fbpx
GENERAL

Cercetatorul care in 1996 a clonat oaia Dolly a murit la 79 de ani

Sir Ian Wilmut, omul care a condus echipa de la Institutul Roslin din cadrul Universitatii din Edinburgh care in 1996 a clonat cu succes oaia Dolly, a murit. „Titanul lumii stiintifice”, avea 79 de ani, transmite Sky News.

„Suntem profund intristati sa aflam despre decesul profesorului Sir Ian Wilmut.

Era un titan al lumii stiintifice, conducand echipa Institutului Roslin care a clonat oaia Dolly – primul mamifer care a fost clonat dintr-o celula adulta – ceea ce a transformat gandirea stiintifica la acea vreme.

Aceasta descoperire continua sa alimenteze multe dintre progresele care au fost facute in domeniul medicinei regenerative pe care le vedem astazi.

Gandurile noastre sunt la familia lui Ian in acest moment”, a declarat profesorul Sir Peter Mathieson, vice-rector al Universitatii din Edinburgh, anuntand moartea lui Sir Wilmut.

Oaia Dolly a fost anuntata lumii in mijlocul unei frenezii mass-media pe 22 februarie 1997 si a facut parte dintr-o serie de experimente dezvoltate la Institutul Roslin care incercau sa dezvolte o metoda mai buna de producere a animalelor modificate genetic.

Dolly a fost clonata dintr-o celula prelevata din glanda mamara a unei oi Finn Dorset in varsta de sase ani si dintr-o celula ou luata de la o oaie scotiana Blackface.

Fata ei alba a fost unul dintre primele semne ca era o clona – pentru ca daca ar fi fost ruda cu mama ei biologica, s-ar fi nascut cu o fata neagra.

ADN-ul lui Dolly provenea dintr-o celula a unei glande mamare, asa ca a fost numita dupa cantareata country Dolly Parton. Ea a avut o viata normala la institut si a murit in 2003, la varsta de sase ani.

Speranta lui Sir Wilmut era ca prin acest procedeu nicio specie nu ar disparea, dar Dolly a deschis calea pentru potentiale tratamente cu celule stem pentru a combate bolile degenerative.

S-a retras de la Universitatea din Edinburgh in 2012, iar sase ani mai tarziu a dezvaluit ca sufera de boala Parkinson.

follow us on google news

Intră pe canalul de Telegram!

78 782089 telegram logo navigator universal a3 80gsm white printer

Articole conexe

Lasă un răspuns

Back to top button

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Aceste informații pot fi utile și altor persoane.