Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită:
FOCUS 14

Cheloo de la Paraziţii riscă închisoarea pentru tatuajul nazist

ch2

Moda tatuajelor a prins și în rândul grupărilor de extremă dreapta, ai căror membri își imprimă adesea pe piele svastici și alte simboluri naziste, dar și printre cei care au simpatie pentru astfel de curente ideologice. Cazuri de acest gen sunt și în România, deși există o lege care interzice afișarea în public a unor tatuaje fasciste sau xenofobe.
Recent, Cheloo de la trupa Paraziții și-a tatuat în tuș negru o svastică mare pe spate. Pe numele său Cătălin Ion Ştefan, hip-hoperul ar putea avea probleme cu legea dacă își expune în public desenul.

“Cheloo nu a reprodus fidel emblema mişcării naziste, iar tatuajul său are o conotaţie mai degrabă istorică. Nu are astfel de convingeri, din câte ştiu eu”, a declarat un prieten al artistului pentru tabloidul „Libertatea”, la scurt timp după ce Cheloo se tatuase.
În ciuda declarației prietenului, svastica este identică celei folosite de naziști: este neagră, simplă, iar brațele sale au exact aceeași poziție și orientare.

Nu este pentru prima dată când membrul trupei „Paraziții” demonstrează că are idei rasiste. Cu ceva timp în urmă, el a apărut în videoclipul piesei „Plec pe Marte” purtând un tricou pe care era scris mesajul „White and proud” („Alb și mândru de asta”). O alianță a romilor a cerut interzicerea videoclipului, dar Consiliul Național al Audiovizualului a respins memoriul.

ch1

Afișarea tatuajelor naziste în public, riscantă pentru posesor

Dacă și-ar arăta tatuajul în public, actul său ar putea intra sub incidența Ordonanței de urgență din martie 2002. La articolul 1, ordonanța prevede interzicerea organizațiilor și simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob și a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni contra păcii și omenirii”. Ordonanța adaugă „prin simboluri fasciste, rasiste sau xenofobe se înțeleg drapelurile, emblemele, insignele, uniformele, sloganurile, formulele de salut, precum și orice alte asemenea însemne”.

Potrivit articolului 4, utilizarea în public a simbolurilor fasciste, rasiste sau xenofobe se sancționează cu închisoare de la șase luni la cinci ani.

Zoltan Trancă, primul român condamnat pentru fascism

De altfel, în România există deja o sentință dată împotriva unui tânăr care și-a afișat în public tatuajele naziste. Marius Zoltan Trancă, un tânăr de 21 de ani din Buzău, a fost condamnat în 2008 la opt luni de închisoare pentru apologia curentului fascist și atitudine antisemită. Dincolo de apartenența la gruparea de extremă dreapta Gebeleizis și de amenințările explicite pe care le-a postat pe site-ul său la adresa unei familii de evrei din Buzău, unul dintre capetele de acuzare a fost expunerea în public a tatuajelor sale fasciste de pe gât și brațe.
“A utilizat în public simboluri fasciste, purtând în mod vizibil tatuajul reprezentând însemnele trupelor naziste SS, iar în perioada 2004 – ianuarie 2005 a sprijinit organizaţia fascistă Gebeleizis, a răspândit şi utilizat în public simboluri fasciste”, declara la acea vreme pentru postul public de televiziune Geanina Văsâi, prim-procuror la Parchetul de pe Lângă Judecătoria Buzău.

SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:

sau prin PayPal:

2 comentarii

  1. Ma tem ca exista o confuzie groaznica. Te duci la temple din Asia, vezi zvastica peste tot inclusiv pe vacile sfinte . . . . e simbol budist daca nu ma insel . . . adoptat ULTERIOR si de nazisti . . . de unde ideea asta .. . ."criticabila" de a interzice un simbol ? cum poate cineva sa interzica ceva scris ? poate maine interzice cineva litera A sau P . . . . parca am fi in vremea Inchizitiei . . .

Lasă un răspuns

Articole conexe

Back to top button

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.