fbpx
GENERAL

Celebrii NESPALATI ai istoriei: Isabella a Spaniei, femeia care…

img 47Igiena în Evul Mediu. Ziua Mondială a Apei este un prilej numai bun pentru a arunca o privire înapoi, în istorie. În Evul Mediu, standardele în ceea ce privește igiena erau la cel mai mic nivel, cu mult mai mic chiar decât în antichitate. Elisabeta I a Angliei, Henric al IV-lea al Franței și Isabella, regina Spaniei, sunt, poate, unii dintre cei mai cunoscuți nespălați ai istoriei.

Baia, unealta diavolului
În Evul Mediu, oamenii credeau că o mulţime de boli sunt cauzate de băile publice și că apa nu face altceva decât să deschidă porii prea mult, făcând astfel loc bolilor să se trecoare în trupurile lor.

Mai mult, şi Biserica susţinea ideea că închiderea băilor ar fi cea mai bună soluţie deoarece îi convingea pe oameni că spălatul era o practică păgână, iar diavolul profită de moment şi intră în corpul persoanei care se îmbăiază. Cei care călcau în băile publice urmau apoi calea pelerinajelor curative, însă cu același stil de viață complet lispit de igienă.

Spălatul corpului şi parfumarea acestuia au fost puternic condamnate de Biserica Catolică şi grupurile de moralişti ai vremii care nu vedeau în aceste acte altceva decât invitaţia la desfrâu sexual.

Elisabeta I: ”Fie că e nevoie sau nu, eu o dată la trei luni tot mă spăl”
Centrul mizeriei la nivel înalt era reprezentat de regatele şi ducatele de pe teritoriile de azi ale Angliei, Olandei, Franţei, Belgiei, Austriei, Italiei, Spaniei, Portugaliei şi Belgiei. Puţin mai curaţi erau germanii, iar popoarele scandinave erau, la vremea aceea, cele mai curate din Europa Occidentală.

Se spune că Henric al IV-lea, regele Franţei, nu se spala niciodată, deşi era considerat un mare “cuceritor”. Există o povestioară conform căreia, în noaptea nunţii, din cauza mirosurilor, soţia sa a vrut să fugă. Cum acest lucru nu era imposibil, ea a rămas, dar a leșinat din cauza mirosului de sudoare.

Regina Elisabeta I a Angliei a rămas celebră prin multe lucruri, dar şi prin mândria cu care a declarat că: „Fie că e nevoie sau nu, eu o dată la trei luni tot mă spăl!“.

Era considerat un cuceritor, își schimba zilnic cămășile, dar lua contact cu apa doar când ploua, asă că, de multe ori, amantele sale l-au respins pe motiv că aveau migrene.

Nici Ludovic al XIV-lea, atât de preţuit în istoria Franţei, nu stătea mai bine din punctul de vedere al igienei, istoria spune că acesta nu s-a spălat aproape niciodată.

Regina spaniolă Isabella Castillo a recunoscut ea însăși că în toată viața ei s-a spălat de doar doua ori, o dată la naștere și o dată la nuntă.

Tot din cauza igienei, sau mai degrabă din lipsa ei, Papa Clement al V-lea se îmbolnăvește de dizenterie, boală din cauza căreia va și muri.

follow us on google news

Intră pe canalul de Telegram!

78 782089 telegram logo navigator universal a3 80gsm white printer

Lasă un răspuns

Back to top button

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Aceste informații pot fi utile și altor persoane.