Cele mai corupte zece tari in 2014 – vezi pe ce loc e Romania

coruptie

Niciun guvern nu ramane in afara suspiciunilor de coruptie, de aceea este necesar ca opinia publica sa ramana critica in mod constant si atenta la ceea ce fac alesii nostri.

In statele cele mai progresiste, perceptia cetatenilor este ca masurile anticoruptie se iau constant, prin legi, ca urmare a unor investigatii si, in general, a activitatii depuse de societatea civila si jurnalisti.

Combinatia de putere si politica ridica mereu suspiciuni, iar coruptia imbraca diverse aspecte, in functie de specificul local, comenteaza publicatiaThe Richest, care prezinta un top al celor mai corupte tari in acest an.

In 2012, Banca Mondiala a estimat ca 40 de milioane de dolari sunt sifonati din tarile dezvoltate prin coruptie, intr-un singur an. Asta inseamna ca sunt state care se angajeaza masiv in actiuni defrauda financiara, cu complicitatea unor banci, companii petroliere sau carteluri ale drogurilor, care sustin anumite guverne.

Topul celor mai corupte tari din 2014 este alcatuit pe baza unui Index al Progresului Social realizat de Transparency International. In acest top fiecare tara are un scor pe o scala de la 0 la 100, 0 reprezentand cel mai inalt nivel de coruptie.

Primul loc este ocupat de Sudan, cu 11 puncte. Presedintele este banuit ca a plasat 9 milioane de dolari din banii tarii in conturile unor banci din Londra. In 2012 in Sudan a fost infiintata prima agentie anticoruptie, dar pana la ora actuala aceasta nu a pus sub acuzare pe nimeni. Dimpotriva, in Sudan continua arestarile (si probabil torturarea) oricarei persoane care vrea sa faca acuzatii de coruptie pe care nu le poate “dovedi”. Mita si incalcarea legii reprezinta o obisnuinta in serviciul public din Sudan.

Pe locul 2 se afla Irakul, al carui scor este 16. In primii patru ani ai razboiului din Irak coruptia a inghitit echivalentul a 300.000 de barili de petrol pe zi din cea mai mare industrie a tarii.

Ultima clasata pe podium este Uzbekistan (17), tara in care pana si cele mai inalte pozitii in guvern sunt de vanzare, iar daca un posibil caz de coruptie apare public si devine o problema legala, atunci cu siguranta va fi judecat de o instanta la fel de corupta, sau va fi transmis unei curti care nu are timp, bani sau posibilitatea de a duce procesul la bun sfarsit.

Urmeaza in top 10 Yemen (18), Ciad (19), Cambodgia (20), Venezuela (20), Burundi (21), Congo (22), Tadjikistan (22).

Romania se afla pe locul 50 in topul coruptiei, cu un scor de 43 de puncte.

Citiți și:  Un neamț îndrăgostit de România s-a mutat la noi și s-a botezat ortodox. Thomas Sieber: Tineretul din Germania este extrem de stricat, foarte mulți au boli psihice și consumă droguri. În Germania, credința este ridiculizată

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *