“Jurnalism înseamnă să publici ceea ce cineva nu vrea să fie publicat. Orice altceva e publicitate.” - George Orwell

DETALII AICI.
EDUCATIV - CULTURAGENERALNOUTATI

Cel mai vechi oras din Europa

Two-story-house-in-settlement_0

În anul 2012, în apropierea orașului Provadia, Bulgaria, a fost descoperit cel mai vechi oraș din Europa, scos la suprafață de o echipă de arheologi condusă de către Vasilli Nikolov. Solnitsata este încadrat în Epoca Cuprului mai precis între Neolitic și Epoca Bronzului. Este considerat un oraș preistoric, deoarece îndeplinește toate criteriile necesare cum ar fi: este centrul unei zone agricole și de producție;centru comercial, militar și ideologic.

Cea mai importantă resursă a orașului era reprezentată de către sare, astfel fiind descoperită și o mină de sare. Exploatarea a început în ultimii ani ai Neoliticului Târziu, mai precis, în perioada Karanovo III- IV(6000-5000 î.Hr.). În interiorul anumitor clădiri au fost descoperite cuptoarea, care erau folosite pentru a extrage sarea prin fierbere. În momentul în care s-a trecut în perioada culturii Hamangia IV(4700-4500 î.Hr.), metoda de producere se schimbă. Astfel sarea este fiartă în vase mari de ceramică, puse în gropi adânci. După câteva decenii, sarea solidă s-a produs în cantități mari și a fost folosită ca monedă de schimb în comerțul pe distanțe lungi.

Așezarea de pe movilă a fost întărită cu un puternic sistem de fortificații, motivul putând fi un cutremur sau nevoia de dezvoltare. Astfel, au fost descoperite trei sisteme, distincte, de fortificații dintre care unul a inclus o palisadă din lemn și lut, iar celelalte două fiind făcute din piatră. Zidurile au o grosime între 2 și 3 metri și au și bastioane. De asemenea, în fața porții din sud-estul orașului a fost descoperit și un șanț. În plus, au fost identificate clădiri care aparțin tuturor celor 3 perioade menționate, iar 3 dintre cele cu două etaje au avut de oferit cele mai multe informații. Judecând după săpături , a existat o stradă de 2 metri lățime care ducea de la poarta principală în centrul așezării.

În cadrul sitului au fost descoperite doua complexe rituale situate aproape simetric față de oraș. Un complex de gropi rituale,care masoara aprox 0.2 ha, au fost descoperite la circa 60 de metri de movilă si alt complex de structuri rituale format dintr-un mormânt , două structuri dreptunghiulare conturate cu pietre si patru gropi rituale. În cadrul complexului Solnitsata a fost descoperită și o necropolă la circa 250 de metri de așezare. În cadrul său au fost investigate doar 3 morminte în care osemintele erau așezate în poziție îndoită pe partea dreapta, cu capul îndreptat spre nord.

Din punct de vedere economic a fost creată o formă de politogenesis, specifică comunitățiilor timpurii și deși apropierea de Marea Neagră și resursele de sare, care automat duceau la deschiderea comerțului , întemeierea unei așezări pre-statale timpuri nu a avut loc din cauza schimbării de climă, lucru care a determinat părăsirea centrului de producere al sării Provadia- Solnitsata. – Historia

SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

Mai multe DETALII găsiți aici: SUSȚINEȚI PROIECTUL "NATIONALISTI.RO".

DONEAZĂ MAI JOS:

Lasă un răspuns

Back to top button

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.