CEA MAI SÂNGEROASA zi a războiului din Ucraina. Cel puțin 31 de MORȚI în violenţele din oraşul Odesa | VIDEO

ucr

Armata ucraineană a lansat, vineri dimineaţa, o vastă operaţiune militară împotriva oraşului separatist prorus Slaviansk. Doi militari ucraineni au fost ucişi, în timp ce două elicoptere MI-24 au fost doborâte cu lansatoare de rachete portabile în apropiere de Slaviansk, bastionul insurgenţilor proruşi din estul Ucrainei, a anunţat Ministerul Apărării. Rusia cere o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate ONU. NATO monitorizează mişcările trupelor ruse cu avioane care survolează România şi Polonia. Cel puţin 31 de persoane au murit într-un incendiu izbucnit după confruntările din oraşul Odesa între grupuri proruse şi proeuropene, a anunţat Ministerul ucrainean de Interne.

UPDATE 23:20 – Cel puţin 31 de morţi într-un incendiu izbucnit după confruntările din oraşul Odesa

Ministerul a revizuit în scădere bilanţul precedent de 38 de morţi. Victimele au murit în urma intoxicării sau după ce au sărit pe fereastă.

„Aproximativ 50 de persoane, între care zece poliţişti, necesită îngrijiri medicale”, potrivit Ministerului ucrainean de Interne.

Ministerul nu a oferit niciun detaliu legat de cauzele izbucnirii incendiului la Casa Sindicatelor din Odesa.

Violenţe au izbucnit vineri, în oraşul ucrainean Odesa, între militanţi proruşi şi grupuri de susţinători ai Administraţiei proeuropene de la Kiev.

23:12 – Doi militari ucraineni au fost ucişi în lupte cu rebeli din Slaviansk, anunţă Ministerul Apărării

„Un grup de extremişti înarmaţi i-a atacat pe militarii ucraineni din cadrul Brigăzii 95 aeropurtate (…). Lupte intense au avut loc. Doi militari ucraineni au murit”, a anunţat ministerul într-un comunicat.

20:05  Cel puţin trei persoane au murit, iar alte 15 au fost rănite în confruntările izbucnite în oraşul ucrainean Odesa între grupuri proruse şi proeuropene, anunţă poliţia locală, citată de AFP.

„Trei persoane au murit, iar 15 au fost rănite”, a declarat un oficial din cadrul poliţiei.

19.30 NATO monitorizează mişcările trupelor ruse cu avioane care survolează România şi Polonia.

Avioane NATO de tip Boeing 707, dotate cu tehnologie AWACS, urmăreasc mişcările trupelor de la graniţele Ucrainei. „Trupele ruse efectuează exerciţii, noi le monitorizăm. De asemenea, au mobilizat unele nave mari în regiune, pentru a capta informaţii despre ce face partea cealaltă. În acest moment, este un joc de-a şoarecele şi pisica”, a subliniat Charles Riffou.

19:00 Alexander Vershbow, adjunctul secretarului-general Nato, a spus că Alianţa trebuie să gândească Rusia ca un adversar.

18.20 Potrivit serviciului de presă, ministrul interimar de Interne al Ucrainei, Arsen Avakov, le-a cerut separatiştilor să depună armele, să elibereze ostaticii, dar şi toate clădirile administrative ocupate şi să înceteze dezordinile. „Autorităţile ucrainene sunt dispusă să-i amnistieze pe membrii opoziţiei civile, care nu au comis crime violente”

19:17  Preşedintele interimar ucrainean, Oleksandr Turcinov: Rusia trebuie să înceteze „isteria şi ameninţările” la adresa UcraineiDin cauza deteriorării situaţiei în est şi în sud, a forţei crescînde a unităţilor armate pro-ruse şi a ocupării unor clădiri ale administraţiei publice, toate constituind o ameninţare la adresa integrităţii teritoriale”

17:30 Au avut loc confruntări între militanţi proruşi şi grupuri naţionaliste în oraşul ucrainean Odesa. Cel puţin zece persoane au fost rănite.

17:25 Rusia cere o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate ONU.

Rusia a solicitat, vineri, convocarea de urgenţă a Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite, denunţând „escaladarea gravă” a situaţiei în estul Ucrainei.

Moscova a motivat convocarea reuniunii prin „escaladarea gravă a violenţelor în estul Ucrainei”. Reuniunea va avea loc vineri şi va fi publică.

17:21 Moscova consideră că operaţiunea militară de la Slaviansk duce Ucraina spre „catastrofă”. „Folosirea forţei militare împotriva propriului popor duce Ucraina spre o catastrofă”, a comunicat Ministerul rus de Externe, citat de AFP.

Armata ucraineană a făcut primele arestări în cazul elicopterului doborât. Patru separatisti au fost arestaţi.

”Patru bărbați, suspectați că au doborât un elicopter ucrainean cu o armă anti-aeriană, au fost arestați” scrie publicaţia ucraineana Pravda, care citeaza Ministerul Ucrainean al Apararii.

Doi militari ucraineni au fost uciși vineri, în timp ce două elicoptere MI-24 au fost doborâte cu lansatoare de rachete portabile în apropiere de Slaviansk, bastionul insurgentilor proruși din estul Ucrainei, a anunțat Ministerul Apărării, citat de AFP.

„Un pilot a murit şi sunt şi răniţi”, scrie pe pagina sa de Facebook ministrul ucrainean de Interne Arsen Avakov, care susţine că se află la faţa locului cu ministrul Apărării.

„Faza activă” a operaţiunii a fost lansată la ora 04.30 dimineaţa la Slaviansk şi Kramatorsk, a adăugat el. Serviciile de securitate SBU au confirmat, la rândul într-un comunicat că un„elicopter a fost doborât, ceea ce demonstrează (prezenţa) unor specialişti militari străini”.

Tiruri de armă şi explozii puternice au răsunat în nordul oraşului, a notat AFP.

„Este un atac de anvergură totală”, a declarat purtătoarea de cuvânt a rebelilor pentru AFP, afirmând că un elicopter ucrainean a fost doborât.

„Folosind aviaţia pentru a trage asupra localităţilor civile, regimul de la Kiev a lansat o operaţiune de represalii distrugând ultima speranţă privind viabilitatea acordului de la Geneva”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin.

Urmăriți acest site pe Telegram și pe Google News

Susține Nationalisti.ro printr-o donație

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *