CEL MAI BUN PROIECT DE LEGE DIN ULTIMII 25 DE ANI A FOST depus în Parlament! Să nu se mai confunde rromii cu românii!

Rromi0609

Partidul Romania Unita a depus oficial, marti, la Camera Deputatilor, un proiect de lege privind „revenirea la denumirea oficiala de ‘tigani’ a persoanelor intitulate de etnie roma”.

Potrivit unui comunicat remis redactiei Ziare.com, proiectul are ca scop „restabilirea corectitudinii acestei denumiri si evitarea confuziei care are loc in strainatate intre denumirea de roman si cea de ‘rom’”.

„Aceasta confuzie a adus foarte multe prejudicii de imagine Romaniei si romanilor, ultimul caz in acest sens fiind documentarul injurios ‘The Romanians are coming’ difuzat de canalul britanic Channel 4 si care a fost vizionat de milioane de cetateni britanici. Acest documentar s-a bazat exact pe confuzia intre romi si romani, titlul sau fiind despre venirea romanilor in Marea Britanie, dar materialul punand accentul pe comportamentul si viata tiganilor in Marea Britanie”, se arata in expunerea de motive.

Vezi aici proiectul de lege privind schimbarea denumirii rromilor in tigani
Initiatorii sustin ca presa occidentala s-a folosit cu buna stiinta de aceasta confuzie pentru a denigra imaginea Romaniei.

„Documentarul amintit mai sus este doar un exemplu despre felul in care confuzia dintre rom si roman a fost exploatata de media occidentala pentru a denigra imaginea Romaniei si a-i transforma pe romanii aflati in afara tarii intr-o categorie respinsa de societate, acuzata de diferite lucruri nereale, situatie cu care se confrunta foarte multi romani nu doar cand doresc sa lucreze in tarile europene, ci si cand se duc acolo pentru turism”, continua documentul citat.

In expunerea de motive se aminteste ca in urma acceptarii denumirii de „rom”, tara noastra a trebuit sa isi schimbe abrevierea din ROM in ROU – „o premiera internationala ca un stat sa isi schimbe abrevierea denumirii pentru ca i-a acordat unei minoritati o denumire asemanatoare cu a sa”.

„Termenul de ‘tigan’ si ‘tiganesc’ propus de lege nu este folosit in sens peiorativ, el fiind folosit pe scara larga si in alte limbi europene, la fel ca si denumirea de ‘gypsy’, cuvantul ‘rom’ fiind o inventie recenta: Gypsy in engleza, Gitano in spaniola, Gitans sau Tsiganes in franceza, Cigany in ungureste, Ciganos in portugheza, Zigeuner in germana si olandeza, Zingari in italiana, cikany in ceha, cigani sau cigane in limbile slave.

Pentru o perioada lunga de timp, Consiliul Europei a folosit termenul de ‘Gypsies’, iar nu de ‘rom’, in mod oficial, incepand cu 1969, data la care un document oficial al CE a facut referire la aceasta etnie. Prin prezentul proiect de lege, denumirea oficiala a etniei rome sau rrome in Romania revine la denumirea de etnie ‘tiganeasca’, iar etnicii romi vor fi intitulati in mod oficial ‘tigani’. De asemenea, toate documentele si denumirile oficiale din Romania vor utiliza denumirea de ‘tigan’, ‘tiganesc’ si derivatele lor in loc de ‘rom’, ‘rrom’, ‘romani’ si derivatele lor”, se mai precizeaza in document.

In final, initiatorii isi exprima ferm convingerea ca „denumirea de rom/rrom a fost asumata de statul roman printr-un memorandum al ministrului de Externe Petre Roman in anul 2000 (Nr. D2 / 1094 din 29.02.2000) si constituie o greseala majora. Din textul memorandumului se vede cum statul roman s-a aratat dispus sa accepte aceasta denumire desi contravenea direct intereselor sale si avea sa dea nastere unor confuzii dramatice pentru romanii aflati in afara granitelor”.

Urmăriți acest site pe Telegram și pe Google News

Susține Nationalisti.ro printr-o donație

4 comentarii

  1. Pentru a abate atentia,la inceput au fost denumiti rromi.Romania este supusa unor presiuni enorme.Vin cu ideea ca daca nu se reuseste scoaterea si inlocuirea termenului de rom ,sa fie schimbata denumirea tarii si schimbarea termenului de roman.Actiunea de destramare a Romaniei a fost gandita foarte laborios-la ea au participat persoane provenite din randul tiganilor si care au fost expres promovate dupa lovitura antiromaneasca din 1989

  2. Bughiu Danut

    Din pacate NU exista lege care sa indrepte ''greselile genetice''!! In structura ADN a acestor ''creaturi'' exista o gena defecta!! Singura rezolvare este : exterminarea…..pana nu e prea tarziu!!

  3. Sper din tot sufletul ca aceasta initiativa sa fie un succes! Magaria jidanului Roman trebuie indreptata!

  4. cred ca e grozava aceasta initiativa e foarte important cum se numesc, si nu atat de mult faptul ca traiesc pe spinarea noastra,fara sa respecte vreo lege, sa plateasca taxe si impozite(unde se dau ajutoare e plin de ei dar nu i-am vazut sa se inghesuie pe la ghiseie la finante) sau sa aiba cel putin un c.i.acte de proprietate pe terenurile pe care locuiesc.pe acesti domni plini de initiativa ii deranjeaza confuzia pe durata concediului prin strainatati. confuzia cum ca ar fi neamuri cu petre Rroman

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *