China intervine in conflictul din Ucraina si vine cu acuzații dure la adresa SUA

Statul chinez vorbește despre „dezinformarea” SUA cu privire la China și neagă informația conform căreia Rusia ar fi cerut asistență militară. În urma știrilor difuzate în presa internațională privitor la ajutorul economic pe care l-ar fi cerut Moscova din partea Chinei, Zhao Lijian aduce lămuriri. Consilierul SUA pentru Securitate Națională Jake Sullivan a făcut o serie de afirmații la talk-show-uri de duminică, spunând că Washington „vrea să vadă dacă China oferă sprijin material sau economic Rusiei pentru a o ajuta să evite impactul sancțiunilor”.

Prezent la conferința de presă zilnică, purtătorul de cuvânt al diplomației Chinei, Zhao Lijian, transmite că „în ultimul timp, SUA răspândesc ştiri false despre China”.

În urma știrilor difuzate în presa internațională privitor la ajutorul economic pe care l-ar fi cerut Moscova din partea Chinei, Zhao Lijian aduce lămuriri.

„Este complet fals, este pură dezinformare. China şi-a expus clar şi consistent poziţia cu privire la criza din Ucraina. Jucăm un rol constructiv şi evaluăm situaţia în mod imparţial şi independent. A denigra poziţia Chinei nu este un lucru acceptabil”, transmite purtătorul de cuvânt, citat de EFE.

De la ce a pornit această „dezinformare”
The New York Times (NYT) a publicat, duminică, informații conform cărora autoritățile de la Moscova ar fi solicitat ajutorul Chinei din punct de vedere economico-militar, în vederea continuării masacrului din Ucraina.

Sursele anonime citate de cotidianul NYT nu explică în ce mod echipamentul militar necesar pentru desfășurarea războiului, alături de ajutorul economic solicitat în contextul sancțiunilor Occidentului vor fi furnizate Rusiei. Mai mult, sursele nu precizează răspunsul dat de China cu privire la această cerere.

Citiți și:  Noua Ordine Mondială! Este răsturnare totală de situație pe scena marilor puteri ale lumii

Beijingul a refuzat să condamne în mod direct Moscova pentru lansarea invaziei sale
China a acuzat în mod repetat „extinderea spre est” a NATO pentru agravarea tensiunilor dintre Rusia și Ucraina. Consilierul SUA pentru Securitate Națională Jake Sullivan a făcut o serie de afirmații la talk-show-uri de duminică, spunând că Washington „vrea să vadă dacă China oferă sprijin material sau economic Rusiei pentru a o ajuta să evite impactul sancțiunilor”.

Rusia a cerut Chinei ajutor militar și economic după invadarea Ucrainei, au confirmat pentru Fox News surse ale diplomației americane. În încercarea de a proteja sursele de informații, oficialii S.U.A. au fost reticenți în a detalia ce tip de ajutor este solicitat. Solicitarea de asistență militară, care a fost anunțată pentru prima dată de The New York Times, a stârnit îngrijorare în rândul SUA. Există temerea conform căreia China ar putea interfera cu orice eforturi din partea națiunilor occidentale de a ajuta forțele ucrainene.

„Îi comunicăm în mod direct, în privat, Beijingului că vor exista consecințe pentru eforturile de evitare pe scară largă a sancțiunilor sau pentru sprijinirea Rusiei în a le ocoli”, a declarat duminică, Consilierul pentru Securitate Națională, Jake Sullivan.

„Nu vom permite ca acest lucru să meargă prea departe și să permitem să existe un colac de salvare pentru Rusia din aceste sancțiuni economice din orice țară, oriunde în lume”, a spus el. Sullivan a mai sugerat că China avea idee că președintele rus Vladimir Putin plănuia invazia în Ucraina, dar a admis că chinezii ar putea să nu fi știut amploarea intențiilor lui Putin”, a adăugat acesta.

Citiți și:  Se PROFEȚEȘTE o alianță INCENDIARĂ la nivel mondial

Jake Sullivan se întâlnește cu responsabilul chinez pentru politică externă, Yang Jiechi
Știrile au venit la doar câteva ore după ce Casa Albă a anunțat că o delegație americană se va întâlni luni, la Roma, cu un oficial chinez de rang înalt. Consilierul pentru Securitate Națională Jake Sullivan și Yang Jiechi, diplomatul șef al Partidului Comunist Chinez, „vor discuta despre eforturile în curs de a gestiona competiția dintre cele două țări ale noastre și vor discuta despre impactul războiului Rusiei împotriva Ucrainei asupra securității regionale și globale”, a transmis purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, Emily Horne.

Liderii chinezi au refuzat să-l atace pe Vladimir Putin pentru invazia sa în Ucraina și s-au declarat împotriva sancțiunilor economice occidentale. China a lipsit la mai multe voturi ale sesiunilor Națiunilor Unite dedicate invaziei Rusiei în Ucraina.

Mai mult, miercurea trecută, secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, a susținut că „China a aprobat aparent această propagandă intensă” la adresa SUA, respectiv acuzația lansată de ruși privind dezvoltarea armelor chimice în Ucraina. Nici Pentagonul, nici Casa Albă nu au răspuns imediat la cererea de comentarii lansată de Fox News.

Sursa: evz.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Un cometariu

  1. Vasile Soldea

    Un act final a unui spectacol fără rost și rezolvabil pe cale amiabilă dacă pretențiile exagerate ale Ucrainei și incitările belicoase ale occidentului (UE, SUA; GERMANIEI ș. altora n-ar fi ahtiați după piețe de desfacere și Globalizarea idioată promovată de aceștia) ar fi înțeles că o neutralitate și limitare la teritoriile de drept ale Ucrainei nu ar fi declanșat acest măcel. Occidentul și actualele forme de organizare economico- socială a lui nu sânt un eldorado decât pentru acele state așa zis hegemone și Manipulatoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *