Certificatul verde se schimbă RADICAL! Alexandru Rafila aruncă bomba

Schimbare radicală la certificatul verde în România, preconizată de noul ministru al Sănătăţii. Alexandru Rafila a oferit detalii despre schimbările pe care le are în plan. El afirmă că vrea să evite toate greşelile care s-au făcut până acum cu privire la acest document controversat.

Certificatul verde revine în actualitate în România, odată cu schimbarea ce a avut loc la vârful Ministerului Sănătăţii.

Anunţul zilei făcut de Alexandru Rafila cu privire la certificatul verde
Profesorul Alexandru Rafila, cel care ocupă acum acest portofoliu în Guvernul României, a explicat care a fost scopul introducerii iniţiale a certificatului verde la nivel european, dar şi cum a fost apoi deturnat scopul iniţial.

“Certificatul verde aşa cum e numit în legislaţia UE e un document care e adoptat pentru favorizarea liberei circulații în UE. Ăsta e scopul lui. Acest lucru se face datorită unui interes care să protejeze sănătatea publică, prin faptul că riscurile de transmitere a bolii. (…)

Alte ţări au preluat certificatul verde şi au considerat că e un document care să stimuleze vaccinarea. Deci nu mai vorbeam despre protejarea sănătăţii, ci de stimularea vaccinării”, a declarat ministrul Sănătăţii pentru Digi24.

“Foarte puţini au explicat încât lumea să înţeleagă”
Alexandru Rafila a explicat în continuare că nu este corect ca autorităţile să susţină public că vaccinarea nu este obligatorie, dar să introducă o măsură care să forţeze vaccinarea.

“Problema e următoarea. Foarte puţini au explicat încât lumea să înţeleagă. Singura referire a fost legată de vaccinare drept o măsură care a părut coercitivă ca să forţeze vaccinarea.

Nu pot să introduc o măsură care să forţeze vaccinarea şi să declar public că vaccinarea nu e obligatorie. E undeva o fractură logică”, a mai precizat noul ministru al Sănătăţii.

“Am explicat o variantă care oferă un alt tip de înţelegere şi o anumită speranţă oamenilor”
Alexandru Rafila spune că varianta propusă de el pentru certificatul verde ţine cont de realităţile acestei pandemii şi a făcut şi o paralelă cu Franţa, unde certificatul verde a fost introdus „ca un element coercitiv într-o ţară în care 70% din populaţia s-a vaccinat”.

“Venim în România unde 35-40% s-a vaccinat şi 60% nu s-a vaccinat sau se opune vaccinării.

Am explicat o variantă care oferă un alt tip de înţelegere şi o anumită speranţă oamenilor. Oamenii vor să se întoarcă cât mai repede la viaţa normală.

Varianta pe care am propus-o ţină cont de realitatea evoluţiei acestei pandemii”, a mai declarat profesorul Rafila.

Cum ar trebui să arate noul certificat verde în România, potrivit lui Alexandru Rafila?
El spune că a propus introducerea certificatului verde în momentul în care există o creştere a numărului de infecţii într-un interval de trei săptămâni.

“Este o propunere pe care am făcut-o în urmă cu două săptămâni, înainte de a fi numit ministru al Sănătăţii. (…)

Am propus un lucru raţional. Nu mai introduc discuţia despre certificatul verde unic sectorial, ci unul pentru toate tipurile de activităţi. Îl introduc când am o creştere de trei săptămâni consecutivă.

Oamenii ştiu că dacă scădem trei săptămâni consecutiv şi ajungem la o incidenţă mică, atunci ne putem reveni la o viaţă normală. E o propunere care poate face acceptabil acest certificat verde în contextul României”, a adăugat şeful Ministerului Sănătăţii.

Sursa: capital.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *