CEL MAI DUR PROIECT DE LEGE! . Adio carduri și credite de consum! Împrumuturi interzise prin lege

Sub bagheta juridică a avocatului Gheorghe Piperea, actualul senator ALDE, Daniel Zamfir, vine cu cel mai dur proiect din zona financiară pe care l-a avansat până acum. Proiectul său, depus la Parlament, nu doar că interzice de facto un anumit tip de credite(premieră absolută), dar introduce restricții extrem de dure în ceea ce privește dobânzile pe care le pot percepe creditorii. Deși scopul acestei propuneri este protejarea consumatorului, unul dintre efecte ar putea fi dispariția creditului de consum de valori mici, acordat pe perioade scurte. Foarte important, această lege se va aplica și creditelor în derulare.

Proiect de lege fără precedent avansat, în Parlament, de senatorul ALDE, Daniel Zamfir. Sub titulatura „Lege privind protecția consumatorilor împotriva cametei și a altor forme de abuz de putere economică”, Zamfir propune, printre altele, desființarea creditului în valută, mai precis limitarea sa la clienții care obțin venituri în valută (număr insignifiant în România), dar și plafonarea dobânzilor la niveluri care, susțin unele surse din mediul financiar, ar scoate de pe piață jucătorii din zona creditelor de consum de valori mici, acordate pe perioade scurte.

Aceasta ar însemna că între 1 și 2 milioane de oameni, parte dintre ei care utilizează creditele pentru nevoi curente cum ar fi mâncare, haine sau educație, riscă să nu mai poată accesa împrumuturi.

Totuși, scopul declarat al legii este protejarea împrumutaților, lucru care se va și întâmpla, cu două condiții: proiectul să devină lege și creditorii să continue să acorde împrumuturi în noile condiții.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *