scurt vor ajunge chiar la 60-80 l/mp.

Context total schimbat în România
Specialiștii de la Prognoze Meteo au explicat că furtunile care vor ajunge și la noi se vor manifesta într-un context schimbat. Motivul este acela că anticiclonul care a dominat Câmpia Rusă se va disipa și urmările nu vor fi la fel de grave ca în alte țări, relatează Gândul.

La începutul săptămânii, regimul anticiclonic din Câmpia Rusă va ceda, iar depresiunea va avansa spre Est, urmând să tranziteze inclusiv România. Însă contextul va fi complet diferit, deoarece depresiunea nu mai este blocată, iar trecerea peste România va dura 24-48 de ore.

Cu excepția județelor din vestul României, unde au fost ploi torențiale și furtuni în ultimele zile, în celelalte regiuni vor urma ploi normale, văratice. Specialiștii de la Prognoze Meteo anticipează că vor cădea cantități de 20-40 l/mp și doar izolat se va ajunge la 60 l/mp, în zonele montane. De interes va fi evoluția furtunilor, după mai multe zile de caniculă.

Cauza fenomenelor meteo extreme în Europa
Pentru specialiștii de la Prognoze Meteo, explicația începe de la tiparul emisferic în care ne aflăm, adică circulația emisferică blocată (circulație de blocaj). Anul 2021 a fost dominat de acest tip de circulație, după mai mulți ani în care circulația de blocaj a fost mai mult absentă.

”Aceste două tipare reprezintă felul în care răspunde atmosfera planetei la diferiți factori, cum ar fi intensitatea radiației solare sau tiparul multianual. Circulația emisferică nu poate rămâne într-un singur tipar. Astfel, circulația emisferică activă alternează cu circulația emisferică blocată și acest lucru influențează mult caracterul unui an”, potrivit specialiștilor Prognoze Meteo.

La începutul săptămânii trecute, în zona Câmpiei Ruse și a Peninsulei Scandinave s-a produs un anticiclon care bloca circulația emisferică. Simultan Oceanul Atlantic era blocat de Anticiclonul Azoric. Între acești 2 „giganți”, în zona Europei Centrale, a rămas blocată o depresiune atlantică.

Anticicloanele sunt centri barici masivi. Dimensiunea lor este una considerabilă, fiind formați de aerul care coboară din altitudine spre suprafața terestră. Pe de altă parte, depresiunea atlantică a avut o intensitate redusă. În aceste situații, se întâmplă destul de rar ca centrul baric de presiune scăzută (depresiunea) să poată mișca sau influența anticiclonul.

Unde sunt favorizate inundațiile
O depresiune sau un ciclon se caracterizează prin mișcarea ascendentă a aerului, care circulă dinspre periferia depresiunii, spre centrul său. Odată ajuns în centru, aerul începe să urce spre altitudine. Această mișcare slăbește coloana de aer, scade presiunea și permite formarea norilor și apariția ploilor.

Cicloanele și depresiunile temperate aduc precipitații în regiunile traversate, iar aceste zone „udate” de centrii barici pot să aibă sute și chiar mii de kilometri lungime. Astfel, odată ce depresiunea a fost blocată, cantitățile de apă au fost concentrate în regiunile aflate sub influența depresiunii. În consecință acestea sunt afectate de inundații.

Blocarea unui ciclon sau a unei depresiuni este un fenomen normal, care apare aproape în fiecare an în Europea. ”În anii dominați de circulația emisferică blocată, acest fenomen apare cu mai multă ușurință, însă cu toate acestea avem de-a face cu un fenomen normal. Ca să înțelegem acest fenomen, în mare parte din iernile care au adus multă zăpadă am avut de-a face cu acest fenomen, un eveniment notabil fiind iarna 2013-2014”, explică specialiștii de la Prognoze Meteo.

Tiparul acestei veri favorizează România
Potrivit experților, vara 2021 a adus condiții favorabile pentru dezvoltarea anticiclonilor în zona Scandinaviei și a Câmpiei Ruse. Astfel, jumătatea vestică a Europei a fost afectată de ploi și furtuni, deoarece nu au putut avansa către Estul continentului, blocat de anticicloni. De asemenea, umiditatea solului a fost una semnificativă în Europa Centrală și de Vest, favorizând băltirea apei și apariția viiturilor.

Sursa: evz.ro

Alătură-te celorlalți 44 de abonați.

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți, prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

paypal donate button 1

Lasă un răspuns

Back to top button

Dacă ți-au plăcut articolele și dorești să ne susții, orice DONAȚIE este binevenită.

X

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.