fbpx
GENERAL

China trimite o undă de șoc la nivel mondial. Amenințare FARA PRECEDENT

China 1513x1009 1

China una zice, alta face. Ipocrizia Beijingului pare că nu mai are limite, așa după cum arată cele mai recente acțiuni ale sale. Un oficial chinez a încercat să minimalizeze o serie de comentarii cu tentă belicoasă din partea armatei, după ce un videoclip viral, care viza în mod clar Taiwanul, dă un mesaj de forță.

Un filmuleț recent postat de PLA cere ca forțele „inamice” Chinei să predea armele și să se plece în fața Beijingului, scrie NewsWeek.

Videoclipul de propagandă împărtășit de Armata Populară de Eliberare (PLA) înfățișează un exercițiu de antrenament care a avut loc la 4 ianuarie. Imaginile sunt însoțite de un mesaj cutremurător, vorbit în câteva dialecte, în care li se promite un tratament preferențial oricăror prizonieri de război.

Predați-vă acum! Predați armele și nu veți fi uciși!
„Predați-vă acum! Predați armele și nu veți fi uciși. Tratăm bine prizonierii!”, se spune în comentariu. „Apărarea voastră s-a prăbușit; rezistența este zadarnică”, continuă pe același ton amenințător mesajul.

Videoclipul devenit viral, difuzat de mass-media locală, inclusiv de agenția de presă oficială a Chinei, Xinhua, a fost înregistrat în mandarină, vorbită de chinezii din nordul și din sud-estul țării, dar frazele au fost repetate și în Hakka și Minnan, două dialecte chinezești vorbite de aproximativ 65 la sută din populația Taiwanului.

Utilizatorii rețelelor sociale consideră includerea celor două dialecte drept un mesaj clar către Taiwan, insula pe care Beijingul o revendică de mai bine de șapte decenii și pe care a promis că o va prelua și prin forță dacă va fi necesar. În Taiwan, presa a interpretat videoclipul ca o amenințare directă a Chinei la adresa „inamicului” taiwanez.

Biroul pentru Afaceri Taiwan (TAO) din China a încercat să minimalizeze retorica belicoasă din spatele videoclipului. Purtătorul de cuvânt al TAO, Zhu Fenglian, a descris PLA drept „un gardian al intereselor națiunii chineze” peste strâmtoarea Taiwan.

„Exercițiile de antrenament ale PLA vizează o minoritate extrem de mică de separatiști din Taiwan, activitățile lor separatiste și interferența forțelor străine”, a spus Zhu. „Nu vizează toți compatrioții din Taiwan. Nu i-am trata niciodată pe compatrioții din Taiwan ca pe un„inamic”, a spus ea.

Beijingul a fost nevoit în repetate rânduri să risipească zvonurile că țara e în pragul războiului cu Taiwan, în timp ce PLA nu s-a ferit niciodată de acest subiect. Taiwan, la rândul său, își modernizează forțele militare pentru a descuraja următoarea criză.

Provocări pe bandă rulantă
Anul trecut, China a trimis zeci de de avioane militare în zona de apărare aeriană a Taiwanului. Insula a devenit un factor-cheie în relaţiile tensionate dintre China şi Statele Unite, cel mai important sprijin internaţional al insulei şi furnizor de arme în ciuda absenţei legăturilor diplomatice oficiale.

China descrie în mod regulat insula ca fiind cea mai sensibilă problemă în legăturile sale cu Statele Unite.

Sursa: capital.ro

follow us on google news

Intră pe canalul de Telegram!

78 782089 telegram logo navigator universal a3 80gsm white printer

Articole conexe

Lasă un răspuns

Back to top button

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Aceste informații pot fi utile și altor persoane.