GENERAL

„Ceva e pe cale să vină”

5616
Un afiș pentru Little A’Le’Inn din Rachel, Nevada, în apropiere de Zona 51. ‘Trebuie să începem să ne gândim că nu suntem singuri. Cât de aglomerat poate fi acolo sus?’. Fotografie: Karen Desjardin/Moment Editorial/GettyImages

‘Ceva e pe cale să vină’: este America în sfârșit pregătită să ia în serios OZN-urile?

Observatorii de OZN-uri spun că anul 2022 s-ar putea dovedi a fi un an de excepție, pe măsură ce cererea de detalii crește ca urmare a unui raport foarte așteptat.

Anul trecut a fost o perioadă marcantă pentru OZN-uri, deoarece un raport guvernamental de referință a făcut ca posibilitatea existenței unor vizitatori extratereștri să fie în sfârșit luată în serios de către toată lumea, de la senatori, până la un fost președinte și Pentagon.

Dar anul 2022 ar putea fi și mai profund, spun experții, pe măsură ce strigătul pentru dezvăluirea și descoperirea OZN-urilor continuă să crească, iar noile proiecte științifice ne aduc mai aproape ca oricând de – eventuala – descoperire a vieții extraterestre.

În iunie, Pentagonul a publicat un raport foarte așteptat privind fenomenele aeriene inexplicabile (UAP), nomenclatura preferată acum de unii membri ai comunității extraterestre, care a descoperit peste 140 de cazuri de UAP inexplicabile.

Raportul a venit după ce imagini militare scurse au documentat evenimente aparent extraterestre pe cer, iar mărturiile unor piloți ai marinei militare au ajutat la o oarecare destigmatizare a unui subiect care a fost mult timp definit drept teorii ale conspirației și apariții dubioase.

Una peste alta, noua abordare sinceră a OZN-urilor îi entuziasmează pe cei care observă de mult timp cerul.

„Sunt încrezător că 2022 va fi un an seismic pentru OZN-uri”, a declarat Nick Pope, care a petrecut începutul anilor 1990 investigând OZN-uri pentru Ministerul britanic al Apărării.

În Congres, unde un grup bipartizan de senatori face presiuni de ani de zile pentru ca guvernul să facă publice mai multe informații despre OZN-uri, precum și din partea departamentului de apărare și a comunității de informații din SUA, Pope a declarat că simte „o dorință reală de a aprofunda această problemă”.

„Cred că vom vedea audieri în Congres pe tema OZN-urilor”, a spus Pope. „Cred, de asemenea, că vom vedea publicarea mai multor fotografii și videoclipuri ale armatei americane cu OZN-uri, precum și a documentelor asociate. O parte din acestea ar putea veni prin intermediul denunțătorilor, dar o mare parte ar putea fi publicate chiar de către guvern, fie în mod proactiv, fie ca răspuns la solicitări în temeiul Freedom of Information Act.

În cele din urmă, cred că vom vedea mai mulți martori de mare calibru care se vor prezenta, inclusiv piloți de linii aeriene comerciale, echipaje militare, operatori radar și ofițeri de informații cu cunoștințe directe despre acest subiect.”

Un grup de piloți a fost cel care a adus problema în prim-plan în 2021. Într-un interviu revoluționar acordat emisiunii 60 Minutes, membri ai Marinei americane s-au aliniat pentru a-și aminti experiențele de întâlnire cu OZN-uri pe coastele americane. S-a întâmplat atât de frecvent încât întâlnirile au devenit ceva obișnuit, a declarat Ryan Graves, un pilot pensionat al marinei, pentru emisiunea CBS.

„În fiecare zi”, a spus Graves. „În fiecare zi, timp de cel puțin câțiva ani”.

Timp de ani de zile, piloții au refuzat să împărtășească experiențele lor cu OZN-uri, de teamă să nu fie catalogați drept nebuni, sau să nu fie trecuți la promovare. Cu toate acestea, relatările piloților din marină au primit credibilitate datorită unor scurgeri de informații din cadrul armatei, care au arătat un obiect zburător oval în apropierea unei nave a marinei americane în largul San Diego, precum și înregistrări video separate care au arătat obiecte de formă triunghiulară zburând pe cer.

Raportul OZN al guvernului american, publicat în iunie 2021, a alimentat și mai mult interesul. Pentagonul a studiat 144 de incidente raportate de piloții militari între 2004 și 2021 pentru a pregăti raportul. Oficialii au reușit să explice unul dintre incidente – era un balon – dar restul rămân un mister.

De atunci, Pentagonul, sub presiunea senatorilor americani Kirsten Gillibrand și Marco Rubio, a lansat un nou birou pentru raportarea și analiza rapoartelor despre OZN-uri, deși unii membri ai comunității de observare a OZN-urilor suspectează guvernul că nu este deloc sincer în privința descoperirilor sale.

Cu toate acestea, pe măsură ce a crescut cererea de informații, a crescut și interesul din partea comunității științifice, iar în 2022 vor fi lansate o serie de noi proiecte, care au ca scop specific detectarea vieții extraterestre.

Avi Loeb, profesorul de știință Frank B Baird Jr. de la Universitatea Harvard, se află în spatele unuia dintre acestea. El este șeful proiectului Galileo, care își propune să creeze o rețea de telescoape sofisticate care vor scana cerul în căutarea de obiecte extraterestre.

Proiectul finanțat din fonduri private, la care participă peste 100 de oameni de știință, își construiește primul sistem de telescoape pe acoperișul observatorului de la colegiul Harvard, și va începe să funcționeze începând din această vară. Loeb intenționează să facă publice rezultatele proiectului.

Telescopul va folosi camere cu infraroșu pentru a filma cerul 24 non-stop, și este echipat cu un senzor radio, un senzor audio și un magnetometru pentru a detecta obiectele care nu pot fi observate direct. Un computer va folosi inteligența artificială pentru a analiza datele, ignorând obiecte precum păsările, dronele, avioanele sau meteoriții, și acordând o atenție sporită oricăror obiecte ‘care nu sunt făcute de mâna omului’, a declarat Loeb.

„O luăm pe un drum care nu a fost parcurs, așa că s-ar putea să avem fructe la îndemână, pe care nimeni altcineva nu le-a cules”, a spus Loeb.

Cu toate că cercetarea OZN-urilor ar putea deveni destigmatizată, Loeb a spus că acest domeniu este încă privit cu dispreț de unii astrofizicieni și de alți academicieni, ceea ce poate descuraja tinerii cercetători.

„Îmi doresc cu adevărat ca următoarea generație să fie liberă să discute despre acest subiect, și ca acesta să devină parte a curentului principal”, a spus Loeb. „Speranța mea este că, obținând o imagine de înaltă rezoluție a ceva neobișnuit, sau găsind dovezi în acest sens, ceea ce este foarte posibil în următorul an sau doi, vom schimba acest lucru”.

Proiectul Galileo speră, de asemenea, să folosească datele colectate de Planet Labs, care folosește o flotă de sateliți miniaturali pentru a realiza imagini ale întregului Pământ o dată pe zi. Privind atât în sus, cât și în jos, probabilitatea de a face descoperiri este crescută.

Colaborarea este importantă, a spus Loeb, deoarece căutarea OZN-urilor până în prezent a fost cel mult iluzorie. Dar cei care susțin că lipsa dovezilor privind existența extratereștrilor înseamnă că viața extraterestră nu există sunt greșit îndrumați, a spus Loeb.

„Este ca și cum un pescar de pe plajă, uitându-se la ocean, ar spune: unde sunt toți peștii? Nu văd nimic?”, a spus el. „Și, evident, dacă nu folosești o plasă de pescuit, sigur că nu vei găsi nimic”.

Cei care sunt de mult timp pasionați de domeniul spațial sunt, de asemenea, plini de speranță în ceea ce privește impactul telescopului spațial James Webb, cel mai mare și mai puternic de acest tip, pe care NASA l-a lansat în decembrie 2021. Când va începe să funcționeze în această vară, telescopul Webb le va permite astronomilor să scaneze cerul, aruncând o privire înapoi la momentul în care universul a început să se formeze, precum și să ajute la studierea exoplanetelor: lumi care se învârt în jurul altor sori.

Aceste eforturi concertate ar putea face din 2022 ‘un an de referință’, a declarat Leonard David, autorul cărții Moon Rush: the New Space Race, și un jurnalist care a relatat despre industria spațială timp de peste cinci decenii.

„Este un moment minunat pentru a fi în viață. Concluzia este că ceva este pe cale să vină. Nu se poate ca atât de mulți oameni să facă atâtea cercetări și să nu iasă nimic”, a spus David.

„La un moment dat, vom avea o confluență de date științifice care să susțină probabilitatea că suntem un loc destul de banal aici, pe Pământ, și că există o mulțime de civilizații extraterestre care sunt pe undeva.”

„Trebuie să începem să ne gândim că nu suntem singuri. Este: cât de aglomerat poate fi acolo sus?”

Un context frecvent în orice discuție despre viața extraterestră este modul în care aceasta ar afecta oamenii de aici, de pe Pământ. Unii speculează că religiile ar putea fi zdruncinate până în măduva oaselor, sau că ar putea apărea o criză existențială în masă.

David a spus că, totuși, extratereștrii ar putea fi conștienți de noi și ar putea ignora în mod deliberat planeta noastră, ceea ce ar reprezenta o lovitură la fel de devastatoare pentru sentimentul uman de auto-importanță.

„Nu știu exact unde se încadrează Pământul și de ce am fi noi în centrul atenției”, a spus el.

„Am putea fi prostănacii universului”.

De Adam Gabbatt, 05 Februarie 2022, The Guardian

Alătură-te celorlalți 44 de abonați.

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți, prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

paypal donate button 1

Lasă un răspuns

Back to top button

Dacă ți-au plăcut articolele și dorești să ne susții, orice DONAȚIE este binevenită.

X

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.