CEO-ul Pfizer, anuntul momentului. O simpla PILULA ne poate scapa de COVID

Deși în prezent soluția pentru revenirea la normalitate pare a fi vaccinarea, există indicii că se testează deja o pastilă anti- COVID-19, potrivit TheConversation.

Compania care a făcut un anunț în acest sens este Pfizer. Acolo unde majoritatea agenților antivirali cu care s-a tratat până acum infectarea cu COVID-19 vizau răspunsul inflamator și imunitar, pastila celor de la Pfizer vizează direct SARS-CoV-2 – virusul în sine.

Boala asociată cu COVID-19 se datorează răspunsului inflamator și imunitar intens care poate apărea odată cu infectarea. Cele mai reușite tratamente de până acum au vizat acest răspuns imun excesiv.

Toate tratamentele de până acum nu au vizat SARS-CoV-2 în sine, ci doar consecințele infectării. Țintirea directă a virusului s-a dovedit a fi mai dificilă.

Un virus ca SARS-CoV-2 trebuie să intre într-o celulă gazdă pentru a se reproduce. Și o face folosind proteina sa spike (o proteină de pe suprafața virusului) pentru a se atașa la celulă, apoi folosește propriile proteine ​​ale celulei pentru a intra.

Citiți și:  Florin Zamfirescu: ”Este războiul puterilor contra popoarelor. E un moment de cotitură absolută”

Odată ajuns în celulă, SARS-CoV-2 își îndepărtează stratul exterior și eliberează ARN-ul său viral. Aceasta acționează ca un șablon, permițând virusului să se reproducă și apoi să infecteze alte celule. În orice moment al acestui ciclu, virusul ar putea fi vulnerabil la o intervenție.

SARS-CoV-2 poartă o enzimă, protează de tip 3C (3CLpro), care joacă un rol crucial în procesul de replicare. Această protează este aproape identică cu proteaza utilizată de virusul SARS-CoV-1 (SARS) și similară cu proteaza virusului respirator din Orientul Mijlociu (MERS).

Deci, un medicament care ar putea viza în mod eficient 3CLpro, prevenind replicarea virusului, ar putea fi benefic împotriva multiplelor coronavirusuri cunoscute și, eventual, a altora care pot apărea în viitor.

Pfizer / BioNtech duce două medicamente anti Covid-19 în studiile clinice. Este vorba de PF-07304814, o injecție intravenoasă pentru utilizare la pacienții spitalizați, aflați în stare gravă, și PF-07321332, o pilulă, care ar putea fi utilizată mai devreme în boală. Ambele sunt formule ale unui inhibitor 3CLpro.

Citiți și:  Studii recente privind COVID-19. Anticorpii dobândiți dupa infecția cu COVID pot ataca țesuturi și organe sănătoase

Aceste studii de fază 1 selectează voluntari sănătoși și utilizează diferite doze de medicamente pentru a le stabili siguranța. De asemenea, analizează dacă medicamentele obțin răspunsuri suficiente în organism.

Următorul pas ar fi studiile de fază 2 sau 3 pentru a vedea dacă îmbunătățesc rezultatele împotriva COVID-19. De obicei, acest proces durează ani, dar Pfizer spune că va face acest lucru în câteva luni, dacă studiile de fază 1 vor avea succes. Mai mult, CEO-ul Pfizer a declarat că pilula ar putea fi disponibilă până la sfârșitul anului.

Sursa: capital.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram (click aici)!