Cel mai violent oraș din lume

ms13_51179300

În cel mai violent oraș din lume, criminalitatea provocată de bande și de traficanții de droguri duc la moartea a 187 de oameni pentru fiecare 100.000 de locuitori. 

San Pedro Sula din Honduras este cel mai violent oraș din lume, unde în 2013 au murit 187 de oameni la fiecare 100.000 de locuitori.

Comparativ, cel mai violent oraș din SUA este Detroit, unde anul trecut au fost uciși 48 de oameni la fiecare 100.000 de locuitori. Numărul extrem de mare de crime din San Pedro Sula este cauzat de conflictele generate de traficul de droguri, iar majoritatea crimelor nu sunt rezolvate, citează Mediafax.

Peste jumătate din confiscările de cocaină din America Centrală au loc în El Salvador și Honduras. În 2011, poliția din San Pedro Sula a descoperit primul laborator de cocaină condus de mexicani în America Centrală.

În 2008, numărul extrem de mare de crime a forțat autoritățile din San Pedro Sula să depoziteze cadavrele în camioane refrigerate înainte de a fi transportate la morminte în masă. Una dintre cele mai periculoase grupări din oraș, Mara Salvatrucha, cunoscută sub denumirea de MS-13, a luat naștere în anii 1980 printre deținuții de origine central-americană din California și s-a extins în El Salvador cand aceștia au fost deportați. Membrii bandei își fac tatuaje care le acoperă corpurile și chipurile.

Conflictele au devenit atât de grave încât în 2013, Biserica Catolică a încercat să realizeze un armistițiu între grupările Calle 18 și Mara Salvatrucha.

În Honduras, fiecare persoană poate deține până la cinci arme de foc. 83,4% din decesele din țară sunt provocate de arme. Comparativ, în Statele Unite, 60% din decese sunt provocate de arme de foc.

Violentele din Honduras nu pot fi controlate nici de închisori. În 2012, cel puțin 14 deținuți au murit după ce bande rivale s-au atacat reciproc cu arme și macete. Un an mai târziu, deținuții au preluat controlul închisorilor, după ce statul a abandonat încercările de reabilitare.

Cetățenii din San Pedro Sula se confruntă și cu o poliție coruptă. Chiar și fostul șef al poliției naționale, Juan Carlos “El Tigre” Bonilla, este acuzat de crime. în 2002, a fost acuzat că a făcut parte dintr-o organizație criminală denumită Los Magnificos. A fost sancționat cu o amendă de 5.000 de dolari, iar în 2013 a fost eliberat din funcție.

Locuitorii din San Pedro Sula trăiesc în teamă permanentă și sărăcie. În Honduras, a doua cea mai săracă țară din America Latina, 65% din populație trăiește sub limita sărăciei. În zonele rurale ale țării, doar 15% din populație are acces la apă potabilă. 80% din locuitorii Hondurasului nu au acces la servicii medicale, iar aproximativ 33.000 de oameni sunt infectați cu virusul HIV/SIDA. Două treimi din copiii din țară trăiesc în sărăcie, iar 7% sunt subnutriți, potrivit Mediafax.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *