Cele mai mari 10 bombardiere din istorie, care au socat lumea cu atacurile lor – GALERIE VIDEO

In istoria contemporana a lumii, razboaiele au fost castigate datorita suprematiei fortelor aeriene. Daca in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, cel mai rapid si nimicitor bombardier a fost modelul B-29, in ultimele decenii avionul B-52 a devenit cel mai mare din istoria militara a lumii.

Superioritatea aeriana a reprezentat una dintre pietrele de temelie ale fiecarui razboi major, purtat de la inventarea avionului, potrivit Cracked History.

10. B-24 Liberator

Cu cele 18.400 de exemplare, bombardierul B-24 ramane pana astazi cel mai prolific avion american produs vreodata. Modelul a fost mai rapid decat B-17 si capabil sa transporte mai multe bombe. El a fost operational pana in anul 1968.

9. Gotha G.V-G.X

Avionul german Gotha a fost cel dintai bombardier din timpul Primului Razboi Mondial, avand o autonomie de zbor de peste 800 de kilometri, el fiind capabil sa zboare la o altitudine de 6.400 de metri. El a fost folosit in special pentru atacurile de noapte, putand atinge viteze cuprinse intre 87 si 180 de kilometri pe ora.

8. B-29 Superfortress

Cel mai mare si mai rapid bombardier care a zburat in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial a fost B-29, fiind primul bombardier strategic si nuclear.

7. Junkers JU-87 Stuka

Stuka a fost primul bombardier care a dispus de sisteme de pilotaj sofisticate, care i-au permis sa arunce bombele cu mai multa precizie decat alte avioane de acest fel. Au fost construite 6.500 de bombardiere Stuka de catre germani, ele producand teroare atunci cand au efectuat atacuri aeriene.

6. Martin B-25 Mitchel

B-25 a fost primul bombardier din clasa medie din cel de-Al Doilea Razboi Mondial, el ramanand in serviciu pana in anul 1979. B-25 dispunea de mitraliere de mare calibru, el fiind faimos in atacul denumit „Doolittle” contra Japoniei.

5. Lockheed F-117 Noghthawk

Este singurul bombardier de pe lista care are un singur pilot. F-117 a fost primul avion invizibil pe radarele inamice. El a condus cu succes atacurile din cele doua razboaie din Golf.

4. Tupolev TU-59 Bear

Avionul sovietic TU-59 a fost cel mai mare si cel mai raid bombardier turbopropulsor construit vreodata. El este echivalentul avionului american B-52.

3. Avro Lancaster

Desi avionul Avro Lancaster nu zbura la fel de repede precum B-17 sau B-24, el avea capacitatea de a transporta cele mai mari bombe din timpul razboiului. Lancaster a lansat bombe monstru, care au cantarit intre 4.195 si 10.000 de kilograme.

2. Boeing B-17

In anul 1938, cand a fost lansat, era cel mai mare si cel mai rapid bombardier. El era dotat cu o duzina de mitraliere de mare calibru. B-17 a insemnat unul dintre punctele forte in campania de bombardare a Germaniei, din timpul razboiului.

1. Boeing B-52

Primul zbor al bombardierului B-52 a fost in anul 1952, el fiind dotat cu 8 motoare. El a constituit principala arma de descurajare nucleara a Americii, din timpul Razboiului Rece. El a lansat mii de tone de bombe in Vietnam, Golful Persic si Afganistan. Acesta va ramane in serviciu pana in anul 2040.

Distribuie acest articol! Îți mulțumim!

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile